Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.

Beleggen in trackers / ETF’s

short gaan op de beurs

Beleggen in trackers is redelijk simpel en begrijpelijk, zelfs voor iemand die pas op de beurs komt kijken. Andere namen voor trackers zijn ETF’s of ‘passieve fondsen’. ETF staat voor Exchange Traded Funds en in België en Nederland noemt men dit over het algemeen trackers. Met beleggen in trackers koopt u een stukje van een index zoals de AEX, BEL20 of DAX. Een tracker kan ook een selectie van aandelen volgen. Een voorbeeld van een tracker die een ruim aanbod van aandelen volgt is de iShares MSCI World. Hiermee kunt u beleggen in 1.600 verschillende aandelen van de grootste beursgenoteerde bedrijven ter wereld. Beleggen in trackers / ETF’s is overigens niet zonder risico’s, zo zijn er risico’s als valutarisico, koersrisico, afwijking van de index, etc. maar dit komt later aan bod.

De eenvoud van beleggen in trackers

Stijgt of daalt een index of selectie aandelen dan heeft dit direct invloed op de waarde van de tracker / ETF. Er zijn diverse trackers waarvan er kunnen inspelen op een stijging of juist kunnen inspelen op een daling van de onderliggende waarde. Koopt u een tracker die de DAX volgt dan zal deze vrijwel één op één de stand van de DAX volgen. Het is ook mogelijk om bijvoorbeeld te profiteren van een daling van een index of een andere onderliggende waarde, dan koopt u een short tracker.

Een aantal grote voordelen van beleggen in trackers zijn transparantie, geven doorgaans een goede spreiding en er zijn lage aanschafkosten en beheerkosten. Het is dan ook een product dat aan populariteit terrein wint en een goede aanvulling is op bijna elke beleggersportefeuille.
Trackers zijn naast beleggingsfondsen ideale producten waar iedereen makkelijk kennis mee kan maken. Naast indexen kunnen trackers ook dus selecties van aandelen volgen, niet alleen van grote beursgenoteerde bedrijven maar ook sectoren, grondstoffen en obligaties. In plaats van te beleggen in een aandeel kan men beleggen in trackers die dezelfde sector volgen en zo is er minder risico. Het aanbod om te kunnen beleggen in trackers is ook groot en gevarieerd en een aantal bekende aanbieders zijn: Vanguard, LyxoriShares en ThinkETF’s.

Verschil tussen beleggen in trackers of beleggingsfondsen

Het belangrijkste verschil tussen trackers / ETF’s en beleggingsfondsen maakt ook gelijk duidelijk de reden van de toenemende populariteit, dit zijn namelijk de lagere kosten. De beheerkosten van ETF’s zijn soms al 0,15% of minder terwijl dit bij beleggingsfondsen al kan oplopen tot 1,5% of zelfs meer. Een ander groot verschil is dat de fondsmanager van een beleggingsfonds de markt wil verslaan, deze zal dan ook actief beleggen en dit brengt ook de hogere kosten met zich mee. Trackers willen juist de markt evenaren en dit gaat op passieve wijze door een ‘mandje’ aandelen te bezitten. Statistisch is zelfs aangetoond dat trackers doorgaans een beter rendement behalen dan beleggingsfondsen. Een ander groot verschil is de verhandelbaarheid, beleggingsfondsen worden eenmaal per dag verhandeld maar beleggen in trackers kan tijdens de openingsuren van de beurs. Een voordeel van een beleggingsfonds is dat er geen spread is, de spread is het verschil tussen de bied- en laatkoers. Kopers en verkopers bij beleggingsfondsen verhandelen dus dagelijks tegen dezelfde prijs.

Risico’s met beleggen in trackers

Net als bij andere beleggingsproducten zijn er bij trackers ook risico’s. Over het algemeen zijn deze risico’s wel te overzien maar toch zetten wij er graag een aantal op een rij.

Koersrisico – De koers van de tracker / ETF kan dalen als gevolg van de onderliggende waarde zoals een index, aandelen selectie, grondstoffen, etc.

Valutarisico – Door de schommelingen van valuta onderling kan de waarde van uw tracker / ETF toenemen maar ook afnemen. Let dus goed of en in hoeverre uw tracker / ETF gevoelig is voor het valutarisico.

Geografisch risico – Volgt uw tracker / ETF een bepaalde regio dan kan deze gevoelig zijn voor ontwikkelingen in deze regio. Als voorbeeld kan men denken aan Rusland en de spanning die opliep in 2014 met Oekraïne. Mede door boycotten belande de Russische economie in een recessie en dit heeft direct invloed op de tracker / ETF.

Sector risico – Bovenstaande gaat natuurlijk ook op voor bepaalde sectoren. Zo zijn bijvoorbeeld cyclische aandelen gevoelig voor economische ontwikkelingen, een tracker / ETF die cyclische aandelen volgt is dus gevoelig voor economische ontwikkelingen.

Tegenpartijrisico – Wanneer de tracker / ETF verbonden is met een tegenpartij door middel van bijvoorbeeld effecten uitlenen of swapovereenkomsten zijn dan bestaat er het risico dat er niet aan verplichtingen voldaan kan worden. Zo kunnen uitgeleende effecten bijvoorbeeld niet terug worden geleverd.

Niet volgen van de onderliggende waarde – Normaal gesproken zal dit beperkt zijn maar er zijn scenario’s waarbij de tracker / ETF de onderliggende waarde niet exact volgt. Redenen hiervoor kunnen zijn: volatiliteit, liquiditeitsgebrek, etc.

Fiscaal – Dividenden kunnen door buitenlandse belastingdiensten (deels) worden belast. Het terugvorderen is niet mogelijk en u kunt hierdoor een deel van het dividend mislopen.

Bezoek het forum en lees meer over trackers / ETF’s (klik hier)Broker
Omschrijving
DEGIRO beleggingsfondsenZeer lage tarieven bij DEGIRO. Bespaar tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten.

Info of klant worden >

Lynx beleggen

Zeer lage tarieven, tot 80% goedkoper dan andere brokers. Beste Broker 2018 volgens Beleggersbelangen.

Info of klant worden >