Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.

Renteverlaging China

Renteverlaging China

Om de Chinese economie te stimuleren heeft de Chinese centrale bank wederom de rente verlaagd. De renteverlaging komt na een reeks van tegenvallende macrocijfers over de op één na grootste economie ter wereld. Het verlagen van de rente moet de economische groei in het land weer ondersteunen. Het belangrijkste rentetarief werd inmiddels voor de zesde keer sinds vorig jaar november verlaagd. Vanaf komende zaterdag gaat de rente omlaag van 4,6% naar 4,35%. De rente die banken ontvangen op deposito’s bij de People’s Bank of China gaat ook omlaag, van 1,75% naar 1,50%. Naast de renteverlagingen worden ook de kapitaaleisen voor banken soepeler zodat er makkelijker geld uitgeleend kan worden.

Beurzen reageren positief op renteverlaging China


Direct na het nieuws van de renteverlaging in China reageerden de beurzen positief (zie onderstaande grafiek voor de AEX en BEL20). Kort voordat het nieuws de financiële markten bereikte noteerden de AEX en BEL20 nog op winsten van +1,4% en +1,1%, de winsten namen na het nieuws verder toe. China was de afgelopen maanden een grote factor op de daling van de beurzen wereldwijd. Een afname van economische groei in China zou immers de hele wereldeconomie treffen. Ook grondstofprijzen stonden de laatste maanden nog meer onder druk, zie ook het eerdere artikel ‘Grondstofaandelen herstellen’ (klik hier).

Renteverlaging China AEX BEL20 grafiek
Grafiek AEX en BEL20 op moment van renteverlaging China (23-10-2015)

Renteverlaging China positief voor grondstofprijzen

Aangezien China een grootverbruiker is van grondstoffen heeft bijna elk macro-economisch of monetair nieuws uit China effect op de prijzen van grondstoffen. Zo stegen de prijzen van goud, zilver, koper en zink met +0,5% tot rond de +2 na het nieuws. De laatste kwartalen stonden de prijzen van grondstoffen onder druk door de groeivertraging in China maar volgens Pimco is dit inmiddels verwerkt door beleggers. Pimco is één van de grootste obligatiefondsen ter wereld. Vooral zilver en platinum kunnen volgens Pimco een herstel laten zien wanneer de industriële vraag in China toeneemt. De angst voor een harde landing van de Chinese economie lijkt door deze renteverlaging voorlopig van de baan. Beleggers in grondstoffen en/of grondstofaandelen zullen voorlopig vooral op nieuws uit China kunnen focussen.

Bezoek het beursforum (klik hier)Broker
Omschrijving
DEGIRO beleggingsfondsenZeer lage tarieven bij DEGIRO. Bespaar tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten.

Info of klant worden >

Lynx beleggen

Zeer lage tarieven, tot 80% goedkoper dan andere brokers. Beste Broker 2018 volgens Beleggersbelangen.

Info of klant worden >