Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.

Aandeel Google breekt records

Aandeel Google logo

Het aandeel Google opende vrijdag 17 juli ongeveer +13% hoger nadat het bedrijf op donderdag de tweede kwartaalcijfers van 2015 presenteerde. Deze kwartaalcijfers waren een succes, zowel de eigen verwachting als die van analisten werd ruimschoots overtroffen. Het belangrijkste onderdeel van Google is de divisie advertenties en met name hier waren de omzet en winst meer toegenomen dan werd verwacht. De omzet in het tweede kwartaal was met 17,7 miljard dollar bijna 10% hoger dan hetzelfde kwartaal vorig jaar (16,2 miljard dollar). Naast de omzet was de winst ook hoger dan verwacht, deze was namelijk 3,93 miljard dollar tegen 3,4 miljard dollar in het tweede kwartaal van 2014.

Recordkoers aandeel Google

Door de uitstekende cijfers bereikte het aandeel Google een recordkoers van iets meer dan $680 kort na opening van de beurs. Door deze koers werd de beurswaarde van het aandeel Google circa 420 miljard dollar. Hieronder is een koersgrafiek te zien hoe het aandeel Google (blauwe lijn) presteerde over de laatste 10 jaar en ter vergelijking is de breder opgezette S&P500 index (rode lijn) er bijgevoegd.

Koersgrafiek aandeel Google vs S&P500 index
Koers van het aandeel Google (blauw) vs. S&P500 (rood)

Aandeel Google profiteert van advertenties

Verreweg de meeste inkomsten heeft Google uit de inkomsten van advertenties (zie ook de resultaten van het 2e kwartaal 2015). De meeste actuele verdeling van de inkomsten laat zien dat er uit advertenties iets meer dan 90% van de inkomsten worden gehaald (16 miljard dollar tegen 1,7 miljard dollar in Q2 2015). Google heeft al enige tijd te lijden onder lagere uitgaven van adverteerders per klikje op een advertentie maar daar tegenover staat wel dat gebruikers vaker op advertenties klikken. Wat in de kwartaalresultaten niet is aangegeven is dat het aantal mensen wereldwijd op internet nog steeds fors groeit. De advertentiemarkt is dus erg lucratief en zal dat waarschijnlijk nog lange tijd blijven.

Google is meer dan een zoekmachine


Bijna iedereen kent natuurlijk Google en dan vooral door hun zoekmachine. Google is veel meer dan alleen maar de zoekmachine en naast de advertenties waar zij de meeste inkomsten mee genereren. Een aantal andere bekende producten/diensten van Google zijn: de videodienst YouTube, het mailprogramma Gmail, de digitale kaarten van Google Maps in combinatie met Streetview, de internetbrowser Chrome en het besturingssysteem Android. Dit is slecht een kleine greep uit de producten/diensten die Google heeft. Er is ook een divisie binnen Google die Google X Projects wordt genoemd, dit is een combinatie van bedrijven die overgenomen zijn door Google en zelf ontwikkelde producten en diensten, allen gericht op de toekomst en vaak nogal futuristisch. Naast Google Glass en de zelfrijdende auto’s (lees hier later meer over) zijn dit nog een aantal ontwikkelingen:

  • Project Wing, gericht op het toepassen van drones voor onder andere het bezorgen van goederen.
  • Contact Lenses, door middel van oogvocht kunnen meten van glucose wat vooral voor diabetici een uitkomst is.
  • Project Loon, met ballonnen wil Google mensen overal ter wereld zien te verbinden met het internet. Van afgelegen plekken in ontwikkelde landen tot opkomende economieën waar nog onvoldoende infrastructuur is.
  • Makani Power, door een soort van zweefvliegtuigen als ‘vlieger’ te gebruiken kan er elektriciteit worden opgewekt op een duurzame en relatief goedkope manier.
  • Nanobiologie, niet alleen om snel en goedkoop te kunnen ontdekken of mensen ziek zijn maar bijvoorbeeld ook de mogelijkheid hebben om kunstmatig nieuwe huid te ontwikkelen voor bijvoorbeeld mensen met brandwonden.
  • Google heeft inmiddels ook een aantal eigen smartphones op de markt gebracht.

Google probeert de laatste jaren wat minder afhankelijk te worden van inkomsten uit advertenties en is nu vooral regelmatig in het nieuws over de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s. Google Glass is een project dat tot op heden nog niet kan overtuigen dus van de zelfrijdende auto’s verwacht men veel. Dit is een markt met veel potentieel en topman Elon Musk van Tesla heeft er geen geheim van gemaakt dat hij overleg heeft gehad met Google om de technologie van Tesla en het zelf rijden van Google te willen combineren. Naast de diverse projecten is Google nu ook bezig met het reduceren van de kosten en hierin lijkt het bedrijf te slagen. Waar de operationele kosten in het eerste kwartaal van dit jaar nog een stijging lieten zien van 21% was het in het tweede kwartaal toegenomen met 13%. Al met al mag er van het bedrijf en dus ook het aandeel de komende jaren nog veel verwacht worden.

Aandeel Google op het beursforum (klik hier)

Disclaimer: Bovenstaande tekst is geen beleggingsadvies en louter als informatie geplaatst.Broker
Omschrijving
DEGIRO beleggingsfondsenZeer lage tarieven bij DEGIRO. Bespaar tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten.

Info of klant worden >

Lynx beleggen

Zeer lage tarieven, tot 80% goedkoper dan andere brokers. Beste Broker 2018 volgens Beleggersbelangen.

Info of klant worden >