Einde eenkindpolitiek China van invloed op aandelen

Eenkindpolitiek China

De eenkindpolitiek in China is afgeschaft door de Chinese communistische partij om zo de economie te gaan stimuleren. De Chinese centrale bank heeft in de afgelopen maanden al monetaire versoepelingen doorgevoerd in de hoop de economie te stimuleren maar die helpen niet tegen vergrijzing. In 2030 is ongeveer 25% van de Chinese bevolking 60 jaar of ouder en er is dus sterke behoefte aan nieuwe arbeidskrachten om de economie draaiende te houden. De eenkindpolitiek werd in 1979 ingevoerd om de bevolkingsgroei af te zwakken. Nu mogen stellen twee kinderen hebben waar dat voorheen alleen onder bepaalde restricties was toegestaan.

Eenkindpolitiek en bevolkingsgroei


Een gevolg op termijn, bij het blijven hanteren van de eenkindpolitiek, zou zijn dat een groter wordende groep ouderen die ‘onderhouden’ moet worden door een kleinere groep jongeren. In onderstaande bevolkingspiramide is te zien welk effect de invoering van de eenkindpolitiek heeft gehad, zie de terugval in populatie bij de inmiddels 30 t/m 39 jarigen. Het idee achter de eenkindpolitiek was om de snelle groei van de bevolking te beperken omdat dit ook voor problemen kan zorgen, denk bijvoorbeeld aan het kunnen voeden van de bevolking. Zonder de geboortebeperking zou de Chinese bevolking ongeveer 300 miljoen meer zijn geweest vandaag de dag, terwijl de bevolking nu met 1,36 miljard al immens is.

Eenkindpolitiek China bevolkingspiramide

Economische hervormingen

Naast meer arbeidskrachten moet er ook een nieuwe aanwas van consumenten zijn want een economie met vergrijzing consumeert doorgaans minder. De ingreep past binnen het beleid van president Xi Jinping om de Chinese economie te hervormen naar een ‘langzamere’ economie met een stabiele groei. Nu staat China’s economie vooral op investeringen en export maar dit moet een (gematigd) welvarende samenleving worden die gedreven is door diensten, innovatie en minder afhankelijk zijn van export. Decennia van jaarlijkse economische groei van gemiddeld 10% moeten tot het verleden gaan behoren en er wordt meer ingezet op een economische groei van rond de 7% per jaar.

Welke aandelen profiteren hiervan?

Bedrijven gericht op voedingsmiddelen en consumentengoederen kunnen hiervan gaan profiteren in de nabije toekomst. Het was geen verrassing dat de koers van een beursgenoteerd bedrijf als Danone direct omhoog ging (zie onderstaande grafiek) na het nieuws van het beëindigen van de eenkindpolitiek. Danone is de grootste producent ter wereld van babyvoeding en het aandeel steeg vrijwel direct na het nieuws met 2,5%.

Eenkindpolitiek China Danone

Andere aandelen die kunnen profiteren van dit beleid zijn onder andere Unilever en Procter & Gamble, laatst genoemde maakt onder andere Pampers. Unilever richt zich op producten voor persoonlijke verzorging, voeding en onder andere schoonmaakproducten. Procter & Gamble richt zich eveneens op persoonlijke verzorging en schoonmaakproducten maar ook op batterijen en producten voor baby’s zoals luiers en babydoekjes.

Bovenstaande bedrijven kunnen van het nieuwe beleid al snel de vruchten plukken maar op termijn zullen meer bedrijven baat hebben bij deze hervorming. Zo blijft China nog steeds de grootste grondstofverbruiker ter wereld door het blijven investeren in de infrastructuur en huisvesting voor de groeiende bevolking. Bedrijven gerelateerd aan grondstoffen hebben dus ook baat bij het einde van de eenkindpolitiek.