Review, eerste ervaring met De Giro

Met veel tromgeroffel is De Giro als nieuwe broker in Nederland en sinds kort ook in België gekomen. Omdat wij nieuwsgierig zijn wat deze broker te bieden heeft is hier een eerste ervaring met De Giro. De Giro valt meteen op met de lage tarieven en zegt hier zelf over:
“DEGIRO fungeert als een groothandel voor beleggers. Bij DEGIRO belegt u dus tegen ongekend lage ‘groothandel’ tarieven. In veel gevallen bent u bij DEGIRO tot 80% goedkoper uit dan bij andere online brokers.”

U wilt profiteren van ongekend lage tarieven?
Beleg dan ook binnen 10 minuten bij DEGIRO

Update: er is inmiddels een nieuwe review gemaakt in april 2016 (klik hier)

Aangezien transactiekosten veel invloed kunnen hebben op het rendement voor beleggers (en met name de actieve beleggers) is een ‘prijsvechter’ interessant om te bekijken. Echter naast scherpe tarieven voor transacties wil de hedendaagse belegger meer dan dat, denk hierbij aan beursnieuws, technische analyses, goede service en natuurlijk veiligheid. Om een indruk te geven van de tarieven welke De Giro hanteert en een broker zoals Binck staat hieronder een overzicht (zoals deze op 15 april 2014 op de website van De Giro stond). Wij beperken ons alleen tot het vergelijken met Binck aangezien wij geen ervaring hebben met andere brokers.

De Giro Binck Active Binck Basic overzicht tarieven tarief ervaring met De Giro
Overzicht tarieven van De Giro en Binck (d.d. 15 april 2014)

Veiligheid van uw geld

Beleggers kijken natuurlijk verder dan alleen tarieven en zo is veiligheid ook een punt van aandacht. Zowel De Giro als Binck vallen onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB). Er viel echter één groot verschil op wat niet direct duidelijk aangeeft of het gelijkwaardig is maar oordeel zelf na het lezen van onderstaande teksten.

De Giro over het onderbrengen van uw geld:

“Om er voor te zorgen dat ook uw geld bij DEGIRO veilig is, brengt DEGIRO uw geld kosteloos onder in een apart fonds (een FundShare Cash Fund). Dit fonds belegt uw geld zo veilig mogelijk. DeGiro verzorgt dit geheel automatisch, hier merkt u verder niks van. Op deze manier is uw geld afgescheiden van DeGiro en van derden.”

Binck over het onderbrengen van uw geld:

“BinckBank N.V. valt onder het Nederlands Depositogarantiestelsel. Dit stelsel garandeert tegoeden op beleggings- of spaarrekeningen tot een maximum van € 100.000 per persoon. Staat uw rekening op naam van twee personen, dan geldt het dubbele van dit bedrag, te weten € 200.000.”

Een blik werpen in het register van De Nederlandsche Bank laat inderdaad BinckBank N.V. met de handelsnamen Alex en Binck zien, klik hier. Wat De Nederlandsche Bank in het kort aangeeft over het geregistreerd zijn in het depositiegarantiestelsel:

In het register staan banken geregistreerd onder hun ‘statutaire’ naam. De statutaire naam is de naam op basis waarvan DNB een vergunning heeft verstrekt. Een bank kan echter onder meerdere namen actief zijn:de zogenoemde handelsnamen. Ook deze handelsnamen vindt u in het register. De handelsnamen vallen echter onder de statutair geregistreerde naam van de bank. Tegoeden bij een bank met verschillende handelsnamen vallen daarom gezamenlijk eenmaal onder het depositogarantiestelsel. Dit betekent een maximale dekking van EUR 100.000 van uw tegoeden.

Eerste ervaring met De Giro

De eerste ervaring met De Giro is redelijk, de website is eenvoudig opgezet en voldoet aan de behoefte van realtime koersen zien tot het kunnen plaatsen van diverse orders voor diverse producten. Wat even wennen is, er is niet direct informatie te zien over de verschillende indices zoals Binck dit wel aangeeft boven in beeld (zoals het koersverloop van de Dow Jones en Nasdaq). Verder hoeft u geen nieuwsoverzicht te verwachten zoals Binck die wel op de voorpagina heeft. Het niet aanbieden van economisch nieuws zal natuurlijk ook helpen met het kunnen aanbieden van lagere tarieven maar voor beleggers is het kunnen lezen van het laatste economisch nieuws handig om beleggingsbeslissingen te kunnen nemen.

Het openen van een rekening kan inderdaad zoals De Giro aangeeft binnen 5 minuten. Dit zal in de praktijk vaak niet het geval zijn want u koopt toch ook geen auto binnen 5 minuten? Om maar een simpel vergelijk te maken waar u uw geld wilt besteden. Om alle formulieren tijdens de registratie goed te lezen is er wel wat meer tijd nodig dan 5 minuten. Waar De Giro het de klant wel makkelijk mee maakt is het volledig online kunnen openen van een rekening. Snel en eenvoudig gaat hier zeker op en zou misschien beter staan dan “binnen 5 minuten beleggen”.

Waar tijdens het testen al snel tegenaan werd gelopen is het in beeld blijven van een venster met een bericht “Loading…” (zie de afbeeldingen hieronder). Dit venster bleef continue in beeld in diverse browsers zoals Internet Explorer, Mozilla Firefox alsook op de mobiele browser van Google Chrome. Zoals jullie ook kunnen zien op de tweede afbeelding hieronder is het plaatsen van een order dus ook niet mogelijk. Dit was sowieso het geval op 15 april van 9:00 tot 13:00 (hierna niet meer gebruik gemaakt van de website en dus niet kunnen zien of het probleem opgelost was). Deze ‘error’ is gemeld aan De Giro en bij een volgende review hopen wij hier meer over te kunnen vertellen.

De Giro loading error fout fouten website ervaring met De GiroDe Giro loading error plaatsen order fout fouten website ervaring met De Giro

Wat betreft gebruiksgemak van het kunnen zoeken van een product en plaatsen van een order lijken De Giro en Binck op het eerste gezicht gelijkwaardig. De snelheid waarmee dit gaat is wel verschillend, in de verschillende browsers zoals eerder aangegeven is De Giro qua laden telkens merkbaar langzamer dan Binck. Dit kan natuurlijk van tijdelijke aard zijn maar het was wel opvallend. Het aanbod lijkt bij De Giro ook minder, als voorbeeld zochten wij naar opties van Kandi Technologie. Deze zijn bij Binck wel snel te vinden maar tot op het moment van het maken van deze review zijn deze opties niet te vinden bij De Giro (ook dit is bij De Giro aangegeven).

Conclusie van onze eerste ervaring met De Giro

De tarieven van De Giro zijn zeer aantrekkelijk maar het complete aanbod wat bijvoorbeeld Binck heeft is er niet. Het aanbod van nieuws is niet perse noodzakelijk omdat er verschillende bronnen zijn die dit geven (denk bijvoorbeeld aan websites of Twitter). Inmiddels is met de komst van een goede app voor de smartphone het gebruiksgemak voor klanten van De Giro verder toegenomen. Dit in combinatie met de lage tarieven zijn grote voordelen voor de belegger van vandaag de dag. Zeker de lage tarieven wegen snel door op het rendement. Het is nogal een verschil als u wekelijks een transactie verricht die ongeveer €8 goedkoper is. Op jaarbasis is dit ruim €400.

U wilt profiteren van ongekend lage tarieven?
Beleg dan ook binnen 10 minuten bij DEGIRO

Deze review zal waarschijnlijk een vervolg krijgen en de inhoud is zo objectief mogelijk samengesteld zonder vooraf contact te hebben gehad met De Giro en/of Binck.


Direct het laatste beursnieuws: