Europese banken koopwaardig? (+poll)

Europese banken thumbnail

Europese banken overzichtDe beurzen zijn het jaar slecht begonnen en een sector die hierbij een negatieve rol opeist is de Europese bankensector. Grote Europese banken zijn in de afgelopen weken meer gedaald dan in dezelfde periode van het crisisjaar 2008 (zie bijgaande afbeelding). Er zijn zorgen over de winsten, dividenden en er is margedruk, allen grotendeels toe te wijzen aan het huidige renteklimaat. Daarnaast zijn er bij een aantal banken ook verliezen op kredieten voor opkomende economieën bedrijven in de geplaagde grondstoffensector. Hogere risico-opslagen hebben er voor gezorgd dat er koersdalingen waren voor Europese bankobligaties. Dit is een gevolg van recente bail-ins en de update van extra Pillar 2-kapitaaleisen door toezichthouder EBA (European Banking Authority).

Ondanks dat Europese banken sinds de crisis in 2011 de kapitaalbuffers hebben verstevigd zijn er nu toch toegenomen zorgen. De kapitaalbuffers moeten economische tegenslagen makkelijker doen opvangen maar nu er weinig rentabiliteit is kunnen deze buffers moeilijk op peil worden gehouden. Naast de verbeterde kapitaalbuffers zijn er ook minder slechte kredieten wat ook een positief teken is.

Klein herstel voor Europese banken

Als goede graadmeter voor de Europese bankensector kan de STOXX Europe 600 bankenindex worden genomen. Deze index is samengesteld uit 47 banken verdeeld over heel Europa. Sinds het najaar van 2012 heeft de index niet meer zo laag gestaan als de afgelopen beursdagen. Banken zijn vaak in trek bij lange termijn beleggers maar juist deze groep is nu minder geïnteresseerd geworden in deze sector vanwege de toegenomen zorgen. De STOXX Europe 600 bankenindex verloor al bijna een kwart aan waarde dit jaar tot de tweede week van februari. Het verlies was veel meer dan de 13% daling van de breder opgezette STOXX Europe 600 index.

Eind 2015 leek de bankensector in Europa nog een zekere belegging totdat het vertrouwen van beleggers een deuk opliep. Zo was er nieuws over een vertraging van de economische groei in China en de toch al fors gedaalde olieprijs bleef ook in de eerste maanden van 2016 onder druk staan. De QE (kwantitatieve verruiming) van de ECB lijkt geen impact meer te hebben op de Europese bankaandelen.

Grote verliezers zijn Credit Suisse en Deutsche Bank, beiden verloren al rond de 40% aan beurswaarde sinds de start van het nieuwe jaar. Credit Suisse rapporteerde al een miljardenverlies over het vierde kwartaal van 2015 en Deutsche Bank maakte in 2015 miljarden verlies met name door een aantal boetes zoals bij het LIBOR-schandaal. Inmiddels stijgt de CDS (Credit Default Swap) tot ongekende hoogte (zie onderstaande tweet van Bloomberg). De CDS is de prijs van een verzekering tegen een faillissement. Des te hoger deze CDS spread des te groter de kans is op een faillissement.

https://twitter.com/BloombergBrief/status/697496676622340097/photo/1?ref_src=twsrc%5Etfw

Negatieve rente werkt averechts

Door het monetaire beleid van de ECB is er margedruk ontstaan, dit komt door de negatieve depositorente. Banken kunnen tegen deze depositorente (overnight) deposito’s plaatsen bij de Europese Centrale Bank. Het kost banken dus geld om contanten op deze balans te hebben. De achterliggende gedachte van de ECB is dat banken door de negatieve depositorente eerder geneigd zouden zijn om kredieten te verstrekken aan bedrijven en particulieren. In Europa hebben bedrijven en huishoudens al relatief hoge schulden en hierdoor neemt de kans op kredietgroei af. Daarnaast vlakt de economische groei wereldwijd af en dit zorgt weer voor minder overnames, beursgangen en advieswerk.

Zijn Europese banken koopwaardig?

Analisten van zowel J.P. Morgan als Saxo Bank zien de recente daling als een kans voor een (tijdelijke) opleving voor de Europese bankensector. Op de lange termijn is Saxo Bank echter terughoudend en J.P. Morgan geeft eerder de voorkeur aan Amerikaanse bankaandelen, zoals Goldman Sachs en Morgan Stanley welke beiden een overweight-advies hebben gekregen. Denkt u dat Europese banken nu koopwaardig zijn? Stem op onderstaande poll.

[socialpoll id=”2334025″]

Bezoek het beursforum (klik hier)

brokers vergelijken meisje