Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.

Hoge volatiliteit voor de olieprijs

Herstel olie prijs

De olieprijs noteert momenteel rond het laagste niveau in ongeveer 12 jaar. In de afgelopen weken was er vaak een hoofdrol weggelegd voor wat in het nabije verleden nog het zwarte goud werd genoemd. De afgelopen weken kwamen dan ook vrijwel alle grote zakenbanken met prognoses waar de olieprijs heen kon gaan en waar een enkeling zelfs een olieprijs van $20 of zelfs $15 per vat durfde te voorspellen. De laatste dagen laat de olieprijs echter heftige intraday bewegingen zien wat kan suggereren dat er langzaam een bodem wordt gevormd.

De afgelopen dagen zijn schommelingen van 10% op een enkele dag tussen laagste en hoogste koers geen uitzondering, zie onderstaande grafiek. Deze nerveuze handel heeft ook effect op zwaargewichten in verschillende indexen zoals bijvoorbeeld Shell in de AEX index of in iets mindere mate Total op de CAC40. De verwachting van de Wereldbank over de gemiddelde olieprijs in 2016 was al niet te optimistisch, dit is namelijk aangenomen op $37. Enkele maanden geleden, in oktober 2015, voorspelde de Wereldbank nog een gemiddelde olieprijs van $51 per vat, een neerwaartse bijstelling van bijna -30%.

Herstel olieprijs aanstaande Brent Crude Oil
Grafiek Brent Crude Oil (klik voor een grotere afbeelding)

Volatiliteit blijft aanhouden

Zakenbank Citigroup verwacht dat de heftige schommelingen van de olieprijs nog zeker tot april blijven aanhouden, dit is vooral toe te schrijven aan de grote hoeveelheid olie die op de markt is. De schommelingen worden vooral door speculanten gedreven en een signaal zijn het aantal shortposities van hedgefondsen. De ingenomen shortposities staan op een historisch hoogtepunt. Aan de andere kant staat bijvoorbeeld Aramco, de grootste olieproducent van Saudi-Arabië, dat een stijging van de olieprijs verwacht. Onderstaande grafiek geeft de Crude Oil VIX aan, de VIX staat bekend als ‘angstindex’ welke bij een hoog niveau aangeeft dat er voorlopig nog een hoge volatiliteit te verwachten is.

Herstel olieprijs volatiliteit index van olie
Crude Oil VIX (klik voor een grotere afbeelding)

Woensdagmiddag kwam het nieuws dat de Amerikaanse olievoorraden naar nieuwe all-time records waren gestegen. Het aantal vaten op voorraad is inmiddels opgelopen tot 495.000.000 vaten (zie onderstaande grafiek) en desondanks wist de olieprijs toch te stijgen aangezien er op meer voorraden waren gerekend.

Herstel olieprijs aanstaande Amerikaanse olievoorraden record
Amerikaanse olievoorraden (klik voor een grotere afbeelding)

Grote invloed op de olieprijs komt onder andere vanuit de Amerikaanse olievoorraden, Chinese macrocijfers en ontwikkelingen binnen de OPEC. Binnen de OPEC zijn al een aantal landen welke het moeilijk hebben om de overheidsbegroting rond te krijgen, zo heeft bijvoorbeeld Venezuela het zwaar te verduren door de lage olieprijs. Ook Rusland voelt de lage olieprijs en wil daarom met de OPEC-landen in overleg om de olieproductie te verlagen.

Wat de olieprijs de komende tijd gaat doen is zelfs voor veel specialisten gissen maar een zekerheid is dat de olieprijs de komende weken en wellicht maanden een stempel blijft drukken op de beurs.

Bezoek het onderwerp over olie op het beursforum (klik hier)