Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com Een beleggingsplan maken
Een beleggingsplan maken

beleggingsplan beleggingstips

Beleggen met vallen en opstaan

De meeste beleggers herkennen het vallen en opstaan bij het debuut op de beurs, soms door een beperkte kennis of door teveel overmoed. Dit laatste wordt nog eens in de hand gewerkt met bepaalde aanbieders van producten die niet geschikt zijn voor beginnende beleggers. Denk hierbij aan de soms complexe of uiterst speculatieve producten zoals binaire opties. Wie de stap naar de beurs wilt maken kan dit het beste doen door beleggingsboeken te lezen, met een fictieve portefeuille starten en misschien wel het belangrijkste: stel een beleggingsplan op.

Het beleggingsplan

Beleggen is kapitaal investeren met het doel om rendement te behalen op lange termijn. Speculeren is niet te verwarren met beleggen aangezien speculeren voor de korte termijn is. Beleggen kan bijvoorbeeld als doel hebben om (deels) te voorzien in het pensioen, studie van kinderen, het doen van een toekomstige grote aankoop of als alternatief voor sparen aangezien sparen anno 2016 weinig rendement opbrengt.

Vervolg na advertentie


Een beleggingsplan maken

Een beleggingsplan kan worden gemaakt wanneer een aantal belangrijke onderdelen duidelijk zijn. Denk hierbij aan het beleggingsdoel, de beleggingshorizon, strategie en/of beleggingshouding. Deze worden hieronder verder besproken:

  • Beleggingsdoel, wat is het doel waarvoor u gaat beleggen? Dit is de eerste stap waar goed over nagedacht moet worden want het heeft invloed op een groot deel van het beleggingsplan. Gaat u beleggen voor uw pensioen, de studie van uw kinderen, het aflossen van uw woning of als alternatief voor sparen? Bij het beleggingsdoel kan ook het eindkapitaal worden bepaald. De noodzaak om het uiteindelijke doel te halen heeft invloed op andere onderdelen van het beleggingsplan.
  • Beleggingshorizon, dit geeft aan op welke tijd u uw beleggingsdoel wilt halen of dat er geen aanduidbare horizon is wanneer u beleggen als alternatief ziet voor sparen. Het voorgaande onderdeel, het beleggingsdoel, is vaak tijdsgebonden dus dit bepaald uw beleggingshorizon. U wilt binnen uw beleggingshorizon uw beleggingsdoel halen.
  • Strategie en beleggingshouding. Het beleggingsdoel en de beleggingshorizon hebben beiden veel invloed op uw te nemen strategie en beleggingshouding. Bij dit onderdeel komen diverse aspecten van het beleggen samen, wilt u actief of passief beleggen, wilt u veel risico nemen of risico beperken en wilt u offensief of defensief beleggen? Vaak gaat risico en offensief samen. Bekijk het als een voetbalwedstrijd, wilt u winnen dan moet u risico nemen maar wie vol op de aanval speelt loopt ook de kans om tegendoelpunten te incasseren. Blijkt uit uw beleggingsdoel en beleggingshorizon dat u veel rendement moet behalen om uw doel te bereiken denk er dan overna om het doel, de horizon of beiden aan te passen. Probeer een gezonde balans te vinden en gebruik het beleggingsplan als leidraad. Het actief en passief beleggen heeft betrekking op uw beleggingsgedrag, wilt u dagelijks de beurs volgen of eens per week of zelfs minder vaak?

Haalbaarheid van uw beleggingsplan

Risico versus rendement beleggingsplan
Relatie tussen risico en rendement

Het beleggingsplan valt of staat met de haalbaarheid want rendement en risico gaan met elkaar samen, zie ook de bijgaande afbeelding. Als referentie nemen wij het gemiddelde jaarlijkse rendement van de S&P500 over de laatste 30 jaar (klik hier), dit was gemiddeld ruim 7,5% per jaar zonder herbelegd dividend en gemiddeld bijna 10% inclusief herbelegd dividend. Wanneer uit uw beleggingsdoel en beleggingshorizon blijkt dat u gemiddeld een jaarlijks rendement nodig heeft van 7,5% dan moet dit haalbaar zijn. Een lager rendement is natuurlijk makkelijker te realiseren maar bij een hoger jaarlijks rendement neemt de kans van de haalbaarheid van uw beleggingsdoel af. Het luistert niet zo nauw dat een rendement van 8% al moeilijk te behalen zou zijn maar bijvoorbeeld 15%, 20% of 25% op een jaar brengt wel meer risico met zich mee en dat wilt u juist beperken met het beleggingsplan.

Het hoofd koel houden

Een beleggingsplan kan u helpen het hoofd koel te houden, immers het doel is niet om volgende maand al binnen te zijn maar om een mooi rendement te behalen over een lange termijn. De beleggers die grote risico’s nemen door bijvoorbeeld op één paard te gokken of zich met riskante financiële producten bezig te houden hebben weliswaar een kans op een hoog rendement maar de kans dat er een groot verlies uitkomt is ook groot. Vergeet niet dat wanneer u 20% verlies maakt dit pas weer gecompenseerd kan worden met een winst van 25%. Laat staan een verlies van 50% dat gecompenseerd kan worden met een winst van 100%(!).

Beleggingsplan meerjarig rendement beleggen
Meerjarige rendementen van 7,5% (blauw) en 10% (oranje)

Door uw beleggingsplan hoeft u geen prestatiedrang te hebben van wekelijks winst maken, zolang u goed op weg bent voor uw doelstelling is er geen reden tot paniek. Door een realistische beleggingsdoelstelling hoeft er geen prestatiedrang te zijn, hierdoor kunt u riskante financiële producten en volatiele aandelen mijden. Ook wanneer het toch even tegenzit kunt u houvast vinden in uw beleggingsplan, grijp niet direct naar producten met een hoger risico en blijf uw focus houden op het beleggingsdoel in combinatie met uw beleggingshorizon. De eerder genoemde meerjarige rendementen op de S&P500 van 7,5% (zonder herbeleggen van dividend) en de 10% (met herbeleggen van dividend) zijn uitgezet in bijgaande grafiek. Met ‘slechts’ een gemiddeld rendement van 7,5% per jaar kunt u uw startkapitaal na ongeveer 9,5 jaar al verdubbelen. Wanneer u voor een degelijke dividend-aandelenportefeuille gaat en het dividend gaat herbeleggen is het verdubbelen van de portefeuille al mogelijk na iets meer dan 7 jaar.

Heeft u nog niet eerder een beleggingsplan gemaakt? Start er dan vandaag nog mee, het kan u meer rust en houvast geven om uw doelstelling te verwezenlijken.

Bovenstaand artikel is nog summier aangezien er zelfs boeken zijn om een beleggingsplan te kunnen maken. Wilt u met andere beleggers discussiëren over het maken van een beleggingsplan lees dan op het beursforum het onderwerp: ‘Een persoonlijk beleggingsplan maken’ (klik hier).

DEGIRO LYNX Binck Bolero
Aandelen ING à €1.000 €2,30 €6,00 €8,00 €7,50
Aandelen Inbev €10.000 €5,00 €6,00 €16,00 €15,00
Turbo à €1.000 €2,30 €5,40 €8,00 €7,50
1 calloptie AEX €0,95 €0,99 €2,75 €3,00
Beleg met lage tarieven, klik voor meer informatie

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.