Betrouwbaarheid van De Giro loopt deukje op

Betrouwbaarheid De Giro logo

Broker De Giro wint snel aan populariteit dankzij hun lage tarieven en nu zult u denken of er ook een keerzijde is waar u rekening mee moet houden. In eerdere reviews gaven wij onder andere al aan dat het platform beperkt is in het bieden van informatie en al zeker geen nieuws of adviezen van analisten biedt. Dit kan natuurlijk voor lief worden genomen omdat er tegenwoordig voldoende bronnen zijn om die informatie te achterhalen. Een punt van aandacht dat de laatste tijd vaker naar voren komt is de betrouwbaarheid van De Giro. In dit artikel volgt een een overzicht van incidenten die onlangs zijn opgemerkt door verschillende beleggers die gebruik maken van het platform van De Giro.

U wilt profiteren van ongekend lage tarieven?
Beleg dan ook binnen 10 minuten bij DEGIRO

Update 28 juli 2018: nieuw artikel over beleggen bij De Giro

Amsterdamtrader vs. De Giro

De blogger ‘Jack’ van de website amsterdamtrader.com zorgde in september voor ophef door in het artikel ‘Clients as counterparty for hedgefund’ (klik hier) te berichten over het binnenshuis uitvoeren van optietransacties. Bij dit uitvoeren kan hedgefund HiQ Market Neutral Fund de tegenpartij zijn, deze partij is een onderdeel van het moederbedrijf van De Giro.

In het artikel is onder meer het volgende te lezen:

The discount broker DeGiro has been executing client option orders against their own hedge fund, HiQ. These option trades have been matched inhouse, which means the retail clients effectively have traded over-the-counter options against DeGiro. And these “OTC” options means you run counterparty risk, the options are only guaranteed by DeGiro instead of a Central Counterparty like Clearnet (used by Euronext).

This means clients who think trade options with a central counterparty involved – actually have exposure to DeGiro. And DeGiro isn’t exactly a bank with triple A rating. Their sister operation hedge fund HiQ has been taking massive losses.

Basically, when your option order is matched against HiQ you end up with a contract (a “bet”) guaranteed by DeGiro. Eventually it may be possible for retail clients to trade options against other retail clients off-exchange. But what’s the value of such a contract, when it’s guaranteed by a firm with unknown financial safety?

De Giro volgde al snel met een reactie (klik hier) op het artikel maar ontkende het binnenshuis uitvoeren van optietransacties niet. De inleiding van de reactie kon wat professioneler aangezien er wordt gezegd dat blogger ‘Jack’ het artikel te hebben geplaatst in de hoop op sensatie en aandacht. In het artikel worden ook andere brokers aangehaald maar daar ging het artikel van ‘Jack’ niet over. Directeur van De Giro, Gijs Nagel, liet ook weten dat de manier van handelen door De Giro in lijn met de wet is.

Na de reactie van De Giro kwam ‘Jack’ nog met een aantal inhoudelijke vragen maar hier volgde geen reactie op:

I had the opportunity to ask a few questions to DeGiro’s spokesman. Unfortunately, he did not react to the second set of questions.

20 oktober jongstleden verscheen een nieuw artikel op amsterdamtrader.com ‘How De Giro screws clients’ (klik hier). ‘Jack’ stelt ten eerste in het nieuwe artikel niet bezig te zijn met een kruistocht tegen De Giro maar voor een eerlijke markt is. Door middel van een test met een vriend met opties op Ten Cate komt ‘Jack’ erachter dat tegengestelde orders niet zoals beloofd worden gematcht. Welke partij dan wel tussenbeide kwam is niet aan te tonen maar op het blog wordt hedgefund HiQ als tussenpartij genoemd.

Another DeGiro client (customer “B”) gave a sell order in this put with a limit of 6 cent. Received execution, he sold two lots. But customer A on the bid didn’t receive an execution of his buy order. What happened? Instead of internalizing orders between clients A and B, the HiQ hedgefund came between them. Some more puts were sold, but the client with the 6 cent bid received nothing. Here’s the screenshot from DeGiro of the seller, customer B.

Wat volgde op het artikel was weer een reactie van Gijs Nagel. Zo zouden openstaande orders in het orderboek alleen worden gecancelled wanneer er een volledige match in het systeem van De Giro beschikbaar is. Daarnaast geeft De Giro uitleg van uitvoering van orders door een stukje van de code prijs te geven van hun handelssoftware. Hier volgde uiteraard weer een reactie van ‘Jack’ op met een update:

UPDATE

Turns out DeGiro has created a system where clients can trade with other clients, as long as there are no partial executions. Otherwise everything will be routed to HiQ.

  • You’re bidding 1 contract, and offer comes in from another client for 1 contract : inhouse matched.
  • You’re bidding for 5 contracts, and offer comes in from another client for 2 contracts : the bid gets no execution, seller matches against hedge fund HiQ.

This is an awful design. It violates the “order and execution policy” from DeGiro. It gives no best execution for the best bid, the best execution would be straight trading on the screen. Both clients happy. DeGiro carefully avoided discussing the big problem.

‘Jack’ stelt met zijn artikelen duidelijk de betrouwbaarheid van De Giro ter sprake, to be continued of is dit voorlopig het einde van een welles/nietes spel?

Dividend bij De Giro

Bij De Giro is het vooralsnog alleen mogelijk om cashdividend voor aandelen te ontvangen en geen stockdividend. Dit is in sommige gevallen wat vervelend wanneer u automatisch dividend wilt herinvesteren door middel van stockdividend. Helaas zijn er over het dividend uitkeren ook regelmatig klachten te lezen op diverse fora. Zo is het dividend in sommige gevallen in verkeerde valuta uitgekeerd of moest de rekeninghouder bij De Giro informeren waar het dividend bleef of bleek het ontvangen dividend te laag.

Reinboy op de website van IEX:

Ik adviseer iedereen die klant is bij DeGiro goed te controleren of het dividend wel wordt uitgekeerd. Zelf heb ik diverse malen geconstateerd dat dit structureel niet tijdig of pas na melding door mijzelf werd geboekt. Daarnaast werd er regelmatig ten onrechte dividendbelasting ingehouden op iShares. Dit alles en de chaotische administratie naast de vaak onjuiste informatie deed mij besluiten snel te stoppen met deze financiële dienstverlener. Ruim 5 maanden duurde het voordat de portefeuille was overgeboekt naar een andere, betrouwbaardere partij. Ik zet grote vraagtekens bij de betrouwbaarheid en integriteit van DeGiro! Dit alles is te bewijzen met een intussen opgebouwd lijvig dossier.

Betrouwbaarheid van De Giro loopt een deuk op

Bovenstaande ervaringen zijn van anderen maar zelf heb ik nu ook een aantal voorvallen gehad waarbij ik mijn vraagtekens zet. Een eerste voorbeeld is de handel in turbo’s waarbij het regelmatig voorkomt dat er niet een fractie van een seconde (of iets meer) verschil zit tussen de uitgever en De Giro maar soms lijkt te haperen op een verversing van een minuut of langer. Onderstaand voorbeeld betreft een turbo op het aandeel Fagron (23 september 2015). De aankooporder op €0,27 werd niet uitgevoerd omdat De Giro niet synchroon liep met de uitgever en dat voor minutenlang. De reden blijft gissen maar een verschil in aanpassen van bied en laat tussen De Giro en Commerzbank moet hoogstens enkele seconden duren en niet ten nadele van de klant minuten lang niet up-to-date zijn. Ook dit komt de betrouwbaarheid van De Giro niet ten goede.

Betrouwbaarheid van De Giro turbo Fagron Commerzbank

 

Een ander voorbeeld dat mijzelf overkwam was het willen kopen van een Amerikaans aandeel op maandag 19 oktober (Sphere 3D). Er was op dat moment een beperkt bedrag aan cash op de rekening om maximaal 310 aandelen bij te kunnen kopen. Aangezien de koers van het aandeel daalde werden eerdere aankooporders geroyeerd en verlaagd. Op $2,90 werd nog een order geplaatst en weer geroyeerd maar kwam de volgende melding in beeld:

ER IS EEN PROBLEEM MET UW ORDER:
From trading system: rejected order because write message failed
Aangezien er bij openstaande orders niks meer stond, ook niet na opnieuw inloggen leek alles in orde wat betreft het royeren van de orders. Niet lang daarna verschenen verschillende uitgevoerde kooporders en bleven nog 10 stuks van een kooporder openstaan die werden geroyeerd.
Betrouwbaarheid van De Giro Sphere 3D

Geroyeerde orders werden wel uitgevoerd, het overzicht van openstaande orders is blijkbaar niet altijd betrouwbaar en de oplettende lezer die al las dat er maximaal 310 aandelen gekocht konden worden ziet hierboven nochtans een uitvoering van 500 aandelen. Wie ervaring heeft met De Giro weet dat een negatief saldo op de rekening niet mogelijk is met het kopen van aandelen.

Tot zover het probleem en dan hopen op een oplossing. In plaats van de positie weer te verkopen (wat achteraf misschien het beste was) werd De Giro benaderd per mail. Via contact met De Giro werd maandag rond 17:30 een mail gestuurd en was het wachten op een spoedige reactie, zij beweren namelijk zelf zo snel mogelijk te reageren:

Stuur ons een bericht

U kunt ons een bericht sturen via klanten@degiro.nl, wij reageren zo snel mogelijk.
Heeft u een klacht? Geef deze dan hier aan ons door.

Dinsdag valt met verbazing op dat er 100 aandelen uit de portefeuille zijn genomen zonder enige communicatie of berichtgeving tegen welke condities. Op dinsdag volgden nog twee mails naar De Giro vanwege het uitblijven van een reactie. Ook het verzoek om per mail te reageren zodat alles duidelijk uitgelegd kon worden bleef uit. In de avond rond 18:30 nam De Giro telefonisch contact op met het bericht dat zij er mee bezig waren maar nog geen oplossing hadden. Maandag 26 oktober, 5 werkdagen na het eerste bericht richting De Giro, werd er weer telefonisch contact opgenomen. De technische dienst had geen onvolkomenheden kunnen constateren en toen werd verteld dat de uitgevoerde orders waren gekopieerd en geplakt in de mail naar De Giro liet de medewerker ontvallen dat dit misschien wel zelf getypt was. De integriteit van de klant in twijfel trekken is niet bepaald een service. Nogmaals werd aan De Giro uitleg gegeven over het negatief saldo, wat inmiddels van de rekening was onttrokken was een lager bedrag dan uit de verkoop van de laatste transactie op de rekening. Er was dus een negatief saldo door toedoen van De Giro. Hierop werd gezegd dat men nog eens de casus ging bekijken.

Woensdag 28 oktober, inmiddels ongeveer 7 werkdagen later, volgde weer een telefonisch contact. Nu was de uitleg anders en er was toch wel wat verkeerd gegaan, in tegenstelling wat eerder werd beweerd. Helaas werd de schuld gelegd bij de terugkoppeling van beurs naar De Giro waardoor geroyeerde orders toch werden uitgevoerd en zelfs een teveel aan orders werden uitgevoerd. De klant zou hier niet de dupe van moeten zijn aangezien dit iets is tussen De Giro en de beurs, blijkbaar kan het platform hier dus op falen. Op het commentaar dat het zolang moest duren voor een inhoudelijke reactie werd gezegd dat er drukte was vanwege meerdere problemen… en toch het risico hiervan dus bij de klant(-en) leggen.

De betrouwbaarheid van De Giro loopt hiermee een deuk op. Een korte opsomming van bovenstaand incident:

  • Geroyeerde orders die toch worden uitgevoerd en een teveel aan uitgevoerde orders waardoor een negatief saldo ontstaat, voortkomend uit geen goede terugkoppeling tussen de beurs en De Giro
  • Het overzicht van openstaande orders dat niet naar behoren werkt
  • Onttrekken van aandelen uit de portefeuille zonder enige communicatie over de condities hiervan
  • Tegenvallende service door het uitblijven van een snelle (inhoudelijke) reactie

Dit komt de betrouwbaarheid van De Giro niet ten goede. Deze gevallen lijken helaas niet incidenteel te zijn aangezien er meer klachten van (ex) De Giro gebruikers te vinden zijn op internet. Dan mag De Giro een prijsvechter zijn, eenmaal deze ervaringen meemaken dan is het ‘plezier’ van de goedkope tarieven er snel vanaf. Wat betreft die goedkope tarieven en het adverteren hierover werd De Giro eerder dit jaar op de vingers getikt door de reclamecodecommissie wegens misleidende reclame (klik hier). Wilt u uw ervaringen met De Giro delen dan kan dit op het beursforum, zie de link hieronder.

Inmiddels is er een update verschenen met een nieuwe review over De Giro (klik hier)

U wilt profiteren van ongekend lage tarieven?
Beleg dan ook binnen 10 minuten bij DEGIRO


Direct het laatste beursnieuws: