Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com Wat zijn obligaties?
Wat zijn obligaties?

Wat is een obligatie wat zijn obligatiesWat zijn obligaties?

Obligaties zijn schuldbewijzen van leningen welke zijn uitgegeven door een bedrijf / onderneming, een overheid of een instelling. Obligaties zijn verhandelbaar en leveren normaal gesproken een vaste rente op. Wanneer een bedrijf of een overheid geld wil aantrekken dan kan dit door middel van het uitgeven van een bedrijfsobligatie of staatsobligatie. Investeerders kunnen vaak zowel institutioneel als particulier zijn en in ruil voor de investering ontvangen de investeerders van een obligatie een rentevergoeding.

Van papieren obligaties naar digitale

Vroeger waren obligaties fysiek tastbaar in de vorm van papier, papieren obligaties bestonden uit twee delen namelijk een mantel en een couponblad. De mantel is het schuldbewijs waarop staat aangegeven hoeveel de uitgever van de obligatie is verschuldigd aan de eigenaar van de obligatie aan het einde van de looptijd of bij eerdere afbetaling. Op de mantel staat ook het overeengekomen rentepercentage en de gegevens van de uitgever. Het andere deel van de obligatie is het couponblad, deze bestaat uit coupons met diverse rentevervaldata. Met de opkomst van het digitale tijdperk zijn obligaties nu niet meer in fysieke vorm. Een obligatie is ook vaak een alternatief voor een aandeel er zijn zelfs obligaties die convertibel zijn. Een convertibel obligatie is onder bepaalde voorwaarden in te wisselen of te ruilen voor aandelen.


Wat zijn obligaties?

Notering en looptijd van obligaties

Obligaties noteren veelal in procenten, deze noteren meer of minder dan 100 procent en dit hangt af van de betrouwbaarheid van de uitgever en de rentestand. Wanneer een obligatie boven 100 procent staat noemt men dit boven pari, bij een stand onder 100 procent noemt men dit onder pari. De meeste obligaties keren een vaste rente uit over het nominale bedrag, er zijn er ook die gedeeltelijk of helemaal een variabele rente uitkeren (obligatie met floating rate). Minder voorkomende obligaties zijn renteloze obligaties, ook wel bullets, zerobonds of nulcouponobligaties genoemd. Er zijn ook obligaties waarbij de rente in de loop van de tijd stijgt, dit worden step-up bonds genoemd. De meeste obligaties hebben een vastgestelde looptijd al zijn er ook eeuwig durende obligaties.

Handelen in obligaties

Op de obligatiemarkt worden obligaties verhandeld, samen met de aandelenmarkt is de obligatiemarkt het belangrijkste op de kapitaalmarkt. De obligatiemarkt in België bestaat met name uit overheidsobligaties en dan overwegend OLO’s. OLO staat ook wel voor lineaire obligatie en is de afkorting van Obligation Linéaire / Lineaire Obligatie. Dit zijn obligaties die uitgegeven zijn door de Belgische staat voor de middellange, lange of zelfs zeer lange termijn. Met name institutionele beleggers handelen hierin al kunnen particulieren deze OLO’s ook kopen. Particuliere beleggers richten zich met name op staatsbons in plaats van de OLO’s.

België en roerende voorheffing op rente

Vanaf 1 januari 2013 is er een algemeen tarief voor de roerende voorheffing van 25%. Een uitzondering is er voor overheidsobligaties / staatsobligaties die uitgegeven zijn in december 2011, hiervoor blijft het tarief 15%. Het percentage van de roerende voorheffing is in het verleden regelmatig gewijzigd. Voor 1 januari 2012 was dit nog 15% en vanaf 1 januari 2012 werd dit 21% en inmiddels dus 25%. Een aandachtspunt is dat het niet interessant is om obligaties te kopen lang na de vorige rentevervaldag. De koper moet namelijk de roerende voorheffing ten laste nemen op de verlopen intresten.

 

Geïnteresseerd in de beurs? Klik hier en bezoek het beursforum

DEGIRO LYNX Binck Bolero
Aandelen ING à €1.000 €2,30 €6,00 €8,00 €7,50
Aandelen Inbev €10.000 €5,00 €6,00 €16,00 €15,00
Turbo à €1.000 €2,30 €5,40 €8,00 €7,50
1 calloptie AEX €0,95 €0,99 €2,75 €3,00
Beleg met lage tarieven, klik voor meer informatie

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.