IJzererts prijs stijgt maar Goldman Sachs is sceptisch

ijzererts prijs thumbnail

Op 7 maart schoot de ijzererts prijs met maar liefst 19% omhoog tot een prijs van bijna $64 per ton. Dit was de grootste stijging in de recente geschiedenis. Enerzijds zijn het signalen dat de Chinese overheid de eigen industrie wil gaan stimuleren, voorraden van ijzererts nemen af,  de vraag uit Azië lijkt te stijgen en anderzijds werd er gewezen in de richting van short-covering van ijzererts futures. De plotse forse stijging zorgt wel voor bedenkingen aangezien gronstofhandelaren en staalfabrieken geen stijging zien in (recente) fysieke opdrachten. De enorme eendaagse stijging is te zien in onderstaande grafiek.

ijzererts prijs 2016 beurs aandelen

China en de ijzererts prijs

China is waarschijnlijk de grootste oorzaak van de dalende ijzererts prijs over de laatste jaren, net zoals het ook de oorzaak was van de rally van 2000 t/m 2010 (zie onderstaande grafiek). De laatste jaren zijn er steeds meer zorgen over de economische groei van China en dit drukt ook de grondstofprijzen. Afgelopen weekend gaf het Chinese congres aan dat het streeft naar een economische groei van 6,5% tot 7,0% per jaar. Dit gaat wel ten koste van het tekort dat hierdoor nieuwe records gaat bereiken. Een andere impuls vanuit de politiek was het nieuws dat voorraden staal teruggebracht moeten worden en daarnaast ook de productie van staal zal afnemen.

ijzererts prijs historisch China IMF
De ijzererts prijs over de laatste 35 jaar (bron: IMF)

Sceptici

Ondanks de sterke stijging van de ijzererts prijs tot zelfs het hoogste niveau sinds juni 2015 zijn er tal van sceptici. Zo geven Chinese handelaren aan dat het waarschijnlijk een korte opleving is en deels versterkt door short-covering van futurecontracten. Daarbij komt nog dat de werkelijke vraag naar ijzererts niet plots is toegenomen. Zakenbank Goldman Sachs liet in een rapport weten dat zij nog rekening houden met een prijs van $35 per ton in het vierde kwartaal van 2016. Goldman Sachs verwacht ook een toename van het aanbod van ijzererts op de grondstoffenmarkt, dit zal de prijs ook drukken.

Twee van de grootste ijzererts exporteurs van Australië zijn ook sceptisch over de prijs van ijzererts. Zo verwacht men bij Rio Tinto dat de wereldwijde overzeese levering van ijzererts de vraag zal overschaduwen. BHP Billiton is ook sceptisch over de ijzererts prijs en zij verwachten een prijs ruim onder de $50 per ton. Er moet wel een kanttekening bij gemaakt worden aangezien het grote producenten in de kaart speelt om langere tijd een lage prijs te hebben. Zo worden kleinere concurrenten uiteindelijk uit de markt geprijsd.

Bezoek het beursforum (klik hier)


Direct het laatste beursnieuws: