Reiswereld heeft vrees voor terreur

Reiswereld reizen travel traveling

Direct na de verschrikkelijke aanslagen in België op dinsdag 22 maart daalden aandelen van bedrijven uit de reiswereld. Dit werd niet beperkt tot alleen Europese bedrijven, ook aandelen uit de reiswereld uit onder andere Amerika werden getroffen. Bedrijven uit de luchtvaartsector, hotels en andere bedrijven uit de sectoren ‘reizen en vrije tijd’ werden door beleggers aan de kant gezet. Er zijn nu zorgen dat de aanslagen een grote invloed kunnen hebben op toerisme en zakenverkeer.

Toen in november 2015 Parijs het doel was van terroristen was er hetzelfde beeld, zo hadden luchtvaartmaatschappijen zoals Ryanair al snel een lagere bezettingsgraad. In deze sector kan er snel geanticipeerd worden door prijzen te verlagen en zo toch de bezettingsgraad op peil te houden.

Onderstaand overzicht geeft een aantal bedrijven weer met de bijbehorende sector en de daling op de dag van de aanslagen. Een groot deel van deze aandelen noteerde in de ochtend (toen de aanslagen plaatsvonden) lager.


Luchtvaart

  • Lufthansa: -1,4%
  • Ryanair: -2,6%
  • American Airlines: -1,6%

Reisbureaus

  • Thomas Cook: -5,0%
  • Expedia: -1,8%
  • TUI: -3,7%

Hotels

  • Accor: -3,8%

Reiswereld indicator: STOXX Europe 600 Travel & Leisure

Een algemene indicator voor Europese beursgenoteerde bedrijven in de sector reizen en vrije tijd is de STOXX Europe 600 Travel & Leisure (ISIN: CH0019112744). Hierin zijn onder meer bedrijven zoals Ryanair, Accor, TUI, Easyjet, Lufthansa, Air France KLM en Thomas Cook vertegenwoordigd.

Reiswereld STOXX Europe 600 Travel & Leisure

De laatste weken stond deze index al wat onder druk door de stijgende olieprijs. In de index zijn veel luchtvaartaandelen opgenomen en luchtvaartmaatschappijen hebben hogere kosten als de olieprijs stijgt. Als belegger kunt u in deze sector investeren door bijvoorbeeld een ETF te kopen. Een ETF heeft een aantal sector specifieke aandelen in een (virtueel) mandje. Twee bekende ETF’s voor ‘Travel en Leisure’ zijn:

  • iShares STOXX Europe 600 Travel & Leisure UCITS ETF (ISIN: DE000A0H08S0)
  • Lyxor UCITS ETF Stoxx Europe 600 Travel & Leisure (ISIN: FR0010344838)

Bespreek bovenstaande ETF’s op het beursforum (klik hier)

Disclaimer: Bovenstaand artikel is met zorg samengesteld maar eventuele onjuistheden zijn niet uitgesloten. Het artikel dient niet als beleggingsadvies en heeft de bedoeling de lezer te informeren.