Olie-productieplafond is druppel op gloeiende plaat

Herstel olie prijs

Al maanden speelt de olieprijs een belangrijke rol op de beurzen en bijna elke dag speelt het ook een rol in de financiële headlines. Met een olieprijs die recent nieuwe meerjarige dieptepunten bereikte hebben niet alleen veel bedrijven het moeilijk, ook landen hebben moeite het hoofd boven water te houden. De OPEC wil graag een olie-productieplafond invoeren maar dit zal niet snel worden doorgevoerd door onenigheid binnen de OPEC.

Veel landen binnen de OPEC (Organization of the Petroleum Exporting Countries) zijn vrijwel geheel afhankelijk van olieproductie om hun overheidsbegroting sluitend te krijgen. Nu de olieprijs ongeveer een kwart is van ruim 1,5 jaar geleden moet zelfs Saudi Arabië miljarden ophalen op de obligatiemarkten om de begroting op orde te houden. Ook Rusland, dat overigens geen OPEC-land is, heeft sterk te lijden onder de lage olieprijs en samen met Saudi Arabië, Venezuela en Qatar is nu besloten dat deze landen de olieproductie bevriezen. Deze landen met ongeveer 25% van de wereldwijde olieproductie (zie onderstaande afbeelding) zullen hun productie niet meer verhogen.

Grootste olieproducenten ter wereld

Het nieuws had voorlopig nog niet het gewenste effect, in plaats van een stijgende olieprijs daalde hij. Er werd gehoopt op een productieverlaging dus het niet verder verhogen van de productie viel slecht op de financiële markten (zie onderstaande grafiek). Economen waren wel verrast dat er al zo snel een akkoord werd bereikt tussen de landen. De genomen maatregelen zullen waarschijnlijk nog onvoldoende impact hebben aangezien Iran juist de olieproductie gaat opschroeven nu er sancties zijn opgeheven en ook buurland Irak wil de productie verhogen.

Brent Oil 16 februari 2016

Olie-productieplafond is druppel op gloeiende plaat

Dat de olieproductie door Rusland en 3 OPEC landen niet verder wordt verhoogd is slechts een druppel op een gloeiende plaat. Naast ‘slechts’ 25% van de markt in handen te hebben waren het niet Rusland en Saudi Arabië, de grootste olieproducenten ter wereld, die veel meer gingen produceren in de afgelopen jaren. De olieproductie in de VS ging bijvoorbeeld met 4 miljoen vaten per dag omhoog in nog geen 4 jaar tijd. In Irak verdubbelde de olieproductie in ongeveer 5 jaar en ook in Koeweit en Canada blijft de productie gestaag stijgen. De productiestop is in ieder geval voor Rusland en Saudi Arabië geen grote wijziging in het beleid, zie hiervoor ook de onderstaande grafiek (bron: Bloomberg).

Olieproductie oliemajors olie-productieplafond

De komende maanden zullen uitwijzen of de bevriezing van de productie door middel van een olie-productieplafond genoeg is om tegenwicht te kunnen geven aan een aantal spreekwoordelijke beren op de weg zoals de lagere vraag uit China en een algehele wereldwijde economische groei die minder sterk is dan eerder werd geraamd.

Volg het onderwerp ‘olie’ op het forum (klik hier)


Direct het laatste beursnieuws: