>>> Uw advertentie hier? <<<


S&P 500 Dividend Aristocrats

S&P500 dividend aristocrats money

Midden in het dividendseizoen willen wij jullie de S&P500 dividend aristocrats onder de aandacht brengen. Dividend is (een deel van) de winst welke ondernemingen uitbetalen aan de aandeelhouders. Een onderneming kan of de winst herinvesteren in het bedrijf of dividend uitkeren aan de aandeelhouders. Het uitbetalen van dividend gaat wel ten koste van het eigen vermogen van de onderneming maar bij veel beleggers zijn aandelen met een hoog dividendrendement populair. Dividend uitkeren kan zowel in geld (cashdividend) maar ook in aandelen (stockdividend). In tijden met lage rentes zoals nu zoeken beleggers naar middelen die een beter rendement geven dan bijvoorbeeld een spaarrekening, dividendaandelen zijn dan een serieuze optie om te overwegen.

S&P500 dividend aristocrats

De S&P500 dividend aristocrats staan bekend om het dividend dat ten minste over 25 opvolgende jaren is toegenomen. Deze dividend aristocrats hebben een spreiding over tien verschillende sectoren en zijn met name ook gebaseerd op groei- en waardeaandelen. Voor een actueel overzicht van de lijst met bedrijven/aandelen die deel uitmaken van de S&P500 dividend aristocrats kunt u hier kijken: Link naar Wikipedia, S&P500 dividend aristocrats. De samenstelling van de dividend aristocrats is niet altijd hetzelfde, deze kan in aantal afnemen of toenemen maar momenteel zijn er 54 aandelen opgenomen in de S&P500 dividend aristocrats. Om een kleine vergelijking te maken, kort nadat de crisis in 2008 uitbrak daalde het aantal van 52 in 2009 naar 42 in 2010. Dit kwam mede doordat een aantal bedrijven het dividendbeleid niet konden handhaven.

Vervolg na advertentie

ADVERTENTIE - LEES HIERONDER VERDER
Deze selectie aandelen is niet alleen goed voor een bovengemiddeld dividendrendement maar de aandelen worden doorgaans ook bestempeld als veiliger dan menig andere selectie van dividendaandelen. Dit komt mede door de lange en goede staat van dienst van de bedrijven en onderstaande grafiek laat zien dat de S&P500 dividend aristocrats de S&P500 index ruimschoots verslaat over de lange termijn.

S&P500 dividend aristocrats graph grafiek

Aandelen in de S&P500 dividend aristocrats

Een mogelijkheid om te kunnen profiteren van de dividend aristocrats is het kopen van één of meerdere aandelen uit deze selectie. Het is echter moeilijk kiezen uit een lijst van meer dan 50 aandelen en er blijft natuurlijk altijd het risico dat de waarde van het aandeel daalt waardoor het te ontvangen dividend onvoldoende de daling compenseert. Minder risico is er bij een grotere spreiding en dan is een ETF aan te raden, mocht u toch geïnteresseerd zijn in een aantal aandelen uit de dividend aristocrats dan volgt hier een top 5 van aandelen met een hoog dividendrendement (gebaseerd op koersen van vrijdag 8 mei). McDonald’s valt net buiten deze top 5 maar geeft op dit moment nog een dividendrendement van 3,46%.

5 – Cincinnati Financial (CINF) 3,57%

Cincinnati Financial is een verzekeraar welke actief is in onder andere de volgende segmenten: commerciële verzekeringen, persoonlijke verzekeringen en levensverzekeringen. Het bedrijf keert al ruim 55 opeenvolgende jaren een hoger dividend uit. Het bedrijf investeert onder meer in ‘blue chip aandelen’ welke relatief stabiel zijn en minder volatiel zijn dan de meeste andere aandelen. Door een sterke concurrentie staat de winstgevendheid van Cincinnatie Financial wel onder druk.

4 – Chevron (CVX) 3,94%

Chevron is één van de bekendere bedrijven in deze top 5, het is namelijk één van de grootste beursgenoteerde oliemaatschappijen ter wereld. Al 27 jaar keert Chevron een toenemend dividend uit aan haar aandeelhouders. Met name door de sterke daling van de olieprijs is het aandeel sinds juli 2014 ongeveer met 20% gedaald. De koerswinst-verhouding staat momenteel zelfs lager dan 10. Tegenover de lagere inkomsten door de lagere olieprijs staan ook kostenbesparingen en desinvesteringen, hierdoor lijkt het dividend niet onder druk komen te staan en daarbij heeft het bedrijf weinig schulden.

3 – Consolidated Edison (ED) 4,26%

Consolidated Edison is een holding welke eigenaar is van bedrijven die actief zijn in de energiesector. Al meer dan 40 jaar heeft het bedrijf het dividend jaarlijks verhoogd. Het aandeel zelf kan misschien wel als saai worden bestempeld met een erg lage beta, het aandeel is doorgaans dus niet volatiel. Met een cashdividend van $0,65 per kwartaal is het wel één van de aandelen met het hoogste dividendrendement binnen de dividend aristocrats.

2 –  AT&T (T) 5,59%

AT&T is ook een bekende naam in de top 5 en is het op twee na grootste telecombedrijf in Amerika. Al ruim 30 jaar verhoogd het bedrijf jaarlijks het dividend. De groei is het laatste decennium wat gestagneerd maar door de recente overname van DirecTV kan AT&T de komende jaren verder groeien. Ook de grote toename van dataverbruik en overdracht van draadloze data geeft AT&T veel kansen voor nog meer groei in de komende jaren.

1 – HCP Inc. (HCP) 5,66%

HCP is één van de grootste beursgenoteerde vastgoedbedrijven welke actief is in de gezondheidszorg. Al 30 jaar heeft het bedrijf het dividend jaar op jaar verhoogd en keert elk kwartaal $0,56 uit wat op dit moment een dividendrendement geeft van 5,66%. HCP richt zich binnen de gezondheidszorg met name op bejaardentehuizen en opvangtehuizen. Mede door de vergrijzing in Amerika dankzij de babyboomers zal er een grotere vraag zijn naar bejaardentehuizen. Neem daarnaast ook nog een toename van de levensverwachting dan ziet het komend decennium er positief uit.

ETF’s die dividend aristocrats volgen

Wilt u niet dagelijks of wekelijks aandelen in uw portefeuille volgen dan is een ETF een goede oplossing. ETF’s zoals hier besproken volgen een selectie aandelen. Hiermee worden risico’s verkleind maar maar kunnen ook individuele aandelen die uitblinken worden ‘getemperd’ door aandelen die achterblijven.

De ProShares S&P500 dividend Aristocrats ETF (fondscode: NOBL, ISIN: US74348A4673) volgt de S&P500 dividend aristocrat index en hiermee kunt u indirect in de 54 aandelen beleggen. Dit is de eerste ETF welke deze selectie volgt al zijn er ook alternatieven maar die volgen niet de S&P500 dividend aristocrats en zijn minder selectief in het aantal opeenvolgende jaren van dividendverhoging.

Een alternatief is de S&P US Dividend Aristocrats UCITS ETF (fondscode: UDVD, ISIN: IE00B6YX5D40). Deze ETF volgt een index van de 60 aandelen met het hoogste dividendrendement uit de S&P1500 index, ook hier is er de voorwaarde dat minstens 25 jaar lang het dividend verhoogd moet zijn.

Er bestaan vele varianten van ETF’s voor dividend aristocrats, grote verschillen zitten vooral in valuta en welk ‘mandje aandelen’ zij volgen qua land of regio.

Meer lezen of mee discussiëren over de S&P500 dividend aristocrats? Volg het onderwerp op het forum (klik hier)

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.