Beurs live: woensdag 28 januari

Vanavond volgen dan nog tijdens de openingsuren van de Amerikaanse beurs de beleidsaankondigingen van de Federal Reserve (Amerikaanse Centrale Banken). Nabeurs volgen nog de kwartaalcijfers van socialmedia bedrijf Facebook.

Gisteren kwam Apple nabeurs met cijfers en wat voor een cijfers:

Apple verkocht afgelopen kwartaal 74,5 miljoen Iphones. Het aandeel Apple stijgt nabeurs met +5%, wat het verlies eerder vandaag lijkt te compenseren als dit morgen doorzet. Er werden 21,4 miljoen Ipads verkocht en 5,52 miljoen Macs. Kwartaalwinst stijgt met +38% naar een nieuw record door vooral de verkoop van de Iphone 6 / 6+, grotere schermen zijn in trek 😉 De winst bedroeg 18 miljard US Dollar over het laatste kwartaal.

De winsten en verliezen van een aantal beurzen van dinsdag:

 • AEX index: -1,0%
 • BEL20: -0,5%
 • Dow Jones index: -1,7%
 • S&P500: -1,3%
 • Nasdaq: -1,9%

De beursagenda voor woensdag 28 januari:

 • 08:00 Duitsland GFK consumentenklimaat feb (verwachting 9,1)
 • 13:00 VS Hypotheek Aanvragen
 • 16:30 VS Olievoorraden
 • 20:00 VS FOMC beleidsaankondiging / FED rentebesluit
 • Brussel Econocom Trading update 4e Kwartaal en Omzetcijfers 2014 – Nabeurs
 • Frankfurt Siemens Betaalbaarstelling dividend €3,30
 • Frankfurt Siemens Notering ex-dividend €3,30
 • Milaan Fiat Chrysler Auto Jaarcijfers 2014 – Voorbeurs
 • Nasdaq Facebook 4e Kwartaalcijfers en jaarcijfers 2014 – Nabeurs
 • Nasdaq Qualcomm 1e Kwartaalcijfers 2014 – 2015 – Nabeurs
 • Nasdaq Texas Instruments Notering ex-interim dividend $0,34
 • NYSE Boeing 4e Kwartaalcijfers 2014 – Voorbeurs
 • Parijs Unibail Rodamco Jaarcijfers 2014 – Nabeurs
 • Zurich Roche Jaarcijfers 2014

9:05 – De BEL20 en de AEX zijn de dag positief begonnen, de hoofgraadmeter in België stond kort na opening +0,4% hoger en de Amsterdamse hoofdgraadmeter steeg met +0,7%. Bij het aandeel Philips werken de slechte cijfers nog door en het aandeel verliest nog eens -1,7%, Fugro staat ruim in de plus met +4,5%. Wat de aanleiding is weten wij nog niet maar dit zullen wij plaatsen zo gauw dit bekend is.

10:22 – De Europese beurzen laten een onrustig beeld zien en na de groene opening zakken de beurzen nu, de BEL20 staat kort voor 10:30 op een verlies van -0,3% en de AEX daalt met -0,5%. In de BEL20 valt Befimmo-Sicafi op met een winst van +3,2% nadat gisteren nabeurs Ageas met de melding kwam van een overschrijding van de verklaringsdrempel van 3% door twee vennootschappen die door Ageas gecontroleerd worden, zie het persbericht (klik hier). De stijging van het aandeel Fugro (momenteel +5,6%) komt waarschijnlijk door de toename van overnamegeruchten. KBC Securities heeft laten weten dat Boskalis ABN Amro ingehuurd heeft om een bod op de resterende aandelen Fugro te financieren.

13:38 – Na een korte dip in de ochtend zijn de beurzen een beetje opgeveerd. In aanloop naar de opening van de Amerikaanse beurzen staan de AEX en BEL20 nu licht lager: -0,4% en -0,1%. Vanochtend kwam er ook nieuws bij Fugro dat zij het onderdeel Subsea zo snel mogelijk willen verkopen om hiermee zich te kunnen wapenen tegen een overname door Boskalis. Beleggers krijgen steeds meer geloof in een overname en het aandeel Fugro staat nu +7,5% hoger. De Amerikaanse futures geven geen duidelijk beeld omdat ze verdeeld staan. Het aandeel Apple staat voorbeurs op ongeveer +10% winst na de sterke recordcijfers gisteravond nabeurs. Zojuist kwam ook het macrocijfer over nieuwe hypotheekaanvragen in de VS, deze zijn gedaald.

16:02 – De Amerikaanse beurzen zijn de dag hoger geopend, na een half uur staan de Dow Jones en S&P500 +0,5% hoger en de Nasdaq stijgt met +1,0%. De Nasdaq had het gisteren juist zwaar te verduren maar door onder andere Apple en Yahoo! krijgen andere bedrijven ook een steun in de rug. Apple staat momenteel +7,5% hoger en krijgt er ongeveer +3% bij (klik hier om te lezen waarom). De beurzen in Europa trekken zich op aan de koersen uit de VS, de BEL20 en AEX noteren nu +0,3% en -0,2%.

17:46 – De beurzen in Europa zijn met wisselende resultaten gesloten, de BEL20 sloot nipt in het groen met +0,3% en de AEX index verloor -0,5%. De dalende olieprijs drukte de stemming op het Damrak waar zwaargewicht Royal Dutch Shell -1,8% daalde en een ander olie gerelateerd fonds, SBM Offshore, daalde met -1,4%. Fugro ontsprong de negatieve stemming door overnamegeruchten, het aandeel sloot +8,7% hoger. In de BEL20 was Befimmo-Sicafi de grootste stijger na een koopadvies van ABN Amro maar ook het toegenomen belang dat Ageas heeft in het fonds. Grootste daler in de BEL20 was D’ieteren dat -5,4% daalde.

De Amerikaanse beurzen staan op dit moment nog net in de plus: Dow Jones +0,3%, S&P500 +0,1% en Nasdaq +0,1%. In Amerika werd nog een macrocijfer over de olievoorraden bekend gemaakt, deze blijven vrijwel onveranderd maar wel op het laagste niveua in ongeveer 80 jaar.

20:25 – De olieprijs daalt in een paar uur tijd weer met een aantal procent, laagste koers in bijna 6 jaar tijd, zie het verloop van de olieprijs over de laatste weken:

Olieprijs grafiek oil graph price

21:18 – Vanavond werden de FOMC notulen bekendgemaakt en hierin liet de FED weten dat de rente in de VS voorlopig ongewijzigd blijft en dat er geduld wordt genomen met een toekomstige verhoging. De algemene verwachting was dat dit jaar nog een renteverhoging zal komen in de VS. Deze verwachting kan misschien bijgesteld worden omdat veel Amerikaanse bedrijven hinder hebben van de sterke US Dollar. Een renteverhoging zal waarschijnlijk de US Dollar nog duurder maken ten opzichte van andere valuta.

22:05 – De Amerikaanse beurzen zijn vanaf het moment dat de FED met de FOMC notulen kwam afgezakt met een slot op bijna het laagste niveau van de dag. De Dow daalde -1,1%, de S&P500 verloor -1,4% en de Nasdaq verloor -0,9%. Apple daalde vanaf day-high met ongeveer -2,5% maar sluit nog met een winst van +5,7%. Nu afwachten op de cijfers van Facebook.

22:58 – De cijfers van Facebook lijken niet onder de verwachting van analisten maar nabeurs daalt het aandeel op dit moment -2,5%. Het aantal maandelijkse gebruikers steeg en bij mobiele gebruikers is er ook een behoorlijke stijging. Over heel 2014 heeft Facebook meer dan 12,4 miljard US Dollar omzet gehaald en werd er in het vierde kwartaal 701 miljoen US Dollar winst behaald (een stijging van bijna +60).

Laten we voor vandaag afsluiten dat er diverse geruchten gaan over Griekenland. Zo zou Rusland een Grexit steunen en zou de president van de Griekse Centrale Bank, Stournaras, worden afgezet. Mochten deze geruchten waar zijn dan kunnen beleggers zich weer klaar maken voor veel onzekerheid.

Volg hier de diverse aandelen via het forum