Apps voor beleggen, 5 handige apps op een rij

Apps voor beleggen thumbnail

Vandaag de dag zijn smartphones en tablets niet meer weg te denken in ons leven en bij veel beleggers gaat hetzelfde op. Tegenwoordig kan nieuws overal gevolgd worden en kunnen beleggers met hun smartphone of tablet overal het laatste nieuws en de koersen volgen maar natuurlijk ook orders uitvoeren. Smartphone en ook tablet gebruik neemt in een hoog tempo toe al zijn de meeste beleggers daar nog wat conservatief in. Dat is ook logisch gezien de hoeveelheid informatie een belegger graag tot zich wil nemen en dat gaat vaak niet goed vanaf een klein scherm. Om een kleine indruk te geven van alle bezoekers van Beursig bezoekt 67% de website en het forum met een desktop, 20% met een smartphone en 13% met een tablet.

Apps voor beleggen

Met de opkomst van smartphone en tablet gebruik nemen ook het aantal apps (applicaties) voor deze apparaten toe. Voor de leek, dit zijn programma’s die geïnstalleerd kunnen worden op een smartphone of tablet. Banken en brokers blijven natuurlijk niet achter en hebben vrijwel allemaal ook apps voor beleggen. Deze apps komen niet voor in onze top 5, niet omdat ze niet goed zijn maar omdat ze bijna altijd worden gebruikt als verlengstuk van een aandelenportefeuille bij een bepaalde bank of broker. De keuze voor een bank/broker zal waarschijnlijk niet afhangen van de app die ze aanbieden.

De 5 volgende apps vallen op in het aanbod van informatie, gebruiksgemak en handige functies zoals het kunnen volgen van een portefeuille naar eigen keuze en/of het volgen van het laatste economische nieuws.

Vervolg na de advertentie

Bezoek het brokeroverzicht

Apps voor beleggen Investing comInvesting.com is een populaire app bij beleggers, deze app geeft actuele koersinformatie over diverse indexen, aandelen, grondstoffen, obligaties, valuta, futures en een groot aantal ETF’s. Naast de koersinformatie is er ook nieuws dat met name over macrocijfers, grondstoffen en valuta gaat. De kalender is een handige tool om te zien welke macrocijfers er op de agenda staan, wat de invloed van de cijfers zijn op de beurs, wat de verwachting is en welke actuele waarde is gepubliceerd. Er kan een eigen portefeuille worden bijgehouden waarbij de functies wel een beetje beperkt lijken. Enerzijds is het gebruiksgemak een groot pluspunt, anderzijds zijn zo nu en dan grote advertenties die het hele scherm in beslag nemen een minpunt. De advertenties kunnen tegen betaling worden verwijderd.

Bloomberg Business zal bij de eerste keer dat u de app gebruikt vragen om een keuze voor ‘global edition’, ‘Europe edition’ of ‘Asia edition’. Hiermee kunt u gelijk een profiel instellen waar uw interesses het meeste liggen. Een handige functie is het kunnen casten van video’s naar uw televisie, dit kan onder andere met de Google Chromecast. De app blinkt vooral uit in het brengen van economisch nieuws en artikelen die bepaalde onderwerpen uitgebreider aan bod laten komen. De koersinformatie richt zich vooral op de globale indexen maar het zelf kunnen samenstellen van een portefeuille is hier ook een optie. Voor aandelen is de koersinformatie niet real-time.

Apps voor beleggen StockSpyStockSpy is een app waarmee vooral aandelen opgezocht kunnen worden om meer informatie te lezen of om een eigen portefeuille samen te kunnen stellen. Het gebruiksgemak is hier optimaal, weinig informatie die minder belangrijk is en zeer beperkt met reclame. De app lijkt ontwikkeld te zijn om 3 onderdelen te benadrukken: koersinformatie, nieuws van specifieke aandelen en met wat beperkte functies ook grafieken en technische analyse. Bij het openen van de app kan in een oogopslag de eigen portefeuille worden bekeken. Wilt u een aantal aandelen volgen waar uw interesse naar uit gaat dan kunt u eenvoudig een nieuwe groep aanmaken voor een watchlist.

StockQuote is in grote lijnen vergelijkbaar met de app van StockSpy zoals hierboven beschreven. Soms is er een overvloed aan informatie die wat moeilijker te begrijpen is zoals de economische indicatoren. De zin van de indicatoren is duidelijk maar de opsomming van vele indicatoren met data van soms weken of maanden geleden is niet duidelijk. Een eigen portefeuille bijhouden is natuurlijk ook weer één van de mogelijkheden. Er is ook een functie waarbij het winst of verlies van een bepaalde positie in een aandeel te berekenen. Deze functie is nogal beperkt en zal geen rekening houden met bijvoorbeeld verschil in valuta van de notering en de valuta waarmee de gebruiker rekent.

Apps voor beleggen TwitterTwitter valt misschien op in onze top 5 omdat het niet direct tot de apps voor beleggen gerekend kan worden. Overigens is Twitter ook te gebruiken via de browser van bijvoorbeeld een desktop. Door zelf in te stellen welke personen of bedrijven u wilt volgen kunt u na verloop van tijd het kaf van het koren scheiden, ofwel de beste (vaak ook meest actuele) berichten over de beurs krijgt u automatisch te lezen. Een aantal accounts die als belegger de moeite zijn om te volgen zijn: Bloomberg Markets (@markets), Bloomberg TV (@BloombergTV), Karel Mercx (@KarelMercx), Zerohedge (@Zerohedge) en Holger Zschaepitz (@Schuldensuehner).

De app van broker DeGiro is ook getest en uitgebreid beschreven in een apart artikel. DeGiro app maakt beleggen makkelijker (review en ervaringen).

Weet u nog handige apps voor beleggen die u wilt delen met andere beleggers? Laat hieronder een reactie achter.