Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.

Beurswaarde van Apple vergeleken met…

Beurswaarde Apple verkopen iPhone aandeel

De beurswaarde van Apple doorbrak op dinsdag 25 november een nieuwe mijlpaal door het behalen van een beurswaarde van meer dan 700 miljard dollar. Dit jaar haalde het aandeel Apple al een stijging van iets meer dan 50%, gebaseerd op de slotkoers van 2 januari ($79,109) en de intraday-high op dinsdag 25 november ($119,75). Daarnaast werd dit jaar viermaal dividend uitgekeerd van in totaal $1.85 en werd in juni een split doorgevoerd. De split zorgde ervoor dat 1 ‘oud aandeel’ werd omgezet naar 7 ‘nieuwe aandelen’, dit moest onder andere de verhandelbaarheid bevorderen vanwege de lagere prijs per aandeel. Zie onderstaande koersgrafiek van Apple vanaf begin dit jaar met de doorgevoerde split en het uitgekeerde dividend.

Beurswaarde van Apple vs. Nederlandse en Belgische economie


De beurswaarde van Apple was al lange tijd verreweg het grootste van alle bedrijven ter wereld. Er was een lange strijd met olieproducent ExxonMobil maar mede door de gedaalde olieprijs is de beurswaarde hiervan rond de 400 miljard dollar. Om de enorme beurswaarde van Apple te vergelijken is dit uitgezet tegen het BNI (Bruto Nationaal Inkomen, voorheen Bruto Nationaal Product / BNP) van een aantal landen waaronder Nederland en België. Het BNI is een maat om de omvang van een economie aan te geven en het BNI is de waarde van alle geproduceerde goederen en geleverde diensten in een land in één jaar. De beurswaarde van Apple is in onderstaand staafdiagram uitgezet tegen het BNI van Nederland, België, Zweden en Zwitserland.

Beurswaarde van Apple grafiek diagram BNI Nederland België

 

Russische beurs minder waard dan beurswaarde van Apple

Een andere opmerkelijke vergelijking met de beurswaarde van Apple is die met de waarde van de hele Russische beurs. Halverwege november 2014 was de beurswaarde van Apple de waarde van de hele beurs van het grootste land ter wereld gepasseerd. Wie Apple in zijn geheel zou bezitten kon het verkopen en hiermee alle beursgenoteerde bedrijven in Rusland opkopen. Er bleef dan nog voldoende geld over om voor elke Rus een Iphone 6 Plus te kopen. Mede door economische sancties is de Russische beurs zwaar getroffen en verloor hiermee ongeveer een derde van zijn waarde, terwijl de beurswaarde van Apple dit jaar al met ongeveer 50% toenam. Zie onderstaande afbeelding van Bloomberg waar deze vergelijking werd gemaakt.

Apple grafiek beurswaarde koers split dividend beurs Rusland

Volg het aandeel Apple op ons forum (klik hier)

 Broker
Omschrijving
DEGIRO beleggingsfondsenZeer lage tarieven bij DEGIRO. Bespaar tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten.

Info of klant worden >

Lynx beleggen

Zeer lage tarieven, tot 80% goedkoper dan andere brokers. Beste Broker 2018 volgens Beleggersbelangen.

Info of klant worden >