Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.

Olieprijs van $20 is mogelijk volgens Goldman Sachs

Herstel olie prijs

In ruim een jaar tijd is de olieprijs fors gedaald, zo is Crude Oil van bijna $110 in de zomer van 2014 gedaald tot recentelijk zelfs onder de $40. Eerder dit jaar was er nog een herstel tot boven de $60 per vat maar ondertussen is de olieprijs weer afgegleden. Volgens Goldman Sachs is dit nog niet het einde en zelfs $20 per vat behoort tot de mogelijkheden.

Crude Oil olieprijs 2014 2015

Een olieprijs van slechts $20 zou volgens analisten van Goldman Sachs niet eens lang op zich hoeven te laten wachten. Deze conclusie werd gedaan na een wereldwijd onderzoek naar grondstoffen door analisten van Goldman Sachs onder leiding van Jeffrey Currie.


Het enorme wereldwijde aanbod van olie en de zwakke vraag kan er voor gaan zorgen dat er een olieprijs komt die in decennia niet meer is gezien. Volgens het onderzoek door Goldman Sachs is er zelfs meer aanbod dan eerder werd aangenomen en dit zal zeker tot in 2016 aanhouden. Zij gaan er ook vanuit dat de productie van de OPEC landen minimaal op peil blijft, een afname naar de vraag van olie en de met name de rol van China hierin na de teleurstellende economische macrodata. Ook de olievoorraden wereldwijd lijken alleen maar toe te nemen waardoor een prijs van $20 tot de mogelijkheden behoort. Een niveau dat in de jaren ’90 nog heel gewoon was.

Crude Oil WTI olieprijs historisch

Het meest voor de hand liggende scenario is volgens Goldman Sachs op korte termijn een olieprijs (WTI) van $38 en $45 op de middellange termijn. Dit is een sterke verlaging van de verwachtingen aangezien eerst $60 als richtprijs werd gegeven. De gegevens van Baker Hughes, dat het aantal actieve oliebronnen zoals boorplatformen wekelijks in kaart brengt, laten een sterke afname zien sinds vorig jaar van de rig count. Wanneer de olieprijs (sterk) daalt is het minder rendabel om olie omhoog te halen waardoor sluiting zorgt voor kostenbesparingen. Een groot aantal sluitingen zoals te zien is in onderstaande grafiek zorgt voor een lager aanbod van olie. Echter met het beleid van de OPEC landen is de impact op de olieprijs vooralsnog te verwaarlozen. De OPEC landen zuchten en steunen langzamerhand ook onder de lage olieprijs maar willen de olieproductie nog niet verlagen in de hoop concurrentie en met name vanuit de VS uit de markt te prijzen. Wanneer de nucleaire deal met Iran uiteindelijk afgerond wordt komt er nog een grote olieproducent bij wat nu nog door embargo’s wordt tegengehouden.

Baker Hughes rig count olieprijs

 

Het onderwerp olie op het forum (klik hier)Broker
Omschrijving
DEGIRO beleggingsfondsenZeer lage tarieven bij DEGIRO. Bespaar tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten.

Info of klant worden >

Lynx beleggen

Zeer lage tarieven, tot 80% goedkoper dan andere brokers. Beste Broker 2018 volgens Beleggersbelangen.

Info of klant worden >


Bekijk hier het complete overzicht >