Olieprijs blijft dalen

Herstel olie prijs

Olie is waarschijnlijk de meest besproken grondstof van 2015 en dat is niet zonder reden. Zo is Brent Crude olie sinds vorig jaar juni van boven de $127 per vat gedaald naar onder de $37 per vat afgelopen week, een daling van meer dan 70%. De Amerikaanse tegenhanger, WTI Crude olie, daalde zelfs tot onder de $35 per vat. Onderstaande grafiek laat het verloop zien van de olieprijs (Brent Crude olie) over de afgelopen 8 jaar waarbij de prijs nu zelfs onder het dieptepunt uit 2009 is gekomen.

Brent oil olie olieprijs

De olieprijs daalt nu voor de derde week op rij mede door toegenomen olievoorraden in de VS en de eerste renteverhoging in de VS in bijna 10 jaar. De voorraden voor ruwe olie stegen in de VS tot 490.700.000 vaten en dit is het hoogste niveau voor deze tijd van het jaar sinds 1930. Om de hoge olievoorraden te doen afnemen is vrijdag in de VS door het congres een akkoord gegeven om het export verbod van olie op te heffen. Dit verbod bestond inmiddels 40 jaar en dit kan er voor zorgen dat de Amerikaanse olievoorraden gaan afnemen.


Goldman Sachs waarschuwde recent nog dat de olieprijs verder kan gaan dalen door verdere toename van de olievoorraden. Goldman Sachs publiceerde ook in een rapport dat de maximum capaciteit van de olie-opslag hun maximum kan bereiken. Wanneer dit het geval is zal dit zorgen voor directe stopzetting van diverse productie onderdelen.

Analisten overwegend negatief over de olieprijs

De vorige keer dat de olieprijzen rond deze niveau’s noteerden was tijdens de wereldwijde financiële crisis in 2008, zie ook bovenstaande grafiek. In tegenstelling tot toen noteren de beurzen nu niet ver van meerjarige records, welke deels gevoed zijn door het monetaire beleid van de centrale banken wereldwijd. Vanuit de OPEC hoeft men voorlopig ook niks te verwachten wat de olieprijs kan opdrijven. Zij verkiezen marktaandeel boven een hogere olieprijs, mede om zo concurrentie uit de markt te drukken. Buiten de bekende ‘olies’ zoals WTI Crude en Brent Crude zijn er ook minder bekende ‘olies’ die inmiddels onder de $35 of zelfs onder de $30 per vat noteren, zie onderstaande afbeelding.

Brent oil crude oil WTI oil olie olieprijs
Bron: Bloomberg.com

Olie is 1 van de 22 grondstoffen die gezamenlijk de Bloomberg Commodity Index bepalen en deze index bereikte donderdag het laagste niveau sinds het voorjaar van 1999. Verder deed Bloomberg onderzoek bij diverse analisten over de vooruitzichten voor de olieprijs, van de 30 ondervraagde analisten waren er 16 negatief en zij verwachten dus een nog lagere olieprijs in de komende maanden. Tegenover deze 16 stonden 8 analisten met een positief vooruitzicht voor de olieprijs en 6 bleven neutraal in hun voorspellingen.

Bezoek het beursforum (klik hier)