Wie blijft overeind bij een dalende goudprijs?

Goudprijs aandelen goudmijnen beurs beleggen goed kopen

De goudprijs daalde in de laatste dagen naar het laagste niveau in ruim 5 jaar tijd. In juli daalde de goudprijs bijna elke dag en hiermee werd het de slechtste maand in 2 jaar. Goud verliest langzamerhand zijn glans nu de kans op een renteverhoging door de FED (Amerikaanse centrale bank) groter wordt. Goud wordt minder aantrekkelijk bij een hogere rentestand in Amerika. Verder zijn een aantal zakenbanken erg somber over de goudprijs, zo verwachten ABN Amro, Société Générale en Goldman Sachs dat de goudprijs dit jaar nog onder de $1.000 per ounce komt.

Goudprijs aandelen goudmijnen beurs beleggen goud kopen 02
De goudprijs gedurende de laatste 6 jaar

Met een goudprijs die flirt met de 1.100 USD/ounce is het belangrijk om de kosten onder controle te houden. In deze analyse kijken we hoe sterk en solvabel bedrijven zijn om deze lagere goudprijs (klik hier) te doorstaan. Hierdoor kunt bepalen welke bedrijven interessant zijn in tijden van lage prijzen en welke u beter kan vermijden.

Kostprijs per ounce

Belangrijk voor goudbedrijven is de kostprijs per ounce. Dit geeft een all-in cost weer die het bedrijf maakt om 1 ounce (31,1 gram) te ontginnen. Sinds 2012 doen bedrijven inspanningen om deze kostprijs te verlagen. Dit kan door grootschalige aankopen te doen om zo de prijs te drukken, investeringen uit te stellen, efficiënter te werken,… . Hieronder ziet u een overzicht van de kostprijs per ounce van de 5 grootste producenten ter wereld.

Voorspelling all-in kosten delven per ounce (2015):

1. Barrick Gold (Canada): 860 à 895 USD
2. Newmont Mining (VS): 960 à 1020 USD
3. Anglo Gold Ashanti (Zuid-Afrika): 1000 à 1050 USD
4. Goldcorp (Canada): 875 à 950 USD
5. Kinross Gold (Canada): 1000 à 1100 USD

Productie

De productie moet voldoende hoog zijn om bestaande investeringen te dekken en de continuïteit van het bedrijf te garanderen. Alle hieronder vermelde bedrijven hebben een stabiele basis om hun capaciteiten in de toekomst op het vlak van productie verder te zetten.

Productie mijnen per miljoen ounce (2014):

1. Barrick Gold (Canada): 6,25 miljoen ounce
2. Newmont Mining (VS): 4,85 miljoen ounce
3. Anglo Gold Ashanti (Zuid-Afrika): 4,44 miljoen ounce
4. Goldcorp (Canada): 2,87 miljoen ounce
5. Kinross Gold (Canada): 2,71 miljoen ounce

Solvabiliteit

Ook belangrijk is de solvabiliteit van bedrijven. Dit geeft de ratio weer tussen eigen vermogen en schulden die ze hebben. Als de schulden beperkt zijn kunnen nieuwe investeringen gebeuren in zowel nieuwe mijnen, materialen en overnames.

Uitstaande schulden op einde jaar per miljard USD (2014)

1. Barrick Gold (Canada): 12,9 miljard USD/ schulden-activa: 38,5%
2. Newmont Mining (VS): 6,6 miljard USD/ schulden-activa: 24,59%
3. Anglo Gold Ashanti (Zuid-Afrika): 3,13 miljard USD / schulden-activa: 34,39%
4. Goldcorp (Canada): 3,4 miljard USD/ schulden-activa: 13,88%
5. Kinross Gold (Canada): 2 miljard USD/ schulden-activa: 23,05%

Hoe lager de schulden-activa ratio hoe financieel stabieler een bedrijf is. Zowel de kredietscores als de schuldratio van Anglo Gold Ashanti en Kinross Gold zijn ongunstig waardoor financieringskosten van schulden voor beide zwaarder doorwegen. Wees dus opgepast bij deze firma’s. Op heden heeft Anglo Gold Ashanti wel zijn schulden verlaagd door de verkoop van een mijn aan Newmont Mining voor 800 miljoen USD. Barrick Gold heeft ook een verhoogde schuldgraad maar heeft een omvangrijkere operatie en een betere kredietscore.

Auteur: ‘Zechs’

Bespreek dit onderwerp op het beursforum >>>


Direct het laatste beursnieuws: