Olieprijs, een week van extremen

Afgelopen week beleefde de olieprijs één van de opmerkelijkste weken in jaren. Enerzijds werd een nieuw laagste niveau in ongeveer 6,5 jaar bereikt en anderzijds was er de sterkste stijging van de olieprijs in jaren met een plus van 10% op donderdag (zie de grafiek later in dit artikel). De forse stijging van donderdag kan een signaal zijn dat de dalende trend voorbij is, lees hierover later meer. Een aantal redenen zijn de onverwachte daling van de olievoorraden in de VS, een verzoek van Venezuela voor een spoedzitting van de OPEC en met name de fors naar boven bijgestelde verwachte economische groei in de VS.

De olievoorraden daalden de voorgaande week onverwacht in de VS maar dit cijfer werd al voor donderdag bekendgemaakt. Venezuela heeft om een spoedzitting van de OPEC verzocht om de verder dalende olieprijs te laten stoppen. Het verzoek van Venezuela werd volgens sommige media samen met Rusland gedaan, de overheidsbegrotingen van beide landen staan of vallen met name door de olieprijs. Waarschijnlijk voelen landen binnen de OPEC, zoals Saudi Arabië en Koeweit, weinig voor een verlaging van het olieproductieplafond aangezien zij nog steeds een rendabele productie hebben ten opzichte van de huidige olieprijs, zie onderstaande afbeelding.

Olieprijs vergelijkingen met break-even
Rendabiliteit van winning olie t.o.v. de olieprijs

Ook Saudi Arabië voelt de lage olieprijs

Adviesbureau Petromix uit Zwitserland denkt dat Saudi Arabië een verkeerde inschatting heeft gemaakt met het bewust drukken van de olieprijs. De bedoeling is en was om concurrentie uit de markt te drukken maar bijvoorbeeld de schalieproductie in de VS is zelfs omhoog gegaan. De olieprijs heeft veel invloed op de economie van Saudi Arabië want het is goed voor ongeveer 40% van het bruto binnenlands product en zelfs 90% van de overheidsinkomsten. Volgens het IMF kan Saudi Arabië de overheidsbegroting op peil houden bij een olieprijs van $106. Daarnaast verwacht het IMF dat Saudi Arabië dit jaar een begrotingstekort bereikt van 20% van het bruto binnenlands product. Om een tekort zoveel mogelijk te beperken zijn de Saudi’s de obligatiemarkt op gegaan om maandelijks voor bijna 5 miljard euro op te halen.

Jim Rogers over de olieprijs

Jim Rogers Hot CommoditiesGrondstoffen belegger Jim Rogers (onder andere bekend van het boek Hot Commodities, klik hier) is redelijk positief over de olieprijs maar ook andere grondstoffen die een slechte periode doormaken. Zelfs bij een lage of afnemende vraag naar olie kan er wel een run komen doordat het aanbod snel terugloopt.

“You can have a bull market with flat demand or even declining demand if supply is not there”

Hij verwacht wereldwijd een daling van de olievoorraden omdat er meer verbruik zal zijn dan dat er gevonden wordt. Jim Rogers is ook sceptisch over het voortbestaan van de schaliewinning in de VS. In een interview met de BBC liet hij weten dat het voor grondstoffen allemaal een kwestie is van vraag en aanbod. Aan de kant van de productie is al veel gesneden en met name in bijvoorbeeld landbouwproducten maar dezelfde problemen gaan komen in de oliesector voorspelde Rogers.

“Don’t rule out a bull run in commodities”

De olieprijs uit de dalende trend?

Afgelopen week was zoals gezegd een week van uitersten voor de olieprijs, het meerjarige dieptepunt aan het begin van de week gevolgd door één van de sterkste eendaagse stijgingen op donderdag. De opleving zorgt ervoor dat de korte termijn trend opwaarts is doorbroken (zie onderstaande grafiek) maar de vraag is voor hoe lang. De komende tijd zullen vooral macrodata en de Chinese beurs de olieprijs zowel positief als negatief kunnen beïnvloeden. Wanneer zorgen in China worden weggenomen over de economische groei zal dat positief zijn voor de olieprijs. Vanuit de OPEC hoeft niet snel een beleidswijziging verwacht te worden omdat te verwachten is dat Saudi Arabië en Koeweit het productieplafond niet gaan verlagen.

Olieprijs grafiek 2015 Crude Oil

Lees meer over olie op het beursforum (klik hier)