Beursgang van Aramco zal beurswaarde Apple verbleken

Beursgang van Aramco

Door de lage olieprijs heeft Saoedi-Arabië moeite om de overheidsfinanciën op peil te houden. Hierdoor ging Saoedi-Arabië al de obligatiemarkt op om cash op te halen en deze week kwam er het nieuws dat er voor 10 miljard dollar van banken wordt geleend door middel van een staatslening. Saoedi-Arabië is inmiddels ook bezig om staatsbedrijf Aramco naar de beurs te brengen. Aramco is een energie- en chemiebedrijf uit Saoedi-Arabië. Het bedrijf produceert, raffineert, distribueert en verkoopt petrochemische producten, ruwe olie en aardgas. Met de beursgang van Aramco ontstaat meteen het meest waardevolle beursgenoteerde bedrijf ter wereld. De waarde van Aramco zou minimaal een waardering krijgen van 2.600 miljard dollar. De beurswaarde van Apple, dat nu nog de grootste beurswaarde ter wereld heeft, zou daarmee verbleken. Met de slotkoers van 20 april 2016 heeft Apple namelijk een beurswaarde van 590 miljard dollar.


Waarde van Aramco

De waarde van Aramco is moeilijk te bepalen maar wat gebruikelijk is bij oliemaatschappijen is de beurswaarde baseren op basis van de oliereserves die zij hebben. Voorlopig is Exxon de grootste beursgenoteerde oliemaatschappij ter wereld maar het aantal reserves van Exxon valt in het niet bij dat van Aramco. Exxon beschikt namelijk over een oliereserve van 25 miljard vaten terwijl Aramco naar eigen zeggen ruim 260 miljard vaten beschikt. Uitgezet tegen Exxon Mobil zou Aramco ruim 10 keer zoveel waard moeten zijn. Met de huidige beurswaarde van Exxon van 362 miljard dollar zou Aramco op ruim 3.600 miljard dollar worden gewaardeerd. Zie onderstaande afbeelding wat de beurswaarde van Aramco zou zijn in vergelijking met andere beursgenoteerde bedrijven. Volgens Saoedi-Arabië is Aramco in ieder geval biljoenen dollars waard en de motivatie hiervoor is onder andere dat meer dan 10 procent van de wereldwijde oliewinning op naam van Aramco komt.

Toch is een waarde bepalen voor de beursgang van Aramco moeilijk want een voorzitter van het Saoedi Arabische staatsolieconcern liet inmiddels weten dat de oliereserves niet worden opgenomen in de beursgang. De reserves blijven namelijk staatseigendom van Saoedi-Arabië. Inmiddels zijn JP Morgan en Banker Klein aangenomen om enerzijds de beursgang voor te bereiden en anderzijds uit te zoeken wat de ideale formule is om met welke onderdelen naar de beurs te gaan. Analisten gaan er nu vanuit dat onder andere raffinaderijen en petrochemische divisies naar de beurs worden gebracht.

Beursgang van Aramco waarde andere bedrijven

Beursgang van Aramco nadelig voor sectorgenoten

Ondanks dat het sentiment nog niet goed is voor de oliesector (vanwege de lage olieprijs) kan de IPO (initial public offering) waarschijnlijk wel op interesse rekenen. Waarschijnlijk zal er een korting worden gegeven bij de uitgifte van de aandelen om zo de beursgang een succes te laten worden. Door een mogelijke korting kunnen beleggers in deze sector andere sectorgenoten zoals Exxon, Shell, Total en Chevron verkopen om met korting de aandelen van Aramco te kopen. De beursgang van Aramco kan dus ten koste gaan van andere oliemaatschappijen.

Volg Aramco op het beursforum (klik hier) >>>


Direct het laatste beursnieuws: