>>> Uw advertentie hier? <<<


Grondstofaandelen herstellen

Grondstofaandelen thumbnail

De laatste jaren stonden de prijzen van grondstoffen onder druk en dit zorgde ook voor dalende koersen voor grondstofaandelen. Afgelopen week herstelden grondstofaandelen fors en het herstel van de grondstofprijzen was de grootste in bijna 3 jaar tijd. In Amsterdam viel Arcelor Mittal deze week op met een winst van 24,8% en in Brussel deed Nyrstar het nog beter met een winst van maar liefst 31,6%. Ondanks de stevige winsten van de afgelopen week staan vrijwel alle grondstofaandelen dit jaar nog op verlies, zie onderstaande grafiek voor het koersverloop van Nyrstar en Arcelor Mittal vanaf begin 2015.

Grondstofaandelen Arcelor Mittal Nyrstar 2015 grafiek

Ergste voor grondstofaandelen lijkt achter de rug

Pimco (Pacific Investment Management Company), één van de grootste obligatiefondsen ter wereld, liet afgelopen week weten dat de daling van de grondstofprijzen al grotendeels is geweest. Grondstoffen stonden de laatste kwartalen extra onder druk vanwege de groeivertraging in China maar dit is volgens Pimco inmiddels door beleggers verwerkt. Grondstoffen die in de gaten moeten worden gehouden zijn vooral zilver, platinum en koper. Waarbij zilver en platinum aantrekkelijk kunnen zijn vanwege de toegenomen industriële vraag. Platinum noteerde zelfs recent nog op het laagste niveau in 7 jaar tijd. Koper daarentegen is nog risicovol omdat dit extra gevoelig is voor economische ontwikkelingen. Zo wordt koper veel gebruikt in nieuwbouw maar kan het bijvoorbeeld bij een verdere vertraging van de Chinese economie weer in de hoek komen te zitten waar de klappen vallen.


De goudprijs steeg afgelopen week licht omdat de financiële markten er vanuit gaan dat een renteverhoging in de VS voorlopig nog uitblijft. De prijs van goud bereikte het hoogste niveau in ongeveer 1,5 maand. De olieprijs viel op met een sterk herstel, zo steeg Crude Oil deze week met ongeveer 10% om zelfs weer even boven de $50 per vat te komen. De laatste keer dat Crude Oil boven de $50 noteerde was begin juli van dit jaar. De meeste analisten gaan er nu vanuit dat de olieprijs zich voorlopig zal stabiliseren en niet meer enorm zullen dalen aangezien oliemaatschappijen investeringen op een laag pitje hebben gezet of zelfs hebben geschrapt.

Een breed opgebouwde index voor grondstoffen is de Bloomberg Commodity Index Total Return, zie onderstaande oranje grafiek voor het verloop van deze index over de laatste 5 jaar. De prestatie van deze grondstoffen index is over de laatste 5 jaar slecht met een verlies van ruim 37% maar hier liggen ook kansen bij een herstel. De blauwe grafiek geeft de S&P500 index aan die in dezelfde periode van 5 jaar wist te stijgen met maar liefst 71%.

Grondstofaandelen
Bloomberg grondstof index (oranje) en S&P500 index (blauw)

Kansen en risico’s voor grondstofaandelen

Waarschijnlijk komt de grootste invloed op grondstofprijzen vanuit China. China is de grootste gebruiker van ruwe materialen en een harde landing van de Chinese economie zou grondstofprijzen verder onder druk kunnen zetten. Recent kwam het nieuws dat de winsten van Chinese industriële bedrijven met bijna 9% waren gedaald. Positieve macro-economische cijfers uit China zullen dus zorgen voor een verder herstel van grondstofaandelen maar het blijft oppassen wanneer er slechte cijfers worden gepubliceerd.

Voor de prijs van ijzererts kan er druk komen door de opening van een nieuwe ijzerertsmijn in Australië. De productie van de Roy Hill mijn zal naar verwachting jaarlijks 55 miljoen ton erts zijn. Volgens Citi zal de impact op de ijzerertsprijs groot zijn. In combinatie met een lagere staalproductie in China zal de prijs van ijzererts volgens Citi naar 40 dollar per ton kunnen gaan, de prijs ligt nu nog boven de 55 dollar per ton.

Onderwerpen over grondstoffen op het forum (klik hier)

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.