Beurskoers Amazon verdubbelde ruim in 2015

Online winkelen Amazon thumbnail

Eén van de snelst groeiende sectoren wereldwijd is het online winkelen. Met de feestmaand is er voor veel consumenten ook niet aan te ontkomen, niet alleen de prijzen zijn vaak gunstig er is daarnaast ook nog het gemak van het thuis laten bezorgen. Wereldwijd is er één bedrijf dat qua omzet ver boven de rest uitkomt: Amazon. De nummer 29 van de Fortune 500 voor bedrijven (vorig jaar nog nummer 35) heeft als thuisbasis de VS maar is inmiddels wereldwijd snel aan het groeien qua populariteit. Bedrijven zoals het eveneens Amerikaanse eBay of de Chinese tegenhanger van eBay, Alibaba, zijn niet te vergelijken met Amazon. Beide bedrijven werken als een online marktplaats waarbij geen voorraden worden aangehouden terwijl dit wel het geval is bij Amazon.

Onderstaande grafiek geeft aan hoe explosief het online winkelen is toegenomen in de laatste 10 jaar onder Nederlandse internetgebruikers, deze cijfers zijn representatief voor westerse economieën. Onder internetgebruikers is het aantal consumenten dat frequent online winkelt in 10 jaar tijd verdubbeld.

Online winkelen Amazon internetgebruikers online winkelen
Bron: CBS (artikel: Ruim 10 miljoen online shoppers, juli 2014)

Ongekende groei van Amazon

Online winkelen groeit jaarlijks met vele tientallen miljarden en in de VS is 12,2% van het online winkelen in handen van Amazon. Het Amerikaanse zakenblad Forbes becijferde dat dit in 2015 waarschijnlijk in de buurt gaat komen van de 18%. Ondanks het nog geen 20% marktaandeel van het online winkelen heeft in de VS is het toch dominant ten opzichte van de concurrentie. Onderzoeksbureau Macquire berekende dat Amazon goed is voor meer dan de helft van de totale omzetgroei van het online winkelen in de VS.


Amazon is niet alleen het online winkelen maar het bedrijf maakt streaming diensten zoals online films kijken en muziek luisteren mogelijk met het product Amazon Prime. Daarnaast heeft Amazon met AWS (Amazon Web Services) een belangrijke troef in handen op het gebied van clouddiensten. Dit blijkt zeer winstgevend te zijn met een omvang van 5 miljard US Dollar per jaar.

Bovenstaande cijfers zijn onder andere de reden geweest dat de beurskoers de afgelopen jaren telkens hogere regionen opzocht. Dit jaar staat er inmiddels een koerswinst op de borden van maar liefst 113,6%(!), zie onderstaande grafiek.

Online winkelen Amazon koersgrafiek 2015

SWOT-analyse voor Amazon

Een SWOT-analyse kennen wij beter als een sterkte-zwakteanalyse en dit is een bedrijfskundig model om sterktes, zwaktes maar ook kansen en bedreigingen goed in beeld te brengen. In dit geval kan het gebruikt worden om het aandeel koopwaardig of juist niet koopwaardig te vinden.

Strenghts (sterke punten) – AWS is marktleider in publieke clouddiensten en is een winstgevend onderdeel van het bedrijf. De groei van abonnementen voor de streamingdienst Amazon Prime steeg met 53% in 2014 en men verwacht in dit onderdeel een verdere groei in dubbele cijfers.

Weaknesses (zwakke punten) – Ondanks de sterke groei in omzet blijft de winstgevendheid van Amazon achter. In recente kwartalen werden wel zwarte cijfers gepresenteerd maar dit is niet het doel van CEO Jeff Bezos. Groei staat op de eerste plek en winstgevendheid moet in de toekomst komen. Een poging van Amazon om de mobiele markt te betreden met de Fire telefoon mislukte en wellicht is deze sector niet weggelegen voor Amazon.

Opportunities (kansen) – Amazon is vooruitstrevend en een voorbeeld is het snel en overal willen bezorgen. Zo is Amazon bezig met testen om met behulp van drones pakketten bij consumenten af te leveren. Het streven is zelfs om overal binnen de VS binnen een uur te kunnen leveren.

Threats (bedreigingen) – Concurrentie voor de streamingdienst Prime is op komst, zo heeft Walmart bijvoorbeeld een goedkoper alternatief. Voor het winstgevende onderdeel van de clouddiensten kan veel concurrentie verwacht worden van techreuzen als Google en Microsoft. Zij willen de concurrentie aangaan met goede en aantrekkelijk geprijsde alternatieven op het gebied van clouddiensten.

Amazon op het beursforum (klik hier)

Disclaimer: bovenstaande analyse is geen beleggingsadvies in de zin van kopen, verkopen of houden.

Direct het laatste beursnieuws: