Sleuren Amerikaanse beurzen de AEX en BEL20 mee?

Technische analyse

De Amerikaanse beurzen hebben dit jaar al een stevig verlies te verwerken gehad en komende week staat in het teken van standhouden of zwichten onder de verkoopdruk. De Dow Jones index verloor inmiddels al -7,0%, de S&P500 -8,0% en de Nasdaq maar liefst -12,9%. De AEX index kan de schade nog beperken tot -6,3% maar de BEL20 staat inmiddels ook op een flink verlies van maar liefst -10,7%. Binnen de BEL20 zijn een aantal zwaargewichten die een groot aandeel hebben in dit verlies (zie onderstaande grafiek), zo verloren de financials KBC Group en Ageas al -15,1% en -19,5%. Engi verloor -14,0% en chemieconcern Solvay verloor al bijna een kwart van de beurswaarde sinds het begin van 2016. Met de Amerikaanse beurzen vlak boven stevige steunniveaus kunnen deze verliezen pas het begin zijn wanneer de steunen het niet houden.

BEL20 zwaargewichten Solvay Ageas Engie KBC Group
Koersverloop van een aantal BEL20 aandelen

Uitverkoop op de Nasdaq

Met een flinke uitverkoop op de Nasdaq bereikte de technologiebeurs vrijdag de laagste slotstand van 2016. Met een verlies van -3,25% op de slotdag van de week belande de Nasdaq composite index op 4.363,14 punten. Dit is nipt onder de diagonale lange termijnsteun, zie de zwarte lijn in de onderstaande grafiek. De afgelopen jaren wist de Nasdaq composite index hier meerdere keren steun te vinden dus de komende beursdagen zullen uitwijzen of dit weer het geval is of dat de technologiebeurs verder gaat dalen.

Technische analyse Nasdaq composite index
Kan de Nasdaq weer opveren vanaf de steun?

S&P500 flirt al weken met steunniveau

Nemen we een blik op de S&P500 in hetzelfde tijdframe als de voorgaande grafiek dan is te zien dat er op de weekgrafiek een horizontale lange termijn steun is op 1.865 punten. De laatste weken lijkt de S&P500 hiermee te flirten maar vooralsnog weet de steun te houden. Ook hier is het waarschijnlijk de komende beursdagen opletten of deze steun het gaat begeven.

Technische analyse SP500
S&P500 flirt al weken met een steunniveau

Downtrend EUR/USD lijkt over

De downtrend van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar lijkt na 1,5 jaar te gaan keren. In de onderstaande grafiek is als indicator de MA50 toegepast. MA50 staat voor 50 daags moving average, ook wel voortschrijdend gemiddelde genoemd. Deze MA50 lijn wordt vaak gezien als steun of weerstand en in het geval van onderstaande grafiek fungeert de MA50 als weerstand. Deze weerstand lijkt nu echter gebroken te zijn waardoor de euro waarschijnlijk in waarde zal gaan toenemen ten opzichte van de Amerikaanse dollar. In de zomer van 2014 was de MA50 lijn nog een steun maar na het doorbreken hiervan verloor de euro snel aan waarde in vergelijking met de dollar.

Technische analyse euro dollar trend
Trend EUR/USD lijkt te gaan keren

Goudprijs op het punt om uit te breken

De goudprijs is sinds begin dit jaar al bijna +8% gestegen en komt nu in de buurt van de diagonale lange termijn weerstand. Er was afgelopen week al een doorbraak van de horizontale lange termijn weerstand op $1.148 (zie onderstaande grafiek). De doorbraak van de weerstand op $1.148 kan aan overtuiging winnen wanneer ook de diagonale lange termijn weerstand wordt doorbroken, hierna volgt een bullish signaal.

Technische analyse goud goudprijs
De goudprijs is aan een sterke opmars bezig

Bezoek het forum (klik hier)


Direct het laatste beursnieuws: 

Be the first to comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*