Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.

Aandeel BinckBank, overnamekandidaat of sukkelaar?

Aandeel BinckBank thumbnail

Sinds BinckBank op maandag 25 april de eerste kwartaalcijfers van 2016 presenteerde verloor het aandeel maar liefst 19,7% aan waarde. In de tussentijd ging het aandeel BinckBank nog wel ex-dividend à €0,25. Het aandeel BinckBank kreeg op de dag van de cijferpublicatie al een flink verlies te verduren omdat de broker veel minder winst rapporteerde dan dat analisten hadden verwacht.

Teleurstellende cijfers

De aangepaste nettowinst daalde naar 8,5 miljoen euro (vorig jaar nog 16,4 miljoen euro) wat ongeveer 20% lager was dan de verwachting van KBC Securities. De outlook bleek ook niet al te rooskleurig en BinckBank verwacht dat ook in het tweede kwartaal druk blijft op provisie-inkomsten.


De provisie-inkomsten, ook wel transactiekosten genoemd, staan bij BinckBank onder druk en in het eerste kwartaal was er een afname in transacties. De onlinebroker liet weten dat beleggers een afwachtende houding aannamen maar doorgaans zijn handelsvolumes op de beurzen hoger bij veel volatiliteit en het eerste kwartaal kan behoorlijk volatiel worden genoemd. Er werden 2,1 miljoen transacties verricht in de eerste drie maanden van het jaar tegen 2,7 miljoen in 2015 over dezelfde periode. Enigszins opvallend maar ook verklaarbaar was de sterke daling van transacties in België met maar liefst 36% door de invoering van de speculatietaks. In Nederland en Frankrijk daalden het aantal transacties met respectievelijk 21% en 28%, Italië viel in positieve zin op maar daar bleef de stijging beperkt tot 2%. Opvallend genoeg liet prijsvechter DeGiro weten dat zij 2,2 miljoen transacties hadden verricht in het eerste kwartaal van 2016 wat een stijging van 71% procent was.

Dochterbedrijf Alex Vermogensbeheer zag een uitstroom van maar liefst 55 miljoen euro aan kapitaal, 32 miljoen euro aan nieuwe middelen tegen 87 miljoen euro aan opnames. Alex is in de markt gezet als voorzichtig maar presteerde wel slechter dan de AEX, waarbij de AEX in het eerste kwartaal onveranderd bleef was er een verlies van 3% bij Alex.

Stilzitten is geen optie

In een markt met groeiende concurrentie is stilzitten geen optie voor BinckBank. Dat DeGiro voor het eerst meer transacties kon presenteren dan BinckBank moet een signaal zijn voor het management van Binck. Des te meer omdat Binck een klantenbestand heeft van 477.000 beleggers en DeGiro nog net geen 100.000. Tot teleurstelling van veel beleggers kwam Binck tijdens de presentatie van de cijfers niet met concrete plannen om het tij te keren op korte termijn. CEO Vincent Germyns wees erop dat men volop bezig is met de fase ‘Redesign Binck’ en in 2018 volgt de fase ‘Relaunch Binck’. In 2018 moeten nieuwe diensten en producten een positieve bijdrage geven aan de resultaten maar de vraag is of dit niet te passief is omdat de concurrentie meer marktaandeel krijgt. De vraag is ook hoe vertrekkende klanten weer terug gehaald kunnen worden. Uit een recente peiling onder beleggers bleek dat beleggers of lage kosten willen of een product willen waarbij de kosten afhankelijk zijn van afgenomen diensten.

Potentieel aandeel BinckBank

Van de aandeleninkoop door de bestuurders moet niet veel verwacht worden want de bedragen variërend van €15.000 tot en met €25.000 zijn natuurlijk een schijntje ten opzichte van de dagelijkse volumes. De aandeleninkoop die BinckBank in februari aankondigde is daarentegen wel positief. Tot en met juli 2017 zal er voor 25 miljoen euro aan eigen aandelen worden ingekocht en dit geeft normaal gesproken een beetje steun aan de koers. De vraag is alleen of Binck nu al vroeg hun kruit verschiet. Er is namelijk voor al bijna 9 miljoen euro aan aandelen ingekocht tegen een gemiddelde koers van €6,35 en dit terwijl de koers inmiddels onder de €5,00 is gedoken.

Al langere tijd zijn er speculaties dat Binck een overnamekandidaat kan zijn. Nu de koers op het laagste niveau in 3 jaar heeft bereikt zal hier weer fantasie over komen. Met name het grote klantenbestand en het platform zijn interessant voor een bijvoorbeeld een grootbank. Diverse analisten blijven ook nog van mening dat BinckBank een overnamekandidaat is maar door de resultaten zijn de meeste koersdoelen verlaagd. Zo zijn de laatste koersdoelen inmiddels: SNS Securities €6,50, KBC Securities €8,00 en ING €7,00. In het geval van SNS geeft dat nog een 30% tot het koersdoel en in het geval van KBC Securities maar liefst 60%. Naast de relatief hoge koersdoelen hebben een aantal grootaandeelhouders recent hun posities nog vergroot of in ieder geval behouden, zie onderstaande tabel.

Aandeel BinckBank groot aandeelhouders

Technische analyse voor aandeel BinckBank

De recente sterke daling van het aandeel zorgt ervoor dat de horizontale lange termijn steun in beeld komt, deze ligt op €4,93. De slotkoers van €4,984 werd voor het laatst benaderd in mei 2013 toen het enige tijd vlak boven de lange termijn steun noteerde. Door de verkoopgolf is de relative strength index (RSI) dermate laag geworden dat de kans op een herstel toeneemt. Een andere indicator die momenteel zo laag staat dat een (tijdelijke) opleving reëel is, is de Stochastics (zie onderstaande grafieken).

Hoewel een (al dan niet tijdelijk) herstel op korte termijn aannemelijk is zal dit deels afhangen van het algehele beurssentiment. Voor de lange termijn ligt het lot van de aandeelhouders vooral bij het management dat niet kan blijven stilzitten.

Bespreek het aandeel BinckBank op het forum >>>

Aandeel BinckBank technische analyse 2016
Technische analyse aandeel BinckBank (klik voor grote weergave)

Disclaimer: bovenstaande informatie is geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De auteurs op Beursig.com kunnen eventueel een positie hebben in de besproken fondsen.Broker
Omschrijving
DEGIRO beleggingsfondsenZeer lage tarieven bij DEGIRO. Bespaar tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten.

Info of klant worden >

Lynx beleggen

Zeer lage tarieven, tot 80% goedkoper dan andere brokers. Beste Broker 2018 volgens Beleggersbelangen.

Info of klant worden >