Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com Belgische beleggers ontwijken massaal de speculatietaks


Uw advertentie hier?


Belgische beleggers ontwijken massaal de speculatietaks

euro en dollar grafiek pariteit thumbnail

Per 1 januari is de speculatietaks van kracht, een taks die naar nu blijkt averechts werkt. Kost wat kost werd de speculatietaks ingevoerd zonder dat er goed over was nagedacht en nog steeds zijn er veel onduidelijkheden. Bij de speculatietaks worden sinds 1 januari meerwaarden met 33% belast wanneer deze binnen 6 maanden na aankoop worden verkocht. Dit is het geval bij veel beleggingsinstrumenten waaronder ook aandelen.

Grote daling in aandelentransacties

Zowel Lynx als Binck kwamen met alles behalve positieve cijfers over het aantal verhandelde aandelen in de eerste maand dat de speculatietaks is ingegaan. Zo liet Vincent Germyns van BinckBank weten dat het aantal transacties in België in het 4e kwartaal van 2015 is teruggevallen met 10%. Dit in tegenstelling tot andere landen waar Binck ook actief is. Ook in de eerste maand van 2016 zette dit door en alhoewel de speculatietaks pas 1 januari in ging had dit volgens Binck ook al een negatieve invloed in het 4e kwartaal van 2015. Er is wel een stijging van transacties te zien bij beleggingsfondsen en indiceproducten waarop geen speculatietaks van toepassing is. Bij Lynx daalde het aantal aandelentransacties met maar liefst 43%(!) terwijl er overall gezien over alle asset classes een toename van orders was met 11% in vergelijking met januari 2015. Lynx zag een massale toestroom naar CFD’s aangezien deze niet beursgenoteerd zijn en dus ook niet onderhevig zijn aan de speculatietaks.

Beurstaks versus speculatietaks

Al lange tijd wordt de beurstaks aangerekend welke op dit moment nog 0,27% is over het transactiebedrag. Afgelopen maand was door nervositeit onder beleggers de beurs erg volatiel. Schommelingen waren dan ook groot, zelfs op een enkele dag waren schommelingen van meer dan 1,5% tussen laagste en hoogste punt niet ongewoon. Volatiliteit gaat samen met een toename van het aantal uitgevoerde orders en dit was bij Lynx te merken. Normaal gesproken zou Lynx ook meer beurstaks moeten overmaken aan de fiscus maar niets is minder waar. Het bedrag dat Lynx vanwege de beurstaks aan de fiscus zal overmaken zal 32% lager liggen dan het bedrag over januari 2015. Overigens zagen beleggers deze daling aan inkomsten uit de beurstaks al aankomen op het forum van Beursig.com.

De algemene verwachting is dat de beleggers nog meer de speculatietaks gaan ontwijken waardoor de fiscus nog minder inkomsten krijgt uit de beurstaks. De komst van de speculatietaks werkt dus averechts en dat deze taks er zou zijn om het speculeren te beperken is natuurlijk onzin. Het merendeel van de beurshandel komt niet voor rekening van de particuliere belegger maar de speculatietaks is alleen van toepassing op deze doelgroep. Professionele partijen zoals high-frequency traders (welke elke fractie van een seconde speculeren) worden verrassend genoeg niet ‘gepest’ met deze taks. Daarnaast zijn tal van uiterst speculatieve beleggingsproducten ook niet onderhevig aan de speculatietaks, denk hierbij aan afgeleiden producten op grondstoffen, valuta en indexen.


Beleggers blijven actief op de beurs

Geruchten dat veel beleggers de handdoek in de ring gooien kunnen niet gemotiveerd worden. Op Beursig.be zagen wij juist een toename in bezoekers met bijna 9% in vergelijking met januari 2015 en bijna 5% meer dan december 2015. In 2015 telde januari zelfs één beursdag minder dan in 2016. Beleggers zijn doorgaans verstandig en kostenbewust en zullen eerder hun beleggingsgedrag aanpassen of naar alternatieven zoeken dan dat zij stoppen met beleggen. Met de lage rentes momenteel op spaarrekeningen van om en nabij de 1% is het historisch rendement op de beurs een pak hoger. Zo behaalde de breed samengestelde S&P500 een gemiddeld rendement van 7,55% over de laatste 30 jaar (7 februari 1986 t/m 5 februari 2016, zie onderstaande grafiek). Let wel, hierbij is niet eens het herbeleggen van dividenden meegenomen wat het gemiddelde rendement nog hoger zou maken.

Speculatietaks SP500 gemiddeld rendement 30 jaar

Poll en discussie over de speculatietaks

Er is een grote waarschijnlijkheid dat de regering zich met de komst van de speculatietaks in de eigen vingers gaat snijden. Doordat beleggers hun beleggingsgedrag aanpassen en/of alternatieven zoeken zal de beoogde opbrengst van 34 miljoen euro uit de speculatietaks veel lager uitvallen. Wanneer de cijfers van Lynx maatgevend zijn voor andere banken/brokers zullen de inkomsten uit de beurstaks met ongeveer een derde dalen. Neveneffecten zoals de impact op banken en brokers gevestigd in België zijn nog niet eens duidelijk maar dat de regering hier de bal heeft misgeslagen is duidelijk.

Deel dit bericht om zoveel mogelijk beleggers te bereiken en stem op de poll hieronder:

[socialpoll id=”2330674″]

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.