Dyson ventilator review (AM 06)

Dyson ventilator review

Donderdag 23 april bezochten wij het Dyson lanceringsevent waar zowel de nieuwe Dyson V6 stofzuigers werden gepresenteerd als ook de Dyson ventilators (Dyson Cool). Wij mochten de Dyson ventilator AM06 testen en dit is een tafelmodel. Wij hebben de ventilator in de woonkamer op een geluidsbox staan zodat deze op ‘zithoogte’ staat zodat wij er volop van kunnen genieten als de temperatuur binnen oploopt bij warmere dagen.

Wat direct opvalt is dat de Dyson ventilator geen ventilatorbladen heeft. U zult misschien denken hoe de Dyson ventilator zonder rotorbladen een luchtstroom kan opwekken, dit is eigenlijk net zo simpel als vernuftig. In de voet van de ventilator is een motor aangebracht, deze blaast de lucht naar boven de grote ring in waarna de lucht evenredig wordt verdeeld om uitgeblazen te worden, zie ook onderstaande video van Dyson.

Voordelen van de Dyson ventilator

Het ‘bladloos’ zijn van de Dyson ventilator heeft een aantal voordelen en zo zijn er nog meer, we hebben ze op een rijtje gezet:

  • Makkelijk schoon te houden;
  • Veiliger dan een traditionelere ventilator;
  • Veel stiller dan andere ventilators;
  • Laag energieverbruik;
  • Verstelbaar voor een luchtstroom omhoog of omlaag;
  • Bedienbaar met afstandsbediening;
  • Voorzien van een sleeptimer;
  • Constante en gladde luchtstroom;
  • Mooi en modern design.

Bovenstaande punten lichten wij graag wat meer toe. Het makkelijk kunnen schoonhouden komt omdat er geen ventilatorbladen of een veiligheidsrooster is. Hierdoor kan er niet onnodig veel stof achterblijven wat vaak bij een traditionele ventilator ook nog moeilijk te verwijderen is. De Dyson ventilator is veiliger dan een traditionelere ventilator omdat bijvoorbeeld kinderen er geen potloden, etc. in kunnen steken of wat te denken van bijvoorbeeld haren die er in verstrikt kunnen raken? Het geluid is een stuk lager dan bij die van traditionelere ventilatoren en de Dyson Cool lijn waaronder de AM06 is zelfs tot 75% stiller dan de vorige generatie. Het stiller zijn van het apparaat komt onder andere doordat er Helmholtz-resonator is toegepast welke geluid van de motor opvangt en dempt. Het energieverbruik van de Dyson Cool ventilatoren is laag en zelfs 10% tot 30% energiezuiniger dan de voorgaande lijn. Ondanks dat de Dyson Cool ventilatoren stiller en energiezuiniger zijn geworden leveren ze niks in op kracht. Daarnaast kan de luchtstroom nog omhoog of omlaag worden gericht door de onderkant van de voet vast te houden en de rest lichtjes te kantelen.

Bediening kan aan het apparaat zelf of nog handiger met een kleine afstandsbediening. De afstandsbediening is klein maar zult u niet snel kwijt kunnen raken omdat er een magneetje in zit waardoor deze bovenop de ring van de ventilator blijft ‘kleven’. Deze afstandsbediening heeft naast natuurlijk het aan- en uitzetten ook functies om de ventilator te laten zwenken, harder of zachter te laten blazen (in 10 verschillende standen) of de sleeptimer functie. Wanneer u bijvoorbeeld de sleeptimer aanzet kunt u gerust gaan slapen met de ventilator aan. De sleeptimer is in te stellen zodat de ventilator vanzelf uitgaat na 15 minuten tot 9 uur. Verder is de luchtstroom continue en glad, Dyson noemt dit zelf “no choppy air”. U kent het misschien wel van een normale ventilator waarbij het lijkt alsof er telkens kleine briesjes na elkaar komen. Tot slot is natuurlijk het mooie en moderne design een reden dat het gewoon in het interieur van uw woonkamer past. De voorste ring lijkt op het eerste gezicht van metaal te zijn maar dit is kunststof. Ondanks dat het kunststof is er wel aandacht aan besteedt door de uitvoering hiervan, niet glanzend en een luxe uitstraling.

Dyson ventilator AM06

Werking van de Air Multiplier™ technologie

De kracht van de Dyson Cool komt uit de Air Multiplier™ technologie. Voor een leek lijkt het bijna te mooi om waar te zijn maar ondanks een kleine motor heeft de Dyson ventilator wel veel kracht. Dit komt door de gepatenteerde Air Multiplier™ technologie. Lucht wordt in de voet van het apparaat aangezogen door een energie-efficiënte en borstelloze motor. Hierna wordt de lucht naar de ring geblazen waarna de lucht de ringvormige opening verlaat. Op het moment van het uitblazen wordt de luchtstroom versneld en hierdoor wordt de lucht achter de ring aangezogen wat de luchtstroom verder versterkt. Hierdoor ontstaat er een sterke en constante luchtstroom. Deze technologie komt ook voor in de serie ‘verwarmingen’ van Dyson (klik hier om deze te bekijken).

Eindoordeel Dyson ventilator (AM06)

Ons eindoordeel is dat de Dyson Cool ventilator een aanwinst is voor zowel thuis als op een werkplek. Met name de stilte is een groot pluspunt zeker als het voor verkoeling moet zorgen op een werkplek. Daarnaast is het design natuurlijk ook veel mooier dan een standaard ventilator. Het apparaat vergelijken met een airco is niet makkelijk, een airco verkoelt ook daadwerkelijk de ruimte en dat doet de Dyson AM06 alleen voor de gevoelstemperatuur met een lekkere bries. Maar een airco heeft het nadeel van het moeten afvoeren van vocht, al dan niet met een buis of opvangbak. Verder zijn de aanschafprijs en de energiekosten veel hoger dan die bij de Dyson AM06, met name bij intensief gebruik kunnen de jaarlijkse energiekosten van een airco makkelijk boven de aanschafprijs van de Dyson AM06 zijn.

Dyson ventilatoren zijn te koop bij Bol.com, gratis verzending en snel in huis

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Dyson

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)


Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.