Dyson luchtbevochtiger (AM10) review

Dyson luchtbevochtiger AM10 thumbnail

Dyson luchtbevochtiger AM10 impressie witMet de koudere maanden komen bij veel mensen ook weer droge ogen, droge huid en/of gevoelige luchtwegen. Hier is wat aan te doen met de Dyson luchtbevochtiger (AM10). De genoemde vervelende effecten van koudere lucht komt doordat koude lucht minder vocht kan bevatten dan warme lucht. Wanneer koude lucht van buiten naar binnen een gebouw gaat waar de temperatuur hoger is daalt de luchtvochtigheid normaal gesproken. Door de temperatuurstijging wil de lucht vocht onttrekken uit de omgeving, zoals vocht uit planten maar ook mensen. Hierdoor kunt u droge ogen of huid krijgen of in sommige gevallen gevoelige luchtwegen. Iedereen kent natuurlijk de waterbakjes aan de verwarming die in de koudere maanden gebruikt worden om de luchtvochtigheid op peil te houden maar de Dyson luchtbevochtiger heeft meer te bieden en werkt accuraat.

De werking van de Dyson luchtbevochtiger

Dit nieuwe innovatieve product van Dyson is naast een luchtbevochtiger ook te gebruiken als ventilator. De ventilatoren van Dyson staan vooral bekend om het stil zijn in tegenstelling tot bijna alle andere ventilatoren. De Dyson luchtbevochtiger kan dus een groot deel van het jaar gebruikt worden, in de warmere maanden als ventilator en in de koudere maanden als luchtbevochtiger.

Dyson luchtbevochtiger AM10 review luchtvochtigheidDe luchtbevochtiger kan op een automatische stand worden gezet of op een stand met een ingegeven percentage voor de luchtvochtigheid. Onze voorkeur gaat uit naar de automatische stand, hierbij meet het apparaat continue de temperatuur en bij elke temperatuur hoort een optimale luchtvochtigheid. Of de ruimte waarin de Dyson luchtbevochtiger staat 19 of 24 graden warm is, telkens is de optimale luchtvochtigheid gegarandeerd. Zie ook bijbehorende grafiek met de optimale luchtvochtigheid bij verschillende temperaturen.

In sommige gevallen kan een gebouw binnen al een te hoge luchtvochtigheid hebben. In dat geval is een eventuele oplossing verwarmen want de Dyson luchtbevochtiger kan niet ontvochtigen. Het komt echter vaker voor dat mensen in een ruimte verblijven met een lage luchtvochtigheid, denk bijvoorbeeld aan een kantoor met een airco die niet optimaal is afgesteld. Gevolg kunnen dan ook droge ogen of geïrriteerde luchtwegen zijn. De luchtbevochtiger van Dyson kan een doorsnee woonkamer al in een half uur een optimale luchtvochtigheid bezorgen. Dit hangt deels af van het naar binnen- en buitenlopen of dat er een raam op een kier staat.

Dyson AM10 afstandsbediening functiesHet apparaat is ook nog eens makkelijk te bedienen met een afstandsbediening. Deze afstandsbediening heeft een aan-/uitknop, een knop om alleen de ventilatorfunctie te gebruiken, een knop om de sterkte van de ventilator in te stellen, een knop voor het instellen van de luchtvochtigheid, een timerknop en onze favoriete instelling de knop voor automatische instelling. De afstandsbediening is met een klein, niet zichtbaar, magneetje bovenop het apparaat te bevestigen, zie bijgaande afbeelding.

Technische hoogstandjes van de AM10

De luchtbevochtiger lijkt veel op de reeks nieuwe ventilatoren van Dyson maar dan met het verschil dat de Dyson AM10 een waterreservoir voor 3 liter heeft. Met een vol reservoir en een gemiddeld gebruik kan de AM10 18 uur lang de lucht bevochtigen. Met tests bleek dit voor ons langer te zijn omdat in ons geval er niet continue bevochtigd hoefde te worden. Gebruik de Dyson AM10 waar u het meeste verblijft om zo ook het meeste te kunnen profiteren van een ideale luchtvochtigheid.

Een onderdeel dat wij graag uitlichten is de Ultraviolet Cleanse technologie dat met behulp van ultraviolet licht 99,9% van de bacteriën doodt. Dit ontbreekt bij veel luchtbevochtigers en uit laboratoriumtesten met andere luchtbevochtigers bleek dat de Dyson luchtbevochtiger geen bacteriën verspreid in tegenstelling tot andere luchtbevochtigers. Wanneer u het apparaat aanzet duurt het eerst 3 minuten voordat de nevel uit de ventilator komt, dit komt doordat het water eerst 3 minuten behandeld wordt met het ultraviolet licht. Vanwege veiligheid werkt dit onderdeel alleen als alle onderdelen van het apparaat in elkaar steken.

Dyson AM10 bevochtigde lucht verspreidingEr komt geen warmte te pas in het apparaat en u zult misschien wel denken “hoe kan er dan nevel uit de ventilator worden geblazen?”. De fijne nevel ontstaat door een een ‘piezoelectric crystal’, in het Nederlands ook wel piëzo genoemd. Deze piezoelectric crystal vibreert 1,7 miljoen keer per seconde, waardoor het water fijne nevel wordt. Met een lichte achtergrond is de nevel vrijwel niet te zien, zelfs met een donkere achtergrond moet u even goed kijken maar kunt u een heel fijne nevel uit het apparaat zien komen.

Reinigen van het apparaat gaat eenvoudig want het apparaat is makkelijk uit elkaar te halen. Er kan gewoon kraanwater worden gebruikt om het reservoir te vullen maar de hardheid van het water kan de frequentie van het schoonmaken beïnvloeden.

Een aantal ideale plekken voor de Dyson AM10 luchtbevochtiger zijn:

  • Kantoorruimtes
  • Woonkamers
  • Slaapkamers

De Dyson luchtbevochtiger is o.a. bij Bol.com te koop (klik hier)

 

Kosten besparen en brokers vergelijken? Selecteer uw broker:

Brokers Belgie Populair in BelgiëBrokers Nederland Populair in Nederland
DEGIRO beleggingsfondsen
DEGIRO staat bekend om de zeer lage tarieven. Hierbij besparen beleggers tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten. DEGIRO heeft al ruim 250.000 tevreden klanten.
Informatiepakket aanvragen
DEGIRO beleggingsfondsen
DEGIRO staat bekend om de zeer lage tarieven. Hierbij besparen beleggers tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten. DEGIRO heeft al ruim 250.000 tevreden klanten.
Informatiepakket aanvragen
Lynx beleggen
LYNX (België) biedt u toegang tot meer dan 100 beurzen in 19 verschillende landen en geeft gratis beleggingstips. Beleg met één simpele muisklik in aandelen, opties of futures. Zeer lage tarieven.
Informatiepakket aanvragen
Broker Binck
Binck (Nederland) is al jarenlang één van de meest populaire brokers van Nederland. Start met zelf beleggen bij Binck en ervaar een website met veel mogelijkheden en een goede service.
Informatiepakket aanvragen

Bekijk het complete brokeroverzicht >