Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.

‘Opkomende markten zijn de kans van het decennium’

Beurzen opkomende markten grondstoffen BRICS economie

Volgens Research Affiliates LLC zijn de opkomende markten op dit moment zo goedkoop dat deze de kans van het decennium kunnen zijn. Research Affiliates LLC is adviseur van PIMCO (Pacific Investment Management Co.), één van de grootste vermogensbeheerders ter wereld met een beheerd vermogen van maar liefst 1,52 biljoen dollar ($1.520.000.000.000). Hiermee sluiten zij aan bij een aantal andere investeerders zoals BlackRock, Franklin Templeton en Goldman Sachs Asset Management die kansen zien in de opkomende markten.

Opkomende markten en grondstoffen

Beurzen opkomende markten grondstoffenDe opkomende markten bestaan uit de BRICS (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid Afrika) aangevuld met Zuid-Korea, Mexico, Indonesië, Turkije en Saudi Arabië. Na het recent beëindigen van veel sancties kan Iran ook worden genoemd in het rijtje met opkomende markten. Een groot deel van deze economieën lijden de laatste jaren onder de grondstoffencrisis en bijvoorbeeld China en Brazilië hebben last van een vertragende economische groei. Volgens verwachtingen van het IMF lopen de cijfers van de economische groei van opkomende markten sterk uiteen. Zo is de verwachting dat Brazilië in 2016 een krimp zal hebben van -3,5% en India zal juist een groei hebben van +7,5%. Ondanks dat grote vermogensbeheerders de opkomende markten nu interessant beginnen te vinden is het IMF nog terughoudend vanwege een aantal risico’s waar opkomende markten gevoeliger voor zijn dan ontwikkelde markten. De twee grootste risico’s zijn waarschijnlijk:

  • Een sterkere groeivertraging van de Chinese economie dan tot nu toe werd verwacht, dit zal effect hebben op grondstofprijzen en het sentiment.
  • De Amerikaanse dollar die verder in waarde toeneemt kan ten koste gaan van opkomende markten. Hierdoor kan een verdere toename van kapitaalstroom vanuit opkomende markten komen. Een gevolg is dan dat bedrijven en overheden in problemen kunnen komen doordat zij schulden hebben in dollars.

Bijgaande grafiek laat zien dat de dalende trend van de grondstofprijzen de aandelen van opkomende markten in vergelijking met die van ontwikkelde markten mee heeft getrokken.


Trendomkeer

Research Affiliates ziet de uittocht uit de opkomende markten als een mooie kans en misschien wel als de kans van het decennium voor de lange termijn belegger. Christopher Brightman, chief investment officer bij Research Affiliates, liet in een bericht op de website van PIMCO weten dat zij steeds meer overtuigd zijn in hun positionering in de opkomende aandelen- en obligatiesmarkt.

Volgens Brightman zijn de opkomende markten momenteel ‘uitzonderlijk goedkoop’, verwijzend naar de Shiller PE ratio die in januari daalde tot 10. De Shiller PE ratio is een maatstaf voor de waardering op basis van de conjunctuur gecorrigeerde koers-winstverhouding. Voor de economieën is dat in de laatste 25 jaar slechts 6 keer eerder voorgekomen dat een waarde van 10 of lager werd bereikt. Het rendement in de daarop volgende 5 jaar was gemiddeld 188%.

ETF’s voor opkomende markten

Er zijn veel mogelijkheden om in te kunnen spelen op opkomende markten maar om gespreid te beleggen in deze sector zijn ETF’s aan te raden. Uit het grote aanbod van ETF’s voor opkomende markten maakten wij een selectie van 3 op basis van de grootste activa van de ETF’s, zie onderstaand overzicht. Let op, de ETF’s hebben een notering in dollars waardoor u ook rekening moet houden met het valuta-effect. Opvallend is dat de 3 ETF’s weinig voor elkaar onder doen over het laatste jaar, alleen ‘VWO’ laat een steekje vallen van enkele procenten.

Emerging markets opkomende economiën BRICS ETFs
Klik op de afbeelding voor een grotere weergave

Emerging Markets ETF (ticker: VWO), deze ETF is voor een groot deel aan financiële diensten (24%) en technologie (17%) blootgesteld. Wat betreft geografie is er een verdeling naar met name Azië (52% opkomend en 16% ontwikkeld), Latijns Amerika 13% en Afrika 8%. De grootste weging gaat naar China (27%), Taiwan 15%) en India (13%).

iShares MSCI Emerging Markets ETF (ticker: EEM), de verdeling financiële diensten en technologie gaan hier bijna gelijk op met 23% om 22%, daarna volgen consumentengoederen (10% cyclisch en 8% defensief). Ook hier is de grootste blootstelling aan Azië (42% opkomend en 29% ontwikkeld), Latijns Amerika (11%) gevolgd door Europa en Afrika (beiden 7%). Specifieker zijn de landen met de grootste weging China voor 23%, Zuid-Korea 16% en India met 9%.

Core MSCI Emerging Markets ETF (IEMG), bij deze ETF is er een gelijke verdeling tussen technologie en financiële diensten (beiden 21%) gevolgd door consumenten goederen (cyclisch 11% en defensief 8%). Van de 3 genoemde ETF’s is bij deze de grootste blootstelling aan Azië met 43% voor opkomende landen en 29% voor ontwikkelde landen, Latijns Amerika maakt met 11% de top-3 compleet. De top-3 met blootstelling aan landen is: China 24%, Zuid-Korea 16% en Taiwan 13%.

Bespreek opkomende markten en hun aandelen (klik hier)

Disclaimer: bovenstaand artikel is informatief en kan niet worden opgevat als beleggingsadvies in de zin van kopen, houden of verkopenBroker
Omschrijving
DEGIRO beleggingsfondsenZeer lage tarieven bij DEGIRO. Bespaar tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten.

Info of klant worden >

Lynx beleggen

Zeer lage tarieven, tot 80% goedkoper dan andere brokers. Beste Broker 2018 volgens Beleggersbelangen.

Info of klant worden >