Beter beleggen met deze 10 beleggingstips (deel 1)

beter beleggen tips adviezen thumbnail

Bijna dagelijks leest u op verschillende websites beleggingstips, de één wat bescheidener gebracht dan de ander. Toch gaat u in de basis niet beter beleggen met de meeste van deze tips omdat ze niet bijdragen tot de basis van beter beleggen. Had u hier een lijstje met 10 aandelen verwacht dan is het misschien een teleurstelling. Onderstaande tips zijn een handig hulpmiddel voor beginners en de gevorderde belegger kan het gebruiken als spreekwoordelijke spiegel om te zien of er wat te schaven is aan de aanpak.

Houd beleggen simpel

Het lijkt makkelijk maar de praktijk wijst vaak anders uit. Er zijn veel beleggers die zich makkelijk laten verleiden door mogelijk hoge rendementen maar dan niet weten wat de risico’s zijn van de producten waar zij mee speculeren. Enkele voorbeelden van producten die vaak niet goed begrepen worden zijn turbo’s, opties en producten die in de markt worden gezet als eenvoudig voor de gewone man. Denk hierbij bijvoorbeeld aan CFD’s (met hoge hefboom) of binaire opties, de laatstgenoemde is eigenlijk een variant op rood/zwart met roulette. Let op, met voldoende kennis kunt u met een aantal van deze producten zeker een goed rendement halen of uw portefeuille beschermen.

Let op de kosten


Beleggers hebben al snel de focus op hun aandelen en hoe deze presteren maar bijkomende kosten kunnen veel invloed hebben op de lange termijn. Zeker wanneer iemand actief handelt en regelmatig transacties verricht kan er voor soms wel honderden euro’s per jaar worden bespaard. Neem bijvoorbeeld een beleggingsfonds met beheerkosten van 1,5% en vergelijk dit met een tracker/ETF die 0,25% rekent. Dit verschil kan op de lange termijn al behoorlijk oplopen. Een ander voorbeeld zijn transactiekosten waarbij soms op een enkele transactie al €8 tot €10 kan worden bespaard. Verricht u wekelijks 2 transacties dan kunt u per jaar al €1.000 besparen. Waarom het uiterste proberen te behalen met het kopen en verkopen van uw aandelen wanneer deze besparing het makkelijkste te verdienen is?

Spreiding

De ervaren belegger zal in zijn beleggingsportefeuille verschillende producten hebben oggenomen, van aandelen tot obligaties. Om het voor de meeste beleggers eenvoudig te houden is het spreiden in verschillende aandelen en sectoren al een grote stap om risico’s te beperken. Heeft u 1 aandeel in portefeuille en dit aandeel daalt onverhoopt met 25% dan zijn de gevolgen voor uw portefeuille groot. Heeft u 4 aandelen waarvan er 1 met 25% daalt en de rest blijft onveranderd dan is het effect op uw portefeuille maar 6,25% (transactiekosten en eventuele taksen niet meegerekend). Uw portefeuille kan dus makkelijker een slecht presterend aandeel opvangen.

Let ook op uit welke sectoren uw aandelen komen, neem bijvoorbeeld de oliesector. Koopt u aandelen van diverse olieproducenten dan hebben ze allen dezelfde blootstelling aan de olieprijs en die was de laatste 1,5 tot bijna 2 jaar niet best. Een veel gemaakte fout met spreiding is het spreiden in verschillende indexen door middel van bijvoorbeeld trackers/ETF’s. Veel indexen hebben vrijwel dezelfde ontwikkeling door de jaren heen. Uitzonderingen kunnen zijn indexen met verschillende valuta maar dan neemt u het valutarisico voor lief (of u anticipeert juist op een stijgende valuta). Als voorbeeld staan in onderstaande grafiek de AEX en BEL20 uitgezet, over een periode van 5 jaar is er slechts een verschil van iets meer dan 1%… waar is hier de spreiding?

Beter beleggen spreiden spreiding AEX BEL20

Bij spreiding hoort ook een verdeling tussen beschikbaar kapitaal dat geïnvesteerd wordt en een deel dat gereserveerd wordt. Uw reserves kunt u dan namelijk gebruiken als er kansen voordoen zoals kopen wanneer er een correctie of crash is geweest.

Te mooi om waar te zijn

Wilt u snel rijk worden? Dan is de kans klein dat dit op de beurs zal gebeuren. U kunt natuurlijk veel geluk hebben maar een hoog rendement gaat bijna altijd samen met een hoog risico. Uw investering verdubbelen binnen een jaar kan alleen als u risico’s opzoekt maar uw investering verdubbelen in 8 jaar is al realistischer want dit is met iets meer dan 9% rendement per jaar al te behalen.

Wanneer u reclame ziet dat u een bonus ontvangt wanneer u in risicovolle producten gaat handelen (bij soms exotische aanbieders) moet u denken aan “If it seems too good to be true, it probably is”. Voor niks gaat de zon op en u krijgt niet zomaar een bonus, verwar dit echter niet met een bonus als ‘lokkertje’ van een degelijke bank of broker.

Lange adem en realistisch zijn

Een klein beetje voortbordurend op het voorgaande punt is dat u tijd moet hebben om een doel te behalen. Een sporter bereikt de olympische spelen niet na een aantal weken of maanden trainen. U als belegger moet ook toewerken naar een doel en hier de tijd voor nemen. Hoe verder in de toekomst uw beleggingsdoel ligt des te minder risico u hoeft te nemen. Bent u 30 jaar en wilt u met 65 jaar met pensioen gaan en van een startkapitaal van €25.000 een bedrag maken van €200.000? Dan is er over 35 jaar een gemiddeld jaarlijks rendement nodig van iets meer dan 6,1%. Dit percentage is zelfs lager dan het gemiddelde jaarlijkse rendement over de laatste 10 jaar van de S&P500. Beter beleggen kan al beginnen met een realistisch doel te hebben.

Lees verder in deel 2 van ‘beter beleggen’ >>>


Direct het laatste beursnieuws: