Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.

Beurswijsheid ‘Sell in May’ en 7 andere beurswijsheden

Beurswijsheid beurswijsheden

De maand mei is net begonnen en dan komt misschien wel de bekendste beurswijsheid weer voorbij “Sell in May but remember to come back in September”. Toeval of niet, de eerste week van mei was in ieder geval al niet best voor de AEX en BEL20 met verliezen van respectievelijk -1,9% en -2,4%. In dit artikel komen een aantal beurswijsheden voorbij met een korte uitleg, al hebben de meesten dat niet nodig.

Om te beginnen is de bekende beurswijsheid “Sell in May but remember to come back in September” met diverse onderzoeken al bewezen geweest. Echter is het statistisch aangetoond dat ‘terug komen’ in november zelfs betere rendementen oplevert aangezien de maanden september en oktober ook ondermaatse resultaten lieten zien in de laatste decennia (lees hier meer). Aandelen die van november tot en met april worden verkocht brachten historisch gezien gemiddeld 4,5% meer op dan aandelen die in de overige maanden werden verkocht. De “Sell in May…” strategie zou zelfs 80% van de tijd de markt verslaan.

Vervolg na advertentie
Beurswijsheid of onzin?

Cut your losses and let your profits run.

Dit is vaak tegen de natuur van de belegger in want vaker ziet men dat verliesgevende posities worden gehouden in de hoop op verbetering terwijl winstgevende posities al relatief snel worden verkocht. Deze beurswijsheid geeft juist aan dat de goed presterende posities in portefeuille moeten blijven en de slecht presterende posities verkocht moeten worden.

If you can’t stand the heat, you should not be in the kitchen.

Als u niet met de druk kunt omgaan bent u waarschijnlijk op de verkeerde plek. In het geval van de beurs komt het er op neer dat wanneer u bang bent geld te verliezen u beter niet kunt gaan beleggen of in ieder geval de risico’s moet vermijden.

Be Fearful When Others Are Greedy and Greedy When Others Are Fearful.

Wederom een bekende beurswijsheid en een beroemde uitspraak van Warren Buffett. Wanneer iedereen positief is dan moet u als belegger zich gaan afvragen of dit niet het moment is om te verkopen. Echter wanneer iedereen het niet meer ziet zitten (denk aan een stevige correctie of crash op de beurs) dan is het juist het moment om voorzichtig aan aankopen te gaan doen.

Never catch a falling knife.

Wanneer een aandeel in een vrije val zit heeft dit vaak een reden, denk bijvoorbeeld aan slechte bedrijfscijfers, een slechte outlook of mogelijk zelfs een nakend faillissement. Een aandeel kan onterecht een koopje lijken dus pas op en daarom de beurswijsheid om niet een vallend mes op te vangen.

The trend is your friend.

Misschien is het een nogal simpele aanname maar meegaan met de stroom is soms niet rationeel maar wel iets dat rendement kan opleveren op de beurs. Er zijn beleggers die beweren dat de beurs altijd gelijk heeft, dit is zeker niet altijd het geval maar er kan wel geprofiteerd worden van een positieve trend.

Als je geschoren wordt moet je stilzitten.

Voor de afwisseling een beurswijsheid in het Nederlands maar waar toch wel vraagtekens bij gezet kunnen worden. Als je geschoren wordt moet je stilzitten komt er op neer dat u niet op de verkoopknop moet drukken wanneer uw portefeuille in waarde daalt. Als er fundamenteel met de bedrijven niks aan de hand is en er sprake is van een algehele correctie op de beurs dan is het soms beter om af te wachten hoe vervelend het ook is. Op de verkoopknop drukken is dan niet het beste advies want historisch gezien zijn beurzen altijd over een dip heen gekomen. Uitzonderingen zijn er natuurlijk ook wanneer bijvoorbeeld een bedrijf in zwaar weer zit, dan is stilzitten wanneer u geschoren wordt niet het beste advies.

Don’t confuse brains with a bull market.

Verwar een bull market (opgaande beurs) niet met geniaal zijn. U kunt zichzelf overschatten wanneer u goede rendementen behaalt in een tijd dat de beurs het ook goed doet. U moet waakzaam zijn om niet te overmoedig te worden en plaats uw prestaties in een perspectief, verslaat u bijvoorbeeld een (grote) index?

Lees en plaats andere beurswijsheden op het beursforum >>>