Florizon, fundamenteel baken voor beleggers

Sinds een jaar is de website Florizon.com actief. De site biedt ratings van ca. 225 belangrijke ondernemingen in Europa en de Verenigde Staten, gebaseerd op de fundamentele gegevens uit een jaarverslag. Beursig is een samenwerking met Florizon aangegaan en zal de ratings van de Nederlandse en Belgische bedrijven regelmatig publiceren op haar site.

De meeste informatie op Florizon is gratis toegankelijk, zeker die informatie om je een oordeel te kunnen vormen van een onderneming. En het historische perspectief maakt het ook allemaal toetsbaar en te controleren door de gebruiker.

De ratings worden voor het gemak uitgedrukt in een sterren waarde, waarbij één ster het minimum is en 5 sterren het maximum. Een nuancering is de uitdrukking in een fundamentele waarde van 1 tot 10.

Doorkijkje met Imtech

Een aardige check geeft de analyse van het bedrijf Imtech, het meest besproken Nederlandse bedrijf de afgelopen tijd in de fora en in het nieuws. Het bedrijvendetailscherm van Florizon ziet er als volgt uit.

Imtech-profielVoor Imtech komt Florizon op dit moment tot één ster en een fundamentele waarde van slechts 1,9. Daarmee is Imtech het slechts presterende bedrijf in de gehele populatie. De gegevens zijn op 3 november 2014 voor het laatst geactualiseerd.

Het leuke van Florizon is dat de fundamentele waarde wordt uitgezet in de tijd. We kunnen dus ook bekijken hoe het er bijstond 2 jaar geleden, toen waren de fundamentals op basis van het jaarverslag natuurlijk anders. Er was nog helemaal geen fraude en de jaarverslagen waren allemaal goedgekeurd door de accountant. Het voortschrijdend inzicht komt met de tijd, maar hoe was de beoordeling destijds?

Op 4 februari 2013 kwam daar het nieuws over het mislukt Poolse pretpark project naar buiten. Daar piekte de koers naar beneden (in de grafiek zijn de koersen overigens al gecorrigeerd voor de 2 claimemissies met splitfactoren 1:2,509 en 1:26 en de reverse split van 500:1).

Imtech-fundamenteelTe zien is dat de fundamentele waardering al een tijd dalende is. De gemiddelde waarde zit zo rond de 6 in januari 2012 en bedraagt een ruime 5 begin 2013, zakt na het nieuws verder weg rond de 2, veert een beetje op zo rond de 1ste claimemissie tot een 3 en verslechtert vervolgens tot 1,9 nu.

In maart/april 2012 zien we de spreiding in de fundamentele waarde toenemen, een slecht voorteken. Het jaarverslag van 2011 is in deze periode opgenomen in de waardes. Een interessant doorkijkje, maar overigens geen bewijs voor dat het “werkt”. Dat vergt een uitgebreide studie met veel situaties. Veel later zijn de aangepaste jaarverslagen in de cijfers verwerkt en dat had impact!

Rendement en risico

Een stapje verder gaat de mogelijkheid de onderneming te verwerven tegen een gunstige prijs. Bijzonder is dat dit niet wordt uitgedrukt in een (laag) koersniveau, maar een te verwachten toekomstige rendement. Dit strookt met de gedachte dat hogere rendementen risicovollere investeringen zijn en je dus moet oppassen wat je doet. Door de fundamentele kwaliteit van een onderneming mee te wegen worden onnodige risico’s vermeden en kan misschien wel een voordeel worden behaald. Deze additionele informatie kan in een latere fase worden verkregen via een abonnement.

Imtech-estimatedreturn

Portfolio

Ook is er gedacht aan een dashboard waarin een portefeuille functie is opgenomen. Het biedt de beginnende belegger aanknopingspunten om bewust om te gaan met de spreiding van aandelen beleggingen en daarmee risico’s te beheersen.

Florizon-portfolioConclusie

Florizon is een mooi initiatief voor de beginnende maar ook gevorderde lange termijn belegger. De site biedt veel gratis waardevolle informatie waarmee de belegger een beter fundamenteel inzicht verwerft in ruim 225 beursgenoteerde bedrijven. Met de aanwezige tools kan een gedegen en goed gespreide portefeuille worden samengesteld met de nodige winstkansen.

Meer informatie en GRATIS aanmelden zie:
www.florizon.com
Met ingang van januari 2015 bedragen de kosten van het abonnement (inclusief BTW):
10 euro per maand / 25 euro per kwartaal / 90 euro per jaar
abonnees hebben toegang tot aanvullende tools
betalingen uitsluitend via iDeal
Deelnemers van Beursig krijgen 2 maanden gratis toegang. Stuur hiervoor na registratie
op de site een email naar beursig@florizon.com met onderwerp ACTIEBEURSIG