ETF met degelijke Amerikaanse dividendaandelen

Dividend ETF thumbnail

De Consumer Staples Select Sector ETF is een ideale ETF voor wie gespreid wil beleggen in Amerikaanse dividendaandelen die bekend staan om hun degelijkheid. Het mandje met aandelen in deze ETF zijn goed vertegenwoordigd in de sectoren voeding, retail, huishoudelijke producten, tabak en in mindere mate persoonlijke verzorging. De verdeling tussen de sectoren is in onderstaande tabel aangegeven.

Dividend ETF sectoren

De aandelen staan veelal bekend om hun solide dividendbeleid, veel aandelen maken ook deel uit van de S&P500 Dividend Aristocrats (klik hier). Dit zijn aandelen die bekend staan om het dividend dat ten minste over 25 opvolgende jaren is toegenomen. De hierboven genoemde sectoren zijn sectoren waar iedereen vrijwel dagelijks mee te maken heeft, al is de tabaksector een uitzondering met een daling van het aantal rokers wereldwijd. U bent vast wel bekend met merken zoals Gillette, Braun, Pampers, Duracell, Lay’s, Pepsi, Coca Cola en Milka. Dit is maar een kleine selectie van merken die op de markt worden gebracht door bedrijven zoals Procter & Gamble, Coca Cola, PepsiCo en Mondelez. Dit zijn ook bedrijven die voorkomen in de top 10 van bedrijven met de zwaarste weging binnen deze ETF, zie onderstaand overzicht.

Dividend ETF bedrijven

Saai en degelijk?

De ETF kan misschien saai overkomen en in zekere zin is dit ook zo, neem bijvoorbeeld de lage bèta van iets meer dan 0,6. De bèta geeft doorgaans het risico van een financieel instrument aan. Bij een bèta lager dan 1 stijgt/daalt het financiële instrument minder dan de stijging/daling van de markt, bij een bèta hoger dan 1 stijgt/daalt het financiële instrument meer dan de stijging/daling van de markt. Een bèta van 1 zal doorgaans de stijging of daling van de markt volgen. In het geval van de Consumer Staples Select Sector ETF zal deze slechts 6% stijgen wanneer de markt 10% stijgt, keerzijde is dat er ook maar een 6% daling zal zijn wanneer de markt 10% daalt.

Werpen we een blik op de prestaties van de laatste 5 jaar in onderstaande grafiek dan presteert de ETF (groen) verrassend genoeg beter dan de Dow Jones index (blauw) en de S&P500 (geel). Alleen de technologiebeurs Nasdaq (rood) deed het tot voor kort beter maar de slechte start op de beurzen in 2016 bracht daar verandering in. Om een indruk te maken hoe de ETF zich verhoudt ten opzichte van deze indexen begin 2016 (t/m 13-1-2016):

  • Consumer Staples Select Sector ETF: -3,3%
  • Dow Jones index: -7,3%
  • S&P500: -7,5%
  • Nasdaq: -9,6%

Dividend ETF grafiek

Een voordeel van de Consumer Staples Select Sector ETF is dat het dividendrendement met op dit moment 3,3% hoger is dan dat van bijvoorbeeld de S&P500 met 2,3% of de Dow Industrial met 2,7%, laat staan het schamele dividend van de Nasdaq 100 van slechts 1,2%. Dit dividendrendement is voor een deel toe te schrijven aan de S&P500 Dividend Aristocrats en gezien de historie zullen deze het dividend ook de komende jaren blijven verhogen wat terug te zien is in het dividendrendement van de ETF.

Deze ETF is het bekijken waard voor de belegger die op zoek is naar eenvoudig en gespreid beleggen in solide bedrijven en daar bovenop komt nog een aantrekkelijk dividendrendement.

Bespreek ETF’s op het forum (klik hier)