Beurzen klaar voor herstel?

Wereldwijd zijn de beurzen slecht aan het nieuwe jaar begonnen. De ‘angst index’ VIX is inmiddels op het hoogste niveau in 3,5 maand gekomen en veel beurzen zijn nu in de buurt gekomen van belangrijke technische steunen. Op basis van technische analyse kan men een herstel verwachten wanneer de steunen standhouden, zo niet dan is het oppassen op verslechtering van het beursklimaat. Wij zetten een aantal analyses op een rij.

Update 17-1-2016: door het opheffen van economische sancties tegen Iran komt waarschijnlijk de olieprijs onder druk te staan. Dit zal voor een deel ook doorwegen op de beurzen waardoor de kans groot is dat een aantal steunen getest gaan worden.

AEX test psychologische steun

Vorige week gaven wij al het signaal dat het momenteel opletten is met de AEX index maar net zo goed is het opletten bij andere indexen aangezien deze nu vlak boven sterke steunen noteren. Met een slot op 403,57 punten sloot de AEX weer een nerveuze beursweek af. Inmiddels dus ook onder de steun van 409 punten (zie de rode lijn in onderstaande grafiek) gesloten en vrijdag 15 januari werd zelfs even de psychologische steun van 400 punten neerwaarts doorbroken. Onder de 400 punten (dunne zwarte lijn) gaat er aandacht uit naar de diagonale lange termijn steun welke nu ongeveer op 390 punten is aangekomen. Dit mag gezien worden als een serieuze steun en wanneer deze niet kan standhouden is een verdere daling naar 375 punten (groene lijn) mogelijk.

Technische analyse AEX 15 januari 2016

BEL20 nog binnen dalend trendkanaal

Vorige week wist de BEL20 nog net te sluiten op de korte termijn steun van 3.494 punten en bleef hiermee ruimschoots binnen het dalende trendkanaal. Een week later is hier het beeld ook verslechterd maar blijft de BEL20 nog binnen het dalend trendkanaal (zie onderstaande grafiek). Met een slot op 3.384 punten en een intraday test van de onderzijde van het trendkanaal kan dit de komende beursdagen misschien steun geven. Zo niet dan is er middellange termijn steun van 3.266 punten welke in augustus en september 2015 al werd gevormd.

Technische analyse BEL20 15 januari 2016

Amerikaanse beurzen

De Amerikaanse beurzen bevinden zich inmiddels ook in de buurt van een aantal belangrijke steunen. Met name de technologiebeurs Nasdaq is 2016 slecht begonnen met een verlies van -10,4% (t/m slot 15-1-2016). Niet ver daarna volgen de Dow Jones index en de breder opgestelde S&P500 met verliezen van -8,3% en -8,0%. Nemen we een blik op de weekgrafiek van de S&P500 dan is te zien dat deze nu de horizontale lange termijn steun op 1.865 punten heeft geraakt. Het slot (zie zwarte pijl) was nog boven deze steun dus de steun blijft vooralsnog intact.

Technische analyse SP500 15 januari 2016

Apple

Dan nog een aandeel met een zware weging in de toch al slecht presterende Nasdaq en afgaande op technische analyse zou het aandeel Apple de komende tijd een daling tegemoet gaan zien. Met een duidelijk hoofd- en schouderpatroon is de (stijgende) trend waarschijnlijk gekeerd.

Bezoek het beursforum (klik hier)