Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.

IPO van Alibaba, grootste beursgang ooit?

IPO van Alibaba logo beursgangDe IPO van Alibaba is op weg om de grootste Amerikaanse beursgang ooit te worden, hier zijn nog een aantal cijfers en weetjes mocht u overwegen om aandelen Alibaba te kopen. Binnen een week zal de beursgang van Alibaba een feit zijn (19 september). Zie ook onze eerdere preview voor de aankomende IPO van Alibaba (klik hier).

Het record van de grootste IPO (Initial Public Offering: beursgang van een onderneming) in de VS staat nog op naam van Visa. Waar Visa een record vestigde met een beursgang van 17,9 miljard US dollar lijkt de IPO van Alibaba dit ruimschoots te passeren met 21,2 miljard US dollar.


Hierbij gaat men er vanuit dat de beursintroductie bovenin de range van $60 tot $66 per aandeel zal zitten. Mochten de begeleidende banken de optie lichten om extra aandelen uit te geven dan kan de omvang zelfs oplopen tot 24,3 miljard US dollar. Hiermee zou de IPO van Alibaba de grootste wereldwijd worden, dit record is nog in handen van Agricultural Bank of China.

Wat maakt de IPO van Alibaba interessant?

Er is al veel aandacht voor de IPO van Alibaba geweest en investeerders lijken in de rij te staan om mee te kunnen profiteren van het enorme groeipotentieel. In het prospectus dat Alibaba uitgaf in aanloop naar de beursintroductie gaven zij al aan dat er 279 miljoen online klanten zijn die bijna 300 miljard US dollar besteden op de diverse websites van het bedrijf (omgerekend bijna $1.100 US dollar per online klant). Met deze gegevens zou Alibaba de grootste online verkoper zijn ter wereld en dat zou de hype van de komende beursgang rechtvaardigen.

Grootste Amerikaanse IPO's ooit Alibaba Visa Facebook General Motors Kraft Foods UPS Citigroup
Een aantal van de grootste Amerikaanse IPO’s ooit (in miljard USD)

Beurswaarde van Alibaba

Wanneer de IPO van Alibaba aan de bovenkant van de prijsrange zal zijn zal het een beurswaarde hebben van 162,7 miljard US dollar. Hiermee zal het een grotere beurswaarde krijgen dan Amazon maar nog niet eens de helft van de beurswaarde van ‘techreus’ Google hebben (zie onderstaande diagram). Van andere beursgenoteerde bedrijven zal Alibaba het meest vergelijkbaar zijn met eBay. Het bedrijfsmodel heeft namelijk dezelfde gedachte en opzet. Alibaba en eBay zijn schakels tussen verkopers en kopers, zo hebben beiden bijvoorbeeld geen opslag of productie van goederen.

Beurswaarde eBay Amazon Alibaba Wal-Mart Google per 11 september 2014
De beurswaarde van diverse ondernemingen in miljard USD (11-9-2014)

Inkomsten van Alibaba

In het prospectus van Alibaba werden natuurlijk ook cijfers gepubliceerd over de inkomsten. Met name de groei is enorm en dit is aantrekkelijk voor investeerders, als voorbeeld groeide de omzet uit mobiele gebruikers vorig jaar met 100%. Een kanttekening kan gemaakt worden dat consumenten steeds vaker mobiele aankopen doen maar dit is niet in de enorme groei als de 100% die Alibaba meemaakte. In het laatste boekhoudkundige jaar had Alibaba 8,5 miljard US dollar aan inkomsten, wat net meer was dan die van Facebook. Amazon daarentegen had ongeveer het negenvoudige aan inkomsten (zie onderstaande diagram).

Inkomsten Facebook Alibaba eBay Google Amazon
Inkomsten in miljard USD over het meest recente fiscale jaar

Zal de IPO van Alibaba succesvol zijn?

Dit is een vraag waar de meningen over verdeeld zijn. Voor Westerse landen is Alibaba nog relatief onbekend en daardoor is het ook moeilijk op waarde te schatten. Zo is het niet duidelijk welke afdelingen het meeste winstgevend zijn, etc. Shawn Tully van Fortune is sceptisch en stelt dat Alibaba verder in hoog tempo zal moeten groeien om de omvang van de IPO van Alibaba te rechtvaardigen. Een bekende shortseller, Carson Block, is bijvoorbeeld erg kritisch over het bedrijfsmodel. Weer andere analisten stellen dat een prijs per aandeel van $66 goedkoop is, zie ook de column van Stephen Gandel op Fortune. In ieder geval zal er één grote winnaar zijn tijdens de IPO van Alibaba en dat is Yahoo. Yahoo heeft een belang van 22% in Alibaba en aan de onderkant van de prijsrange van de IPO zou het belang een waarde vertegenwoordigen van 31,4 miljard US dollar(!). Het is dus ook niet vreemd dat de koers van Yahoo in de laatste weken sterk is opgelopen nu de details van de IPO zo goed als duidelijk zijn, zie onderstaande koersgrafiek.

Koersgrafiek Yahoo in aanloop naar IPO van Alibaba
Koersgrafiek Yahoo in aanloop naar IPO van Alibaba

 

Volg en discussieer mee over Alibaba op ons forum (klik hier).

 Broker
Omschrijving
DEGIRO beleggingsfondsenZeer lage tarieven bij DEGIRO. Bespaar tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten.

Info of klant worden >

Lynx beleggen

Zeer lage tarieven, tot 80% goedkoper dan andere brokers. Beste Broker 2018 volgens Beleggersbelangen.

Info of klant worden >