Aandelen bubbel en bekende bubbels uit het verleden

De afgelopen maanden kijkt de beurswereld met argusogen naar China vanwege de ontwikkelingen op de beurs in Shanghai. Tot halverwege juni was er een forse rally die vanaf juli 2014 al zorgde voor een stijging van ongeveer 150%(!). Eind april werd al een artikel geplaatst met aandacht voor de rally (klik hier) en om in te kunnen spelen op een verdere stijging of daling door middel van enkele ETF’s. De vraag is nu of deze rally een klassiek voorbeeld is van een aandelen bubbel.

De typische grafiek van een bubbel

Vrijwel elke bubbel heeft een kenmerkende grafiek met verschillende fases zoals hieronder aangegeven staat. Om het begrijpelijker te maken geven wij een vertaling voor elke term in onderstaande grafiek:

 • Take off: het begin van een voorzichtige stijging
 • First sell off: de eerste winstnemers zorgen voor een kleine daling
 • Bear trap: shorters verwachten een verdere daling maar komen bedrogen uit
 • Media attention: de media pikt de stijging op en bericht hierover
 • Enthusiasm: het grotere publiek is enthousiast en koopt gretig mee
 • Greed: hebzucht neemt de overhand
 • Delusion: mensen zijn in een waan en verliezen realiteitszin
 • New paradigm: er is sprake van gewenning
 • Denial: ontkenning van de eerste tekenen van een daling
 • Bull trap: er lijkt een herstel te komen maar het tegenovergestelde speelt zich af
 • Fear: angst zorgt voor een versnelling van de dalende koers(-en)
 • Capitulation: totale overgave en iedereen zoekt de uitgang
 • Despair: de wanhoop is nabij maar herinner de beurswijsheid “Be Fearful When Others Are Greedy and Be Greedy When Others Are Fearful
 • Return to the mean: herstel naar wat normaal is

Aandelen bubbel

Een aantal bekende bubbels uit de geschiedenis zijn die van de manie rondom de tulpenbollen (1634-1637), South Sea Company (1719-1722) en ‘recenter’ de bubbels van de Dow Jones index (1921-1932) en de Numismatic News Coin Price Index (1987-1997). Deze bubbels zijn verzameld in onderstaande afbeelding.

Bekende bubbels aandelen bubbel tulpen bubbel south sea company

Nog een bekende bubbel die nog vrij recent plaatsvond is die van de bitcoin, met wederom bijna alle verschillende fases zoals de eerder genoemde grafiek beschreef:

Aandelen bubbel grafiek bitcoin

Bekende aandelen bubbel en nu…?

Veel beleggers hebben de aandelen bubbel van 1999-2000 meegemaakt of in ieder geval van gehoord of gelezen. Deze aandelen bubbel werd ook wel de internetbubbel of dotcombubbel genoemd. Er was een enorme stijging van met name aandelen in de internetsector waar op een zeker moment gesproken kon worden van hebzucht en het verliezen van realiteitszin. Misschien wel het perfecte voorbeeld voor de bubbel zoals die eerder werd uitgelegd, zie hieronder de grafieken van de typische bubbel en de aandelen bubbel op de Nasdaq rond 1999-2000.

Aandelen bubbel Nasdaq internetbubbel grafiek

Om terug te komen waarmee dit artikel werd begonnen: China. Is de rally en de voorlopige correctie ook een typische aandelen bubbel zoals hierboven werd aangegeven? Dit is alleen achteraf te zeggen maar kenmerken zijn er wel tot een vergevorderd stadium van wat een typische bubbel genoemd kan worden, zie ook onderstaande grafiek voor de beurs van Shanghai.

Aandelen bubbel beurs China

De recente dalingen voor Chinese aandelen zijn niet alleen te wijten aan winstnemingen of een gezonde (al dan niet forse) correctie maar ook tegenvallende macrocijfers uit China. Deze cijfers laten overwegend een afnemende groei zien en de overheid in China is er alles aan gelegen om de economische groei op peil te houden. Een grote ingreep was er vandaag met de devaluatie van de yuan (de Chinese munt). Hierdoor hoopt de overheid de economische groei weer aan te zwengelen. Of dit ook de recente dalingen van de Chinese beurs kan stoppen zal moeten uitwijzen.

Discussieer mee op het forum over Chinese aandelen (klik hier)