Aandeel uitgelicht: Tesla Motors (TSLA)

Tesla

In de zomer van 2010 maakte Tesla Motors een succesvolle beursgang. Het aandeel met de ticker TSLA ging op de Nasdaq van start met een koers van $17 en de dag werd afgesloten met een koers van $23,89, dit was direct een stijging van het aandeel Tesla Motors met ruim +40%.

Grote investeerder Elon Musk, verkocht een deel van de aandelen bij de beursgang en verdiende hiermee 15 miljoen Amerikaanse Dollar. Toentertijd waren analisten nog sceptisch aangezien het bedrijf nog geen winst maakte. Inmiddels is het aandeel in de periode van de zomer van 2010 tot het slot van dinsdag 6 augustus 2013 ongeveer +640% in waarde gestegen. Een aandachtspunt voor deze enorme koersstijging van het aandeel is dat er in het laatste jaar een stijging werd gerealiseerd van ruim +420% (zie onderstaande grafiek).

Grafiek koers Tesla Motors TSLA 2012 2013
Jaargrafiek Tesla Motors (TSLA) waarin de sterke stijging van het laatste jaar te zien is

Achtergrondinformatie Tesla Motors

De naam Tesla komt van natuurkundige en elektrotechnicus Nikola Tesla welke een wisselstroommotor in producten toepaste. Tesla Motors is een producent van elektrische auto’s uit Amerika, tevens maakt het bedrijf elektrische aandrijvingen voor de autosector waarmee met een aantal fabrikanten strategische samenwerkingen mee zijn. Tesla verkoopt ook via een eigen netwerk over de gehele wereld zijn auto’s.


In 2003 werd Tesla Motors opgericht door Martin Eberhard en Marc Tarpenning, met als doel een elektrische sportwagen op de markt te brengen. Mede-oprichter van PayPal, Elon Musk, investeerde al snel een kapitaal in Tesla Motors om zo onder meer de ontwikkeling van de Tesla Roadster mogelijk te maken. In de eerste jaren moesten inkomsten voornamelijk komen van investeerders en subsidies van de Amerikaanse overheid. Dit veranderde toen Tesla Motors op 29 juni 2010 naar de beurs ging.

Het bedrijf is ambitieus en wil snel groeien en dat in een tijd dat autoverkopen op een laag punt staan. Met de ontwikkeling en het op de markt brengen van modellen die een wat hoge prijs hebben wil Tesla Motors op den duur ook modellen gaan ontwikkelen met een lagere prijs. In de periode 2008 tot 2012 bouwde Tesla de Tesla Roadster, dit was een sportwagen. Vanaf de zomer van 2012 werd de Tesla S geleverd, dit is een sedan model. Vanaf 2014 wil Tesla een SUV op de markt brengen, namelijk de X-crossover-SUV.

Tesla is gevestigd in Amerika in de stad Palo Alto, in de staat Californië. Het hoofdkantoor staat op het bedrijventerrein van de Stanford universiteit en de fabriek staat ook in Californië, in de plaats Fremont. In 2012 waren er al verkooppunten in zowel Amerika als in Europa en het distributiecentrum voor Europa staat in Tilburg. Net als in Amerika begint in Nederland en België Tesla ook aan populariteit te winnen.

Partners van Tesla Motors

Lotus

Lotus werd in 2005 een partner van Tesla Motors door de productie van 2.500 Tesla Roadsters op zich te nemen. De sportwagenfabrikant uit Engeland zorgde ervoor dat in 2008 prototypes konden worden gepresenteerd en de serieproductie startte begin 2008.

Daimler

De samenwerking tussen Tesla Motors en Daimler begon in 2007 met de ontwikkeling van de elektrische versie van de Smart ForTwo. Twee jaar later, in 2009, nam Daimler een belang in Tesla Motors ter waarde van (op dat moment nog) 50 miljoen Amerikaanse Dollar.

Panasonic

Begin 2010 sloten Tesla Motors en Panasonic een samenwerkingsovereenkomst voor het ontwikkelen van accu’s / batterijen voor elektrische auto’s. Dit waren lithium-ion-batterijen waar Panasonic al langer mee bekend was.

Toyota

Tesla Motors en Toyota sloten een partnerschap in 2010 nadat de autofabrikant uit Japan een belang had genomen van 50 miljoen Amerikaanse Dollar. Het samenwerken begon met het ontwikkelen van een elektrische versie van de Toyota RAV4-SUV. In 2010 zette Tesla Motors een belangrijke stap in de productie namelijk door het kopen van een fabriek die General Motors en Toyota gezamenlijk hadden opgericht. Deze productiefaciliteit zou gebruikt gaan worden voor de productie van het Model S.

Bespreek dit aandeel op het forum >>>

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)


Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.