Binck in opspraak door rapport en tests De Giro

turbo beleggen

Gisteren kwam De Giro met de bewering dat klanten van Binck niet altijd de beste prijs krijgen voor de transacties die zij doen. Het zou hier gaan om zowel kooporders als verkooporders. Dit zou komen door het gebruik van TOM (The Order Machine) dat volgens Binck juist voordelig zou moeten zijn voor de klant. De Giro meent nu juist het tegendeel te bewijzen van de volgende stelling die staat op de website van Binck:

“TOM vergelijkt binnen een fractie van een seconde verschillende beurzen en handelsplatformen

en plaatst uw order waar deze tegen de beste koers kan worden uitgevoerd.”

TOM is één van de eerste ‘best execution’ services in Europa en TOM werd in 2009 opgericht door BinckBank en Optiver. Op TOM kunnen net als op een gewone beurs effecten worden verhandeld. Dit beperkt zich niet tot bijvoorbeeld aandelen waarover wordt gesproken in het rapport, op TOM zijn onder andere ook opties en ETF’s te verhandelen. Hieronder staat een afbeelding die kort weergeeft hoe TOM werkt.

the_order_machine_binckbankDe Giro heeft middels een aantal tests willen nagaan of de klant inderdaad voordeliger uit is met de tussenkomst van TOM. Het rapport dat De Giro heeft laten opstellen heet “Orderroutering Binck-Alex / TOM, Flash Boys in Nederland”.

Klanten Binck mogelijk gebruikt voor high frequency trading?

Het probleem voor de klant komt er in het kort op neer dat door het gebruik van TOM high frequency traders tussen plaatsing en uiteindelijke uitvoering van orders kan komen. Dit is een kwestie van milliseconden maar high frequency trading omvat het grootste deel van transacties op de beurzen wereldwijd. In fracties van seconden worden zo winsten gemaakt met telkens kleine verschillen tussen de orders. De Amerikaanse schrijver Michael Lewis beschreef high frequency trading in zijn boek Flash Boys dat eerder dit jaar voor opschudding zorgde en zelfs zorgde voor vragen in het Amerikaanse Senaat.


De omschrijving van het boek moet toch zeker elke belegger nieuwsgieriger maken om te gaan lezen:

If you thought Wall Street was about alpha males standing in trading pits hollering at each other, think again. That world is dead.

Now, the world’s money is traded by computer code, inside black boxes in heavily guarded buildings. Even the experts entrusted with your cash don’t know what’s happening to it. And the very few who do aren’t about to tell – because they’re making a killing.

This is a market that’s rigged, out of control and out of sight; a market in which the chief need is for speed; and in which traders would sell their grandmothers for a microsecond. Blink, and you’ll miss it.

In Flash Boys, Michael Lewis tells the explosive story of how one group of ingenious oddballs and misfits set out to expose what was going on. It’s the story of what it’s like to declare war on some of the richest and most powerful people in the world. It’s about taking on an entire system. And it’s about the madness that has taken hold of the financial markets today.

You won’t believe it until you’ve read it.

De Giro vs. Binck

De Giro geeft in hun rapport aan dat bijna alle test orders werden misbruikt voor een flash trade en hierdoor kreeg de klant niet de best mogelijke prijs. In het rapport staan een aantal gedurfde uitspraken van De Giro:
1. Binck en market makers hebben een nieuwe, goedkope beurs gecreëerd, i.e. Binck heeft als broker bewust aan deze situatie bijgedragen.
2. Binck/TOM bewerken de order van de klant met een Smart Order Router.
3. Market makers lopen voor de orders van de klant uit naar andere platforms.
4. Binck heeft er baat bij, omdat zij lagere uitvoeringskosten heeft.
5. Binck verdient via deelname in TOM ook aan transacties van de market makers.
6. De klant betaalt de rekening van dit alles via zijn aanwijsbare slechtere uitvoering

Binck heeft inmiddels laten weten te overwegen om juridische stappen te nemen al mag de vraag gesteld worden waarom er overwogen wordt als iets niet op waarheid zou berusten…

Bezoek dit onderwerp op ons beursforum (klik hier)