Raken beurzen weer overgewaardeerd?

Grafiek graph thumbnail

De eerste maanden van 2016 zijn op de beurs erg volatiel geweest. Wereldwijd gingen bijna alle beurzen al met 10 tot 15 procent omlaag maar in hetzelfde tempo zijn de beurzen ook weer hersteld. Inmiddels noteren vrijwel alle beurzen alweer op een jaarwinst maar tot wanneer blijft dit duren? Het nieuwe cijferseizoen is net begonnen en dit kan misschien nog een steun geven om de beurzen nog hoger te laten gaan. De eerste signalen wijzen daar nog niet op, zo presenteerde IBM wederom een lagere omzet (inmiddels al 16 kwartalen op rij), Goldman Sachs zag de resultaten over het 1e kwartaal van 2016 dalen en andere cijfers wijzen voorlopig ook uit op een matig cijferseizoen.

Schulden en short interest

Het lijkt de laatste weken niet op te kunnen met de beurzen maar onderliggend zijn er voldoende signalen om toch oplettend te zijn. Mede door de historisch lage rentes is het voor bedrijven aantrekkelijk om schulden te maken, hier valt natuurlijk ook het uitbrengen van obligaties onder. Onderstaande grafiek laat zien dat de EBITDA van Amerikaanse bedrijven al jaren afneemt. De EBITDA is een maatstaf voor de brutowinst voor aftrek van overheadkosten van een bedrijf. Opvallend genoeg maar ook gestimuleerd door het rentebeleid van centrale banken nemen de schuldposities wel verder toe.

Winsten vs schulden bedrijven VS beurzen

Een ander signaal dat niet zomaar aan de kant geschoven kan worden is het aantal shortposities dat uitstaat. Sinds 2008 is dit aantal niet meer zo hoog geweest als nu, zie onderstaande grafiek. Er is wel een lichtpuntje aan deze ‘short interest’ want wanneer de beurzen blijven stijgen komt er een moment dat de shorters moeten coveren wat de beurzen weer verder omhoog kan helpen.

Shortposities VS Amerikaanse beurzen

Beurzen en de Shiller PE S&P500

De Shiller PE ratio is een waarderingsmethode die bedacht is door Nobelprijswinnaar Robert Shiller. Door middel van een voortschrijdend gemiddelde winst per aandeel kunnen aankoop- en verkoopmomenten beter worden gepland. Gezien de huidige stand van de Shiller PE voor de S&P500 zou het tijd worden om alert te zijn, immers het voortschrijdend gemiddelde is iets meer dan 16 en de huidige Shiller PE voor de S&P500 is nu 26,37. In onderstaande grafiek zijn een aantal punten aangegeven dat de Shiller PE in een relatief korte tijd sterk opliep maar dan te maken kreeg met een crash of minstens een sterke correctie. Wie in aanloop naar de bekende internetbubbel al rond een Shiller PE van 26 uitstapte had nog een groot deel van de stijging gemist.

Shiller PE historical historisch S&P500 en beurzen
Shiller PE voor de S&P500 (klik voor grotere weergave)

De Shiller PE (Shiller Price/Earnings) noemt men ook wel de CAPE (cyclically adjusted PE). Een belangrijk gegeven is dat toekomstig rendement beduidend hoger is wanneer aandelen worden gekocht bij een lage Shiller PE dan bij een hoge Shiller PE. Er is wel een kanttekening want door de lange periodes voor het berekenen kunnen sterke korte termijn bewegingen niet worden voorspeld. Let wel op dat een hoog cijfer niet gelijk staat aan uw aandelen moeten verkopen maar bij een hoge waarde voor de Shiller PE moet u wel op uw hoede zijn.

Voorzichtigheid kan op de beurs nooit kwaad en Warren Buffett sprak ooit woorden uit die vandaag de dag nog steeds van toepassing zijn:

“Be Fearful When Others Are Greedy and Greedy When Others Are Fearful”

Bezoek het beursforum >>>


Beleggers besparen honderden
euro’s met de juiste broker:

– Zeer lage tarieven

– Gratis beleggingstips

– Educatieve programma’s