Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.

Olieprijs, how low can you go?

Olie en dus ook de olieprijs zijn belangrijk voor bijna alle sectoren in de economie omdat vrijwel elke sector direct of indirect afhankelijk is van olie. Niet alleen als brandstof is het belangrijk maar ook als grondstof voor producten is het waarschijnlijk de belangrijkste grondstof in de huidige economie. Natuurlijk denkt men al snel aan olieproducenten maar bijvoorbeeld ook de luchtvaartsector heeft een groot belang bij de olieprijs. Daarnaast is voor de productie van andere grondstoffen ook olie nodig, zoals bijvoorbeeld het delven van (edel-)metalen of het kunnen verbouwen van gewassen zoals graan en mais.


Een hoge olieprijs is vaak ongunstig voor economische groei omdat bedrijven onder meer hogere productiekosten en vervoerskosten krijgen. Deze kosten moeten worden doorberekend aan de consument waardoor de consument minder te besteden heeft en dus koopkracht verliest. Er zijn echter uitzonderingen voor sectoren die baat hebben bij een hogere olieprijs, denk bijvoorbeeld aan de markt voor alternatieve energie. Bij een hoge olieprijs worden alternatieve energiebronnen aantrekkelijker, denk hierbij aan bijvoorbeeld zonnepanelen of windmolens.

De olieprijs is in relatief korte tijd met ongeveer 30% gedaald en de vraag is hoe ver de olieprijs nog kan dalen de komende tijd. In onderstaande grafieken is de daling te zien en op de jaargrafiek (links) is te zien dat de recente daling in het niet valt bij de daling van nu. Voorafgaand aan de sterke daling in 2008 volgde in 2007 en 2008 een sterke run waarna een correctie en tegelijkertijd het begin van de meest recente beurscrisis de olieprijs snel deden dalen. Een lagere olieprijs kan een positieve stimulans geven aan de wereldeconomie.

Olieprijs over de laatste 10 jaar (links) en over de laatste 6 maanden (rechts)
Olieprijs over de laatste 10 jaar (links) en over de laatste 6 maanden (rechts)

De dalende olieprijs komt door een lagere vraag vanuit China, Europa en de Verenigde Staten. Daarnaast nam de dreiging af tussen Oekraïne en verdere escalatie van het conflict met IS bleef vooralsnog uit. Deze laatst genoemde gebeurtenissen zorgen normaal gesproken voor een risicopremie op de olieprijs en deze is nu net als de dreiging afgenomen.

OPEC heeft veel invloed op de olieprijs

De OPEC (organisatie van olie exporterende landen) heeft een grote rol in de totstandkoming van de olieprijs. Dit samenwerkingsverband van 12 landen die netto olie uitvoeren kan door middel van de productie het aanbod en dus ook de prijs van olie beïnvloeden. De OPEC bestaat uit Iran, Irak, Koeweit, Saoedi Arabië, Venezuela, Qatar, Libië, Verenigde Arabische Emiraten, Algerije, Nigeria, Ecuador en Angola.

Binnen de OPEC zijn nu verschillende belangen die lijken te botsen. Een aantal landen zijn zo afhankelijk van inkomsten uit olie dat hiermee de hele begroting kan vallen of staan door de olieprijs. De lage olieprijs van dit moment kost de OPEC landen miljarden aan inkomsten. Een te hoge olieprijs is ook niet gunstig voor de OPEC doordat afnemers dan de alternatieve energiebronnen kunnen verkiezen boven olie. Voor Rusland (geen OPEC land) is het effect bOlieprijs vrije val november 2014ijvoorbeeld bij elke dollar daling van de olieprijs een verlies van 2,3 miljard dollar op de begroting. Saoedi Arabië liet al weten niet de olieproductie te willen verlagen omdat zij verwachten dat de olieprijs vanzelf zal stabiliseren. Een gedachte van complotdenkers is dat Saoedi Arabië de productie niet wil verlagen omdat door de lage olieprijs de winning van schalie-olie in de Verenigde Staten niet meer winstgevend is.

Deze middag kwam het nieuws dat de OPEC de olieproductie van 30 miljoen vaten per dag niet zal verlagen en direct ging de olieprijs in een vrije val. Het verlies liep zelfs op tot ongeveer 7% bij het slot van de Europese beurzen, zie de grafiek hiernaast.

Klik hier om naar het onderwerp over olie op het forum te gaan.

Klik hier om naar de technische analyses over olie (Brent Crude Oil) te gaan.Broker
Omschrijving
DEGIRO beleggingsfondsenZeer lage tarieven bij DEGIRO. Bespaar tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten.

Info of klant worden >

Lynx beleggen

Zeer lage tarieven, tot 80% goedkoper dan andere brokers. Beste Broker 2018 volgens Beleggersbelangen.

Info of klant worden >


Bekijk hier het complete overzicht >