Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.

Beurs in China kan nog verder dalen in 2016

Renteverlaging China

Het begin van het nieuwe beursjaar begon in China niet best met een vroegtijdig slot van de beurzen van Shanghai en Shenzhen. Reden hiervoor was dat de pas geactiveerde maatregel om de handel stil te leggen bij een daling van -7% al op de eerste beursdag van het jaar gebruikt werd. Als de analisten van Bank of America Merrill Lynch gelijk krijgen is dit pas het begin. Zij voorspellen namelijk dat de Shanghai Composite dit jaar een niveau van ongeveer 2.600 punten kan bereiken. In vergelijking met de huidige stand van iets meer dan 3.360 punten kan er dus nog ruim -22% af.

Crash beurs China
Shanghai Composite van januari 2015 t/m januari 2016 (Bron: Bloomberg)

Schulden mogelijk de aanzet voor een nieuwe crash

Hoofd van het analistenteam van Bank of America Merrill Lynch, David Cui, staat er om bekend pessimistisch te zijn over de Chinese economie. Hij vindt het met name zorgwekkend dat de schulden in China sterk zijn toegenomen in verhouding tot de groei van de Chinese economie, zie ook onderstaande afbeelding. Historisch gezien zijn deze ontwikkelingen zorgwekkend en resulteerden in het verleden vaak in problemen van het financiële systeem, waaronder devalueren van de munt en een hoge inflatie. Cui verwacht dat China geen uitzondering zal zijn in vergelijking met historische cijfers. De Chinese overheid heeft hier zelf schuld aan doordat zij het financiële systeem kwetsbaar hebben gemaakt.

Crash beurs China credit to private sector percentage of GDP
Klik op de afbeelding voor een groter formaat

De waarderingen van Chinese large-caps zijn momenteel duur volgens Cui en zonder de banken meegerekend zijn de waarderingen nog duurder. Bij de banken speelt dan nog het risico dat de winstgevendheid onder druk kan komen te staan en dat de kredietportefeuilles verslechteren. Een aantal maatregelen van de overheid kunnen de financiële markten in China voorlopig nog steun geven. Denk hierbij aan het verkopen van aandelen door groot aandeelhouders aan banden te leggen en het opkopen van aandelen door de overheid om de beurs steun te geven.

Cui is van mening dat de kwetsbare onderdelen van de economie getest zullen worden. Hieronder vallen naast de sterke toename van schulden ook de groeidoelstelling van het bruto binnenland product, een stabiele munt, het beperken van faillissementen en met name de vermoedelijke vastgoed-bubble.

Discussieer mee over Chinese aandelen (klik hier)

Bron: Bloomberg, The Shanghai Composite

Will Plummet by Nearly 30% in 2016