Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.

Beter beleggen met deze 10 beleggingstips (deel 2)

beter beleggen tips adviezen thumbnail

In deel 1 kwamen de onderwerpen ‘houd beleggen simpel’, ‘let op de kosten’, ‘spreiding’, ‘te mooi om waar te zijn’ en ‘lange adem en realistisch zijn’ aan bod. Hieronder is het vervolg van een aantal ‘beleggingstips’ die u kunnen helpen met beleggen.

Focus

Dagelijks verschijnen er beleggingstips, analyses en commentaren op de koersen van de dag maar wanneer u een plan en een lange beleggingshorizon heeft hoeft u niet continue te wijzigen van strategie. Weet u niet hoe u een bepaalde rust kunt inbouwen voor het handelen op de beurs? Maak dan een beleggingsplan en breng in beeld hoe onder andere uw beleggingsdoel, beleggingshorizon en strategie uitziet. U voorkomt hiermee nervositeit en dit bespaart u in ieder geval onnodige transacties. De tijd die u bespaart met het niet laten afleiden van dagelijkse schommelingen en een stroom aan beleggingstips kunt u gebruiken om op zoek te gaan naar potentiële aanwinsten voor uw portefeuille.

Beter beleggen zonder emotie

Probeer u niet te laten leiden door emoties want dit kan een slecht effect hebben op uw rendement. Wanneer een aandeel (veel) daalt is dit geen garantie voor herstel maar hetzelfde is van toepassing op een aandeel dat (veel) stijgt, dit geeft ook geen garantie voor de toekomst. Een aandeel met verlies verkopen doet niemand graag maar waarom lijdzaam toezien hoe een aandeel blijft dalen terwijl andere aandelen stijgen? De beurswijsheid “Cut your losses and let your profits run” geeft aan dat u beter van uw slecht presterende aandelen af moet komen en uw goed presterende aandelen moet houden. Dit is natuurlijk geen exacte wetenschap maar diverse onderzoeken hebben uitgewezen dat beleggers vrij snel winst nemen maar niet makkelijk hun verlies nemen. Jaren blijven hopen op herstel terwijl indexen blijven stijgen is niet alleen frustrerend maar ook nog eens een gemiste kans. Uw aanspronkelijke aankoopkoers is eigenlijk geen goed ijkpunt want regelmatig evalueren kan u de conclusie geven dat andere aandelen misschien wel aantrekkelijker zijn geworden.

U bent eigenaar

Een aandeel is een stukje eigendomsbelang in een bedrijf, wanneer u een aandeel koopt bent u voor een klein deeltje ook belanghebbend. Het is dan ook logisch om goed op de hoogte te zijn van de ontwikkelingen en het lezen van financiële rapportages hoort daar natuurlijk ook bij. Kijk hierbij ook naar de toekomst en of u nog overtuigd bent van de redenen waarom u ooit het aandeel kocht. Bent u speculant of koopt u aandelen voor de korte termijn dan zijn fundamentele cijfers minder van belang.

Beter beleggen met dividend als basis


Een bedrijf kan winst herinvesteren in het bedrijf of dividend gaan uitkeren aan aandeelhouders. Dividend is bij veel beleggers sterk onderschat en zeker het effect op de portefeuille op lange termijn. Het uitkeren van dividend kan zowel in geld (cashdividend) maar ook in aandelen (stockdividend). Het meest voorkomend is cashdividend en in andere gevallen van een dividenduitkering is er vaak de keuze voor de aandeelhouder tussen cashdividend en stockdividend. Een voordeel van stockdividend is het herinvesteren van het dividend zonder extra kosten. Ontvangt u nieuwe aandelen vanuit het stockdividend dan worden deze bijgeschreven in uw portefeuille. Ontvangt u cashdividend dan is dit vaak zo laag dat u moet bijleggen om nieuwe aandelen van te kopen.

Onderstaande grafiek laat het koersverloop zien van de S&P500 en de S&P500 dividend aristocrats. Nu kunnen de dividend aristocrats over deze periode beter hebben gepresteerd dan de S&P500 maar het grootste verschil wordt gemaakt door het jaar op jaar (of zelfs kwartaal op kwartaal) herinvesteren van dividend. Let wel op voor de dividendval, sommige aandelen kunnen aantrekkelijk lijken door hun hoge dividendrendement maar er kan bijvoorbeeld fundamenteel iets mis zijn.

S&P500 dividend aristocrats graph grafiek beleggingstips

Investeer in uzelf

Beter beleggen begint natuurlijk bij uzelf. Zwemmen of fietsen leert u ook niet op één dag en hetzelfde is het geval met beleggen. Leergeld betalen is een bekende term in de beleggingswereld maar dit wilt u natuurlijk liever beperken. Een aantal eenvoudige middelen zijn het oefenen met een virtuele portefeuille (bekijk hier een aantal apps met die mogelijkheid) of het lezen van een aantal beleggingsboeken. Het raadplegen van een beursforum is ook een makkelijke manier om vragen te stellen of kennis te delen.

Tot slot

Bovenstaande ‘beleggingstips’ zijn makkelijk toe te passen door elke belegger. Met name voor de belegger met wat minder ervaring kan het een goed begin zijn om dit toe te passen. Beter beleggen komt u niet aanwaaien, u zult hier wat moeite voor moeten doen.

<<< Lees terug in deel 1 van ‘beter beleggen’Broker
Omschrijving
DEGIRO beleggingsfondsenZeer lage tarieven bij DEGIRO. Bespaar tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten.

Info of klant worden >

Lynx beleggen

Zeer lage tarieven, tot 80% goedkoper dan andere brokers. Beste Broker 2018 volgens Beleggersbelangen.

Info of klant worden >


Bekijk hier het complete overzicht >