Einde bullmarkt en goud weer aantrekkelijk?

In de afgelopen twee weken verloren de meeste beurzen wereldwijd 10% of zelfs meer waarmee er definitief sprake is van een correctie. In het geval van de AEX index en de BEL20 sneuvelden diverse steunen snel na elkaar en de grote vraag is nu of dit een tijdelijke correctie is of dat dit het einde is van de bullmarkt? De bullmarkt begon ongeveer in het voorjaar en de zomer van 2012 (zie ook onderstaande grafiek). Sinds die periode stegen de AEX index en BEL20 met ongeveer 70%, zonder het herinvesteren van dividenden mee te rekenen.

Technische analyse AEX index einde bullmarkt 2015 01
Bullmarkt voor de AEX index van 2012 tot en met 2015

Einde bullmarkt of niet?

In het artikel ‘aandelen bubbel en bekende bubbels uit het verleden‘ lieten wij al zien dat er in China een typische bubbel werd gevormd met de bekende fases. Misschien was er op de westerse beurzen sprake van de fase ‘enthusiasm’ (zie onderstaande grafiek) maar zeker niet de fase ‘greed’ in tegenstelling tot de Chinese beurs. De recente ontwikkelingen in China zowel het monetair beleid alsmede de stagnerende economische groei en de crash van de beurs kunnen wel de rest van de wereld meesleuren. Om de reeks tegenvallende Chinese macrocijfers een halt toe te roepen heeft de overheid in China de Yuan gedevalueerd (klik hier).

Bubble einde bullmarkt

Andere signalen dat de beurzen mogelijk bezig waren aan het vormen van toppen werden aangehaald in het artikel ‘Wanneer aandelen kopen en verkopen volgens Shiller PE en Tobins Q’ (klik hier). Historisch gezien stonden de ratio’s van de Shiller PE en Tobins Q zelden zo hoog als nu of de afgelopen maanden het geval was. Andere momenten dat deze indicatoren zo hoog of zelfs hoger noteerden zullen u misschien niet opluchten:

  • De beurscrash van 1929
  • De internetbubbel in 1999 en 2000

Natuurlijk is het achteraf pas vast te stellen of iets een correctie (> -10%) of crash (> -20%) is maar er zijn in ieder geval al enkele signalen geweest om waakzaam te zijn.

Goud weer aantrekkelijk?

Mocht er echt een einde komen aan de bullmarkt dan is het te verwachten dat er weer een toevlucht komt naar goud. In de onderstaande grafiek is te zien dat sinds oktober 2012 de goudprijs daalde van ca. $1.800 naar vrij recent onder de $1.100, een daling van ongeveer 40%. In dezelfde periode liet de AEX index een stijging zien van bijna 60%. Technische analyse goud AEX index 2015

De laatste weken maakte de goudprijs al een een sterke stijging mee van bijna 10%, mede gepaard met de onrust op de aandelenbeurzen. Op dit moment komt de goudprijs op de weekgrafiek in de buurt van de dalende toppenlijn die sinds eind 2012 intact is gebleven, zie onderstaande grafiek.

Technische analyse goud 2015

De vraag is of deze dalende trend zal blijven of dat de goudprijs gaat uitbreken boven deze lijn en een bullish signaal afgeeft. In ieder geval zijn de meningen van de professionals verschillend, zo verwachten een aantal zakenbanken een goudprijs van $1.000 of lager terwijl een superbelegger als George Soros juist posities inneemt in onder andere Barrick Gold Corporation en zijn positie in Market Vectors Gold Miners exchange traded fund (GDX) ongewijzigd laat. Waarschijnlijk zal al op korte termijn duidelijk worden of goud zal uitbreken of toch weer afketst op de dalende toppenlijn.

Disclaimer: bovenstaand artikel is geen beleggingsadvies in de zin van posities kopen, houden of verkopen. In volatiele markten zoals nu het geval is kan een korte termijn trend ook snel wijzigen.

Discussieer mee over goud op het beursforum

(klik hier)