Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.

Beursgang van Alibaba, wat moet u weten?

Beursgang van AlibabaEerder deze week werd de beursgang van Alibaba aangekondigd middels een officiële aanvraag bij de Securities and Exchange Commission (de Amerikaanse toezichthouder op het effectenverkeer). Maar wat is Alibaba en wat moet u weten? Alibaba is de grootste Chinese internetwinkel en de beursgang van Alibaba zou één van de grootste beursgangen ooit worden. Naast wat informatie en cijfers over Alibaba moet u wellicht ook wat meer weten over eventuele risico’s.


Wat is Alibaba?

Mocht u Alibaba kennen dan is het waarschijnlijk van de webshop/marktplaats voor ondernemers. Hier kunnen ondernemers van over de hele wereld goederen (in grote aantallen) kopen van andere ondernemers. Naast de webshop/marktplaats is Alibaba nog meer zoals diverse websites voor consumenten, internettelevisie, internetdiensten en onder andere ook AliPay (vergelijkbaar met PayPal). Op Alibaba kan net als op Amazon en eBay goederen worden gekocht en Alibaba zorgt voor de betalingen en het verzenden. De afzetmarkt is op dit moment nog vooral China (wat de op één na grootste economie is na de VS) maar het bedrijf groeit hard en wordt wereldwijd met de dag bekender.

In 25 jaar van sprookje tot beursgang van Alibaba

In 1999 werd de Alibaba Group opgericht door Jack Ma (in het Chinees Ma Yun). De in 1964 geboren Chinees groeide op in een arm gezin en wist zich door contact te leggen met Engelstalige toeristen en zakenlieden zich te ontplooien als docent Engels. Een volgende stap naar gids die toeristen mocht begeleiden naar de Chinese Muur was snel gemaakt. Eén van de toeristen die Jack Ma de Chinese muur liet zien was de Taiwanees Jerry Wang, één van de oprichters van Yahoo. De uiteindelijke band tussen Alibaba en Yahoo komt later aan bod maar vond hier zijn oorsprong.

Beursgang van Alibaba oprichter Jack MaAl in 1995 richtte Jack Ma de Chinese ‘Gelegids’ op wat volgens velen het eerste Chinese internetbedrijf was. De eerste ervaring met internet was als een sprookje voor Jack Ma, op de eerste dag dat hij een internetaansluiting had nodigde hij vrienden uit en wilde hij bewijzen dat het internet bestond. Met een trage inbelverbinding probeerden zij een pagina te openen en na ruim 3 uur wachten, tv kijken en kaart spelen was een halve pagina op zijn scherm gekomen. Dit was het bewijs dat internet bestond.

In China was eBay de grootste concurent van Alibaba maar Alibaba wist eBay weg te concurreren. Een bekend uitspraak van Jack Ma was:

“eBay is als een haai in de oceaan. Maar ik ben als een krokodil in de Yangtze-rivier. Als we de strijd aangaan in de oceaan, verliezen we. Maar als we vechten op de rivier, dan winnen we.”

Cijfers over Alibaba en waar komt de winst vandaan?

Voor investeerders en dus ook beleggers is het moeilijk om te bepalen wat de waarde is van Alibaba, laat staan wat de waarde moet zijn bij de beursgang van Alibaba. Er is weinig tastbaars zoals voorraden die een waarde vertegenwoordigen, er zijn geen machines of fabrieken maar wel een groot netwerk en een snel groeiend merk. Waarschijnlijk zal de groei van Alibaba blijven doorgaan omdat e-commerce een enorme groei doormaakt, consumenten kopen steeds meer via internet. Naast de verkoop van de producten zorgt Alibaba ook voor de logistiek van de bestellingen. Inmiddels verzorgt Alibaba ongeveer 60% van alle verzonden pakketjes in China.

Buiten China heeft Alibaba nog geen grote naam maar dat is iets dat waarschijnlijk zal gaan veranderen. Enkele indrukwekkende cijfers:

  • 600 miljoen Chinezen doen hun online aankopen via Alibaba
  • 80% van alle online aankopen gebeurt via Alibaba
  • Alibaba is groter dan Amazon, eBay en PayPal samen
  • In 2013 waren er ruim 230 miljoen actieve en dus betalende klanten en 8 miljoen verkopers
  • De nettowinst in 2013 bedroeg 3,56 miljard dollar
  • In 2013 was er een winstmarge van 45%

Het grootste deel van de omzet haalt Alibaba uit de commerciële websites Tmall en Taobao, deze twee bedrijven behaalden een omzet van ongeveer 240 miljard dollar, om een indruk te geven dit is tweemaal zoveel als Amazon en het drievoudige als bij Ebay. Naast de huidige activiteiten heeft Alibaba de laatste tijd voor ruim 2 miljard euro geïnvesteerd in andere bedrijven en toekomstige overnames zijn dan ook waarschijnlijk.

De beursgang van Alibaba

De beurswaarde van Alibaba wordt geschat op ongeveer 120 miljard euro en Alibaba wil ongeveer 12% van de aandelen vrij verhandelbaar maken, hiermee zou ruim 14 miljard euro zijn gemoeid. Hiermee kan het waarschijnlijk de grootste beursgang ooit worden en dat voor een bedrijf dat tot voor kort alleen populair was in China. Na de aankondiging en het indienen van de prospectus bij de SEC zullen er de komende weken ‘roadshows’ volgen. Tijdens deze ‘roadshows’ worden grote investeerders geïnformeerd en hierdoor kan er een waarde worden ‘geplakt’ op het bedrijf.

Beursgang van Alibaba kantoorEr is nog niks bekend over de prijs van het aandeel bij de IPO (Initial Public Offering) ook wel de beursintroductie genoemd. Er zal ook nog een keuze worden gemaakt of Alibaba zal gaan noteren aan de technologiebeurs Nasdaq of aan de NYSE (New York Stock Exchange). De beursgang zal worden begeleid door de volgende banken: Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Morgan Stanley en Citigroup. Op dit moment bezit het Amerikaanse Yahoo! bijna 23% van de aandelen en met een geschatte beurswaarde van 120 miljard euro zou het belang van Yahoo! rond de 28 miljard euro.

Zijn er ook risico’s?

Beursgang van Alibaba logo

Hoe en waarmee precies Alibaba winst maakt is niet makkelijk te bepalen, het moederbedrijf Alibaba omvat veel bedrijven en activiteiten waarbij het nu nog niet duidelijk is welke onderdelen het meest rendabel zijn. Een waarde bepalen voor het aandeel is dan ook moeilijk maar hier kunnen de komende ‘roadshows’ verandering in gaan brengen.

Waar een groot aantal investeerders bang zijn om de boot te missen zijn er zeker net zoveel sceptische geluiden die aangeven dat momenteel tech-bedrijven een kleine crash meemaken omdat er te veel ‘lucht in de koers zat’. Een aantal voorbeelden zijn Amazon, Twitter en Google waar de koersen in de laatste maanden rond de 20% of meer verloren.

Een belangrijk aandachtspunt is dat Chinese bedrijven niet vallen onder de in Europa en de VS geldende boekhoud- en accountantsregels. Dit is in ieder geval niet voor de activiteiten die plaatsvinden in China. Dit komt de betrouwbaarheid niet ten goede omdat transparante informatie wenselijk is. Wanneer de prospectus wordt geanalyseerd kan hier misschien meer duidelijkheid over komen.

Tot slot, zet het investeerders misschien aan het denken dat Alibaba eerder aan de beurs van Hong Kong werd geweigerd vanwege het niet voldoende transparant zou zijn?

 

Zie hier onze preview een week voor de IPO van Alibaba, klik hier.

Volg hier Alibaba op ons beursforum

 Broker
Omschrijving
DEGIRO beleggingsfondsenZeer lage tarieven bij DEGIRO. Bespaar tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten.

Info of klant worden >

Lynx beleggen

Zeer lage tarieven, tot 80% goedkoper dan andere brokers. Beste Broker 2018 volgens Beleggersbelangen.

Info of klant worden >


Bekijk hier het complete overzicht >