Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com Beleggers ABC - V


Uw advertentie hier?


Beleggers ABC – V

Value investing

Value investing wordt ook wel waardebeleggen of waarde beleggen genoemd. De essentie van value investing is om te beleggen op basis van de kennis dat de onderliggende waarde niet gelijk is aan de prijs. In het dagelijks leven spreekt dit voor zich. Immers, niemand zal zich er over verbazen dat een pak melk van dezelfde fabrikant bij de ene supermarkt X kost, bij een volgende supermarkt iets meer dan X kost en bij nog weer een andere supermarkt iets minder dan X kost. En als de prijs van melk in de eigen supermarkt omlaag gaat vindt iedereen dat prettig, want je krijgt dan immers hetzelfde voor minder.


Vreemd genoeg verandert deze zienswijze voor 99% van de beleggers zodra het niet om melk, maar om aandelen, obligaties, etcetera gaat. En dat is meteen ook de reden waarom over de lange termijn het rendement van de meeste professionele en particuliere beleggers slechts gelijk is aan, of vaak zelfs lager uitkomt dan, de index. Immers, de veel gehoorde uitdrukking ‘laag kopen, hoog verkopen’ is lastig in de praktijk te brengen als je in paniek raakt door een flink dalende beurskoers.

Value investors kijken daarom, zeer kort samengevat, alleen naar de bezittingen, schulden en cashflow van een bedrijf en negeren de beurskoers volledig. Aan de hand van de onderliggende waarde van een bedrijf (vaak ook aangeduid als: de intrinsieke waarde) bepalen zij vervolgens hoeveel zij voor een bedrijf willen betalen. Daarna wachten ze totdat ze op de beurs de aandelen van dat bedrijf voor die prijs of, beter: een nog lagere koers dan dat, kunnen kopen. Nadat ze op die manier een (deel van een) bedrijf hebben gekocht, houden ze dat vaak vele jaren in portefeuille en negeren in die tijd de beurskoers weer zo goed als volledig. En wat blijkt: dat is wel zo rustig, en wel zo winstgevend.

Meer informatie over value investing vind je in De Basis van het Beleggen en in de aandeelhoudersverslagen van Berkshire Hathaway, het investeringsbedrijf van Warren Buffett en Charlie Munger. Ook Warren Buffett’s ‘The Superinvestors of Graham-and-Doddsville’ is erg interessant (bron en copyright: Holland Invest).

Valuta

Valuta is een andere benaming voor munteenheid, enkele voorbeelden zijn de Britse Pond, Amerikaanse Dollar en de Euro.

Valutarisico

Het risico dat men loopt dat de waarde van vreemde valuta die men bezit of in de toekomst gaat bezitten, verandert ten opzichte van de thuisvaluta van een belegger. Valutarisico kan er ook zijn wanneer een belegger aandelen/fondsen koopt welke in een andere valuta noteren dan de thuisvaluta.

Vastrentende waarden

Effecten in de vorm van verhandelbare schuldbewijzen (obligaties) die gedurende de hele looptijd een vast bedrag aan rente uitkeren aan de houder ervan, en die op de vervaldatum de gehele hoofdsom terugbetalen.

VEB

Vereniging van Effectenbezitters.

Venture capital

Engels voor ‘durfkapitaal’. Meestal verstrekt aan een startende ondernemer. Deze ondernemingen kunnen snel groeien maar bij tegenwind even snel failliet gaan. De kapitaalverstrekker neemt dus relatief grote risico’s.

VIX Index

De VIX index wordt vaak onterecht de “angst index” genoemd, een hoge waarde voor de VIX index staat niet gelijk aan een verkoopsignaal voor aandelen. Een betere definitie is dat een hoge waarde van de VIX index vrijwel altijd garant staat voor sterke koersbewegingen, dit kan zowel omhoog als omlaag zijn.

De VIX index heeft invloed op zowel call opties als put opties. Als de verwachting er is dat koersen sterk zullen stijgen willen beleggers niet snel call opties verkopen tenzij ze een hogere premie kunnen ontvangen dan het opwaarts potentieel dat er is. Voor wie een call optie wil kopen zal een hogere premie moeten betalen vanwege de toegenomen verwachtingswaarde. Andersom is hetzelfde het geval, wanneer beleggers dalingen van koersen verwachten zullen de optie premies stijgen voor put opties.

Volatiliteit

De beweeglijkheid (mate van koersstijging en/of -daling) van een of meerdere aandelen, dan wel van een gehele markt of beurs.

Volume

Aantal verhandelde contracten of transacties tijdens een afgebakende tijdseenheid, bijvoorbeeld een handelsdag.

Voorkennis

Al op de hoogte zijn van koersgevoelige informatie die nog niet algemeen bekend is (gemaakt) en op grond hiervan effectentransacties uitvoeren om winst te maken. Handelen met voorkennis is strafbaar.

Vreemd vermogen

Totaal van de schulden van een onderneming.

 

Klik hier om het beleggersforum te bezoeken

 

DEGIRO LYNX Binck Bolero
Aandelen ING à €1.000 €2,30 €6,00 €8,00 €7,50
Aandelen Inbev €10.000 €5,00 €6,00 €16,00 €15,00
Turbo à €1.000 €2,30 €5,40 €8,00 €7,50
1 calloptie AEX €0,95 €0,99 €2,75 €3,00
Beleg met lage tarieven, klik voor meer informatie

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.