JNUG: speculeren op stijging van de goudprijs

Goudprijs aandelen goudmijnen beurs beleggen goed kopen

De daling van de goudprijs liet sinds juli dit jaar langzaam eenzelfde tempo zien maar versnelde even eind oktober en begin november. Reden hiervoor was het naderen en tijdelijk zakken door een belangrijke steun vlak onder de $1.200. Intraday volgde zelfs een tijdelijke dip onder $1.140 maar de goudprijs lijkt sindsdien weer wat te herstellen. De ETF met het symbool JNUG lijkt dan ideaal, maar pas op voor de hoge volatiliteit!


Eén van de grootste ETF beheerders in de VS is Direxion Investments en zij hebben twee ETF’s in de markt gezet om indirect te speculeren op de goudprijs. Voor de ‘Direxion Daily Junior Gold Miners Index Bull and Bear 3x Shares’ zijn dit JNUG (indirect speculeren op een hogere goudprijs) en JDST (indirect speculeren op een lagere goudprijs).

Het indirect speculeren op de goudprijs met JNUG of JDST zal worden toegelicht. ETF staat voor exchange-traded fund en dit kan worden vergeleken met een pakket beleggingen dat net als een fonds wordt verhandeld aan de beurs. In het geval van JNUG en JDST wordt de Market Vectors Junior Gold Miners Index gevolgd. Dit is een ruime selectie van junior goudmijnen maar vooral met een geografische ligging in Canada (bijna 65%). De fondsnamen van JNUG en JDST zijn Daily Junior Gold Miners Index Bull 3x Shares en Daily Junior Gold Miners Index Bear 3x Shares . Hier valt de ‘3x’ op, dit maakt beide ETF’s volatieler dan de onderliggende index omdat dit een hefboom is. Naast de soms al volatiele goudprijs en nog volatielere koersen van junior goudmijnen doet deze hefboom er nog een schepje bovenop.

JNUG tov de Dow Jones Index 2014 grafiek
Grafiek van JNUG uitgezet tegen de Dow Jones Index

JNUG is zeer volatiel

De volatiele bewegingen van JNUG zijn te zien in de grafiek hierboven waar JNUG is uitgezet tegen de Dow Jones Index, de bewegingen van de Dow Jones Index verbleken bij die van JNUG. Ook hier is van toepassing dat op de beurs mogelijk rendement verbonden is aan risico. Beiden over een tijdsspanne vanaf begin dit jaar. Zie de grote verschillen, zowel bij een stijgende als een dalende goudprijs. JNUG is dus niet zonder risico’s en ook niet geschikt voor wie weinig ervaring heeft met deze producten.

Onderstaand volgen een aantal cijfers over de opbouw van de Market Vectors Junior Gold Miners Index.

Geografische weging van de index:

 • Canada 64,80%
 • Australië 20,04%
 • Verenigde Staten 8,14%
 • Hongkong 2,25%
 • Kaaiman Eilanden 1,63%
 • Jersey 1,03%
 • Zuid Afrika 0,99%
 • Groot Brittannië 0,77%
 • China 0,35%

Top-10 van belangen in bedrijven:

 • Rio Alto Mining Ltd 5,03%
 • Torex Gold Resources Inc 4,95%
 • China Gold Int. Res. Corp 4,51%
 • OceanaGold Corp 4,06%
 • Primero Mining Corp 3,85%
 • Northern Star Resources Ltd 3,65%
 • Sandstorm Gold Ltd 3,08%
 • Endeavour Silver Corp 3,00%
 • Argonaut Gold Inc 2,96%
 • Silver Standard Resources Inc 2,89%

Klik hier voor de technische analyse van JNUG op het forum

Klik hier voor de discussie over goud op het forum


Direct het laatste beursnieuws: