Beleggen in plaats van sparen

Beleggen in plaats van sparen thumbnail

Spaarrentes dalen en de inflatie loopt op, beleggen in plaats van sparen wordt hierdoor interessanter. Onlangs werd op Beursig een beleggerspoll geplaatst en hieruit blijkt dat veel beleggers beleggen met als doel extra inkomsten te genereren naast hun baan en/of beleggen zien als een aanvulling op hun pensioen. Verschillende ontwikkelingen die invloed hebben op bijvoorbeeld de koopkracht zorgen er waarschijnlijk voor dat meer spaarders de stap gaan maken naar de beurs.

Koopkracht staat voor wat een consument kan kopen en/of uitgeven en hierbij is het belangrijk hoe de koopkracht door de tijd ontwikkeld. Neemt de koopkracht toe dan kan een consument meer besteden en vice versa. De koopkracht neemt toe wanneer het netto inkomen sneller stijgt dan de inflatie maar juist die inflatie neemt in België snel toe.

Spaarrente naar wettelijk minimum

Deze week maakte BNP Paribas Fortis bekend dat het de spaarrente van een aantal producten gaat verlagen naar het wettelijk minimum van 0,11 procent met ingang van 31 maart. Hiermee was BNP Paribas Fortis niet de eerste bank in België die de rente verlaagde naar de bodemrente, Société Générale ging al voor. De marktleider liet weten dat de reden voor deze verlaging komt door de renteverlaging van de ECB (Europese Centrale Bank). Diverse banken sloegen al alarm dat de wettelijke minimumrente herzien moet worden omdat dit zelfs voor grote gezonde banken onhoudbaar is. Een verdere verlaging van de rente door de ECB is niet uitgesloten en dit zal de banken nog meer raken.


Hoogste inflatie sinds najaar 2012

In maart kwam de inflatie in  België uit op 2,24 procent op jaarbasis en dit is veel hoger dan het gemiddelde van 0,2 procent in de eurozone. Sinds het einde van 2012 was de inflatie niet meer zo hoog als deze maand terwijl de inflatie in februari nog 1,39 procent bedroeg. De stijging van de inflatie was vooral te wijten aan prijsstijgingen van brandstof, horeca, elektriciteit, nieuwe auto’s, fruit en graanproducten.

De toenemende inflatie zal een slecht effect hebben op de concurrentiepositie van België. De taxshift zorgde ervoor dat loonkosten ten opzichte van omliggende landen werd verbeterd. Echter om koopkracht op peil te houden zullen bij een blijvende ‘hoge’ inflatie waarschijnlijk loonsverhogingen moeten volgen. Hierdoor komt de concurrentiepositie van België weer onder druk.

Beleggen in plaats van sparen

Wie de spaarrente van dit moment vergelijkt met het meerjarig rendement op de beurs zal al snel zien beleggen in plaats van sparen aantrekkelijker is. Een groot verschil is dat de beurs meer risico met zich meebrengt maar daar tegenover staat dat een minimumrente van 0,11 procent sterk afsteekt tegen een meerjarig rendement van 6,7 procent. Deze 6,7 procent is het gemiddelde rendement over de laatste 10 jaar voor de S&P500 (met herinvesteren van dividend). Over de laatste 20 jaar gemeten was dit gemiddelde rendement zelfs 7,8 procent.

Begint u te sparen met een bedrag van €2.000 dan is dit na 11 jaar met een rente van 0,11 procent opgelopen tot €2.024,33. Wanneer u €2.000 zou beleggen met een gemiddeld rendement per jaar van 6,7 procent dan is dit na 11 jaar maar liefst €4.081,68. Met beleggen wist u uw startkapitaal meer dan te verdubbelen in 11 jaar terwijl u met sparen €24,33 ‘verdiende’. Bekijk onderstaande grafiek voor het verschil tussen beleggen en sparen met eenzelfde startkapitaal.

beleggen in plaats van sparen

Beleggen is niet zonder risico’s

Aan sparen zitten nauwelijks risico’s, spaargeld bij een bank met vestiging in de EU is tot €100.000 is beschermd door het depositogarantiestelsel. Bij beleggen zijn de risico’s wel volop aanwezig, denk bijvoorbeeld aan de juiste timing met kopen en verkopen. Kocht u bijvoorbeeld aandelen op de top van de AEX of BEL20 in april 2015 dan is de kans groot dat u nu een verlies heeft van 10 tot 15 procent (verlies van beide indexen t.o.v. eind maart 2016). Andere risico’s zijn niet spreiden in diverse aandelen en/of sectoren of het valutarisico wanneer u aandelen in een andere valuta koopt. Bent u nog geen belegger dan is beleggen in plaats van sparen het onderzoeken waard.

De volgende onderwerpen die werden uitgelicht op het forum of onze website kunnen u op weg helpen om risico’s te beperken of om uw beleggingen te spreiden:

Wilt u meer weten of iets vragen aan andere beleggers?

Bezoek dan ons beursforum (klik hier)

brokers vergelijken meisje