Commerzbank Factors, een aantal weetjes

De meeste beleggers kennen turbo’s, sprinters en speeders. Allemaal hefboomproducten waarmee beleggers grote winsten en natuurlijk ook grote verliezen kunnen behalen want een hoog rendement gaat altijd samen met een hoog risico. Al enige tijd heeft Commerzbank een product in de markt gezet met de naam Factors. De Commerzbank Factors lijken op hefboomproducten zoals de turbo’s, sprinters en speeders met een aantal grote verschillen. Waar de hefboom bij turbo’s, sprinters en speeders van dag tot dag kan wijzigen blijft de hefboom bij Commerzbank Factors elke dag hetzelfde, is er geen stoploss en geen eindtijd.

Gelijke hefboom gunstig? Niet bij zijwaartse trend

Bij turbo’s, sprinters en speeders zal de hefboom groter worden wanneer het verschil tussen stoploss en de onderliggende waarde kleiner wordt. Andersom is hetzelfde het geval, neemt het verschil tussen de stoploss en de onderliggende waarde toe dan neemt de hefboom af. Commerzbank lijkt de hefboom die gelijk blijft te gebruiken als een voordeel maar dit beleggers kunnen nogal bedrogen uitkomen. Zie als voorbeeld de onderstaande tabel waarbij een fictieve reeks van 4 winstdagen en 4 verliesdagen zijn opgenomen. De factor long op de onderliggende waarde ‘AEX’ is in dit geval ook fictief gekozen om het eenvoudig/begrijpelijk te houden. De factor heeft een hefboom van 10, dus bij een stijging van +1,5% voor de AEX stijgt de factor long +15%.

Commerzbank Factors voorbeeld

Wat direct opvalt is dat na de reeks van 4 winstdagen en 4 verliesdagen de AEX vrijwel niks heeft verloren (-0,0004%) maar de factor long een verlies heeft van -8,7%. Dan te bedenken dat er de laatste weken regelmatig dagen zijn dat de AEX zelfs volatieler is dan het gegeven voorbeeld. De hefbomen van factors op de AEX verschillen van 3, 5, 10 en 15. Een combinatie van een hefboom van 15 en de nog volatielere reeks voor de AEX zou dus een nog groter verlies kunnen betekenen.

Vervolg na advertentie


Ga beleggen met een goede broker >

Een voordeel van een hefboom die hetzelfde blijft is wanneer de trend meezit maar zelfs bij een trend die tegenzit lijkt het meer voordelen te hebben dan andere hefboomproducten. Met een trend die meezit is het een ‘rente op rente’ effect waardoor winst sneller toeneemt, de winst zal dan exponentieel toenemen. Bij een trend die tegenzit zal het verlies niet lineair of exponentieel toenemen maar zelfs minder snel dalen, zie onderstaande grafiek met als voorbeeld een periode van dagelijks +5% (groene lijn) of juist -5% (rode lijn).

Commerzbank Factors grafiek voorbeeld

Commerzbank Factors en stoploss?

Nu zullen de meeste beleggers die bekend zijn met hefboomproducten denken dat ze veilig zijn vanwege een stoploss. Helaas, de Commerzbank factors hebben geen stoploss maar wel een aanpassingsmechanisme voor het geval de onderliggende waarde een sterke beweging laat zien. In het kort komt het er op neer dat een factor long met een hefboom van 10 bij een daling van de onderliggende waarde van -10% waardeloos zou worden (10 x -10% = 100% verlies). Het aanpassingsmechanisme is bijvoorbeeld bij een AEX factor long met een hefboom van 10 vastgesteld op -9%. Wanneer de AEX -9% zou dalen (wat vrijwel ondenkbaar is maar bij aandelen sneller kan voorkomen) zal de factor -90% dalen. Vanaf dat moment zal er een reset zijn en vanaf dat punt weer kunnen dalen met het verlies van de onderliggende waarde vermenigvuldigd met de hefboom van 10.

Aantal weetjes over de Commerzbank Factors

De Commerzbank factors zijn elke beursdag te verhandelen van 8:00 tot 18:30. Het kan dus gebeuren dat een factor sterk in waarde stijgt of daalt buiten de reguliere handelstijden van de beurs vanwege het volgen van openingsindicaties en/of futures. Dit is eigenlijk niet anders dan bij andere hefboomproducten maar wel een punt van aandacht. Verder zijn factors beschikbaar voor onderliggende waarden zoals aandelen, indices, obligaties, valuta en grondstoffen. Wij zien het grootste voordeel van Commerzbank factors wanneer de trend meezit voor de gekozen factor. Hier kan goed geprofiteerd worden van de hefboom die continue dezelfde waarde blijft behouden. Keert een trend of blijft een trend voor enige tijd zijwaarts dan is de kans op verlies groot. Nog een handige vuistregel is om het te besteden budget te beperken met de volgende formule:

Welk bedrag zou u normaal gesproken maximaal gebruiken om een aandeel te kopen? Deel dit bedrag door de hefboom.

In cijfers komt het er op neer dat wanneer u €5.000 in een aandeel zou investeren dit met een factor met een hefboom van 10 beperkt moet worden tot €500. Een stijging van 1% op de onderliggende waarde heeft bij een factor met hefboom van 10 immers hetzelfde effect. €5.000 + 1% = €5.050, €50 winst. €500 + 10 x 1% = €550, ook €50 winst. Omdat het product niet is weggelegd voor beginners is het ook zeker aan te raden de brochure op de website van Commerzbank te lezen (klik hier).

Let op!

Dit product is net als andere hefboomproducten voor ervaren investeerders met voldoende kennis van zaken weggelegd. Door de hefboom kunnen sterke fluctuaties plaatsvinden en in het slechtste geval kunt u (vrijwel) de gehele inleg verliezen.

 

Disclaimer: Beursig.nl & Beursig.be hebben bovenstaand artikel ter informatie geplaatst en de nodige waarschuwingen van een dergelijk product willen aangeven. Dit artikel is onafhankelijk en zonder inspraak van Commerzbank tot stand gekomen. Mocht er onverhoopt een fout staan in bovenstaand artikel laat het ons dan weten via 'contact'.

brokers vergelijken meisje