Speculeren op een medicijn tegen ebola?

In maart 2014 brak in Guinee het ebola-virus uit en momenteel zijn er al ruim 900 mensen overleden aan deze besmettelijke ziekte. Inmiddels noemt de Wereldgezondheidsorganisatie WHO de ebola-epidemie in West-Afrika een internationale noodtoestand voor de volksgezondheid waarbij een gecoördineerde reactie nodig is om verdere verspreiding te voorkomen. Mogelijke gevolgen bij een verdere verspreiding van de ziekte noemt de gezondheidsorganisatie zeer ernstig. In alle landen waar de ziekte op dit moment heerst moet de noodtoestand worden afgekondigd. Nu zult u uit het oogpunt van belegger/speculant waarschijnlijk denken “wat moet ik met dit nieuws?”.


Wat is ebola?

Ebola of ook wel Ebola hemorragische koorts genoemd is een ernstige virusziekte veroorzaakt door het ebola-virus. De ziekte leidt tot een hoog sterftecijfer (50 tot 90 procent van de gevallen leidt tot de dood) en er is tot op heden nog geen behandeling of medicijn tegen het virus. De ziekte is zeldzaam en kenmerkt zich door met name uitbraken in landen in midden Afrika. De naam ebola is afgeleid van de gelijknamige rivier in Congo. Hier vond in 1976 een uitbraak plaats en werd ebola voor het eerst aangetoond. In maart 2014 brak in Guinee het ebolavirus uit en in diezelfde maand waren er 127 geregistreerde geïnfecteerden en stierven er (minstens) 111 aan het virus. Niet veel later werden ook besmettingen gemeld in Liberia, Marokko, Sierra Leone, Nigeria en is zelfs begin augustus het virus ook in Spanje aangetroffen. In onderstaande tabel ziet u de ontwikkeling van het aantal geïnfecteerden en overledenen in de afgelopen maanden.

Overzicht van het aantal geïnfecteerden en overledenen van de ebola-uitbraak in 2014 (d.d. 8-8-2014)
Overzicht van het aantal geïnfecteerden en overledenen van de ebola-uitbraak in 2014 (d.d. 8-8-2014)

Experimentele medicijnen tegen ebola

Er is een experimenteel medicijn goedgekeurd door de FDA (Amerikaanse Food and Drug Administration) waardoor de weg vrij is voor verder onderzoek van het medicijn. Het medicijn TKM-Ebola is door fabrikant Tekmira Pharmaceuticals ontwikkeld. Het Canadese Tekmira Pharmaceuticals heeft een notering aan de Nasdaq met de ticker TKMR. Een ander bedrijf dat momenteel bezig is met de ontwikkeling van een medicijn tegen Ebola is biotechbedrijf Crucell uit Leiden. Crucell zal bij beleggers en met name uit Nederland bekend zijn en het aandeel verdween in april 2011 van de Amsterdamse beurs. Daarnaast lijkt de toediening van een ander experimenteel medicijn met de naam ZMapp aan twee Amerikanen hoopvol.

Tekmira Pharmaceuticals (ticker: TKMR)

Het aandeel TKMR opende na het nieuws van de FDA met een winst van +20%. Een mogelijke doorbraak zou natuurlijk groot nieuws zijn maar het medicijn zou volgens de fabrikant het ebola-virus blokkeren en eerder werden medische tests nog gestaakt door de FDA. Deze tests werden gestaakt vanwege veiligheidsoverwegingen, zo zouden er vragen zijn geweest van de FDA over bijwerkingen zoals een lage bloeddruk en misselijkheid.

Tekmira Pharmaceuticals is een biofarmaceutisch bedrijf dat zich richt op het bevorderen van ribonucleïnezuur (RNA) interferentie (RNAi) therapeutica en het verstrekken van de lipide nanodeeltjes (LNP) en levering van technologie aan farmaceutische partners zoals Alnylam Pharmaceuticals en Merck & Co. Op 8 februari 2012 kondigde Tekmira Pharmaceuticals aan dat de Fase I klinische studie voor TKM-Ebola was ingeleid. De Fase 1 TKM-Ebola klinische studie is een placebo-gecontroleerde, single-blind, single-oplopende dosis studie met extra meervoudige oplopende dosis cohorten bij gezonde menselijke vrijwilligers (bron: Google Finance).

Ontwikkelaar van ZMapp

Er zijn echter meer partijen bezig met de ontwikkeling van een medicijn tegen ebola. Zo is er een samenwerking tussen Mapp Biofarmaceutische (San Diego), LeafBio (de commerciële tak van Mapp Biofarmaceutische), Defyrus Inc (Toronto), de Amerikaanse regering en de Public Health Agency van Canada. Deze samenwerking van bedrijven en overheidsinstanties hebben het medicijn ZMapp ontwikkeld. Twee Amerikanen die ebola opliepen worden momenteel in een ziekenhuis in de Amerikaanse stad Atlanta behandeld met dit experimenteel medicijn. De gezondheidssituatie van de twee patiënten lijkt er op vooruit te gaan.

Crucell noemt eerste data van testen veelbelovend

Biotechbedrijf Crucell uit Leiden liet vandaag weten vooruitgang te boeken met de ontwikkeling van een vaccin tegen het ebola-virus. Zo zou het vaccin op apen zijn getest en noemde Maria Pau (hoofd van het onderzoeksprogramma van het vaccin) de data veelbelovend. Bij Crucell verwacht men echter pas eind 2015 of begin 2016 te kunnen gaan testen op mensen. De ontwikkeling van het vaccin zit momenteel in de pre-klinische fase.

Blind speculeren of voorzichtig zijn?

Nu is TKMR waarschijnlijk de enige mogelijkheid om te speculeren op een mogelijk werkend medicijn tegen ebola maar zoals u ziet zijn er meer bedrijven en organisaties bezig met de ontwikkeling van een medicijn. Er is dus ook voorzichtigheid geboden om blindelings in TKMR te stappen aangezien een ander medicijn al vooruitgang laat zien bij twee patiënten (ZMapp) en bij Crucell zitten ze ook niet stil. Daarnaast is het verstandig om te weten dat TKMR een vrij lage beurswaarde heeft (momenteel iets meer dan 300 miljoen dollar) en het regelmatig een grillig koersverloop laat zien. Zo ging het aandeel eerder dit jaar van onder de $8 naar $31.48 in maart om niet lang daarna weer onder $13 te koersen. Tot slot kan het ook geen kwaad om het filmpje te bekijken (klik hier) van deze man met een kritische blik op een mogelijk medicijn tegen ebola.

Tekmira Pharmaceuticals (TKMR) op het beursforum (klik hier)

 

Disclaimer: bovenstaande tekst is geen advies tot het kopen, verkopen of houden van genoemde aandelen.

 

Kosten besparen en brokers vergelijken? Selecteer uw broker:

Brokers Belgie Populair in BelgiëBrokers Nederland Populair in Nederland
DEGIRO beleggingsfondsen
DEGIRO staat bekend om de zeer lage tarieven. Hierbij besparen beleggers tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten. DEGIRO heeft al ruim 250.000 tevreden klanten.
Meer info of klant worden >
DEGIRO beleggingsfondsen
DEGIRO staat bekend om de zeer lage tarieven. Hierbij besparen beleggers tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten. DEGIRO heeft al ruim 250.000 tevreden klanten.
Meer info of klant worden >
Lynx beleggen
LYNX (België) biedt u toegang tot meer dan 100 beurzen in 19 verschillende landen en geeft gratis beleggingstips. Zeer lage tarieven, tot wel 80% goedkoper dan andere Belgische brokers.
Meer info of klant worden >
Broker Binck
Binck (Nederland) is al jarenlang één van de meest populaire brokers van Nederland. Start met zelf beleggen bij Binck en ervaar een website met veel mogelijkheden en een goede service.
Meer info of klant worden >

Bekijk het complete brokeroverzicht >